България върши мръсната работа на Путин

Копирам репортаж от сайта на dir.bg:

„Софийският градски съд определи като „неоснователно“ искането на прокуратурата за задържането на противника на Кремъл Николай Кобляков.

Дипломираният физик и юрист от Московския държавен университет от години живее и работи във Франция.

Въпреки че има бизнес интереси в различни сфери, Николай Кобляков е известен преди всичко с друго – той е основател на организацията „Свободна Русия“, която от години протестира срещу президента Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници.

Той недоумява защо е бил арестуван в София, а не в Париж, след като е бил обявен за издирване от Интерпол.

Това е най-интересният въпрос! Много по-лесно е да ме намерите в Париж – там живея, там работя, хората ме познават… Но според мен, руснаците все още усещат, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят”, сподели Кобляков.

Според руското федерално следствие през 2004 г. той съдействал на бившия шеф на руското външнотърговско обединение „СтанкоИмпорт“ с цел да присвои задграничните активи на предприятието.

Не знаех, че съм обвинен! Не и преди да ме арестуват тук. Руснаците твърдят, че ме търсят от 2012 г., а през това време аз дори си смених руския паспорт, многократно давах интервюта за различни медии, всички знаеха къде съм.

Очевидно е, че руските служби просто са чакали да напусна Франция и да посетя страна, в която ще могат да заобиколят закона”, смята опозиционерът.

Но това, което ми хареса особено, е, че ако бях в Русия, щях да бъда пребит или дори убит. Въпреки убежденията ми, българските служители на реда се държаха напълно професионално”, категоричен е правозащитникът.

Николай Кобляков ще остане в България поне още 40 дни, докато приключи делото за екстрадицията му.“

 

Според мен похвалата на Кобляков към българските полицаи, че не са го пребили, е показателна докъде е паднала репутацията на България, известна още като „троянският кон“ на Русия в ЕУ. Мисля още, че както сме я подкарали да гласуваме за подлоги на Путин, които напират да вършат неговата мръсна работа и да строят „Южен поток“, току-виж покрай Русия и ние в един прекрасен ден се сдобием със санкции. И то напълно заслужено.

П.С. Ето онлайн-петиция срещу екстрадирането на Кобляков. Най-важната част е на френски, но ще се оправите, нали?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: