След убийствата – лъжи

В една хубава юнска сутрин в източно-украинския град Славянск, който е овладян от проруски сепаратисти, маскирани въоръжени мъже нахлуват в протестантска църква по време на служба. Те питат чии са четирите скъпи коли, паркирани отпред.

Обаждат се четирима души: братята Рувим и Алберт Павенко, синове на свещеника, и дяконите Виктор Бродарски и Владимир Величко. Те са отведени от неканените гости и близките им повече не ги виждат живи.

След като в началото на юли сепаратистите са принудени да отстъпят града, телата на изчезналите са открити в масов гроб. Свидетели казват, че четиримата са били отведени на безлюдно място, там са били „освободени“ и след това убити в гръб така, че да приличат на случайни жертви на войната. Спори се дали мотивът за отвличането и убийството е бил православен фанатизъм, параноично подозрение в про-украинска дейност или просто желание да се заграбят хубавите автомобили.

В средата на юли държавната руска медия „Гласът на Русия“ съобщава, че в масовия гроб край Славянск били открити обезобразените тела на двама свещеници, които били „измъчвани и убити от украинските националисти“.

По-образованите читатели могат да си спомнят, че на времето Съветският съюз се опитва да стовари на Германия масовото убийство на полски офицери в Катин. Това е тактиката на Русия и нейните съюзници – първо убиват, после лъжат. Освен убийства и лъжи те май няма какво друго да предложат на света.

Този пост се основава на репортажа „A Ukrainian murder mystery ensnares a church in former rebel stronghold“ от Скот Петерсън на сайта на „Крисчън Сайънс Монитор„.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: