Мътна вода

Нещастието често буди недотам красиви мисли и чувства. Дори когато не ни засяга пряко.

След ужасяващото наводнение във варненския квартал „Аспарухово“, отнело живота на най-малко 12 души, последва вълна от осъждане на ромите или циганите, както се наричат на прост български. Те били виновни, защото напълнили отводнителното дере с боклуци и дори с незаконни къщи, а освен това изсекли горите по близките склонове и построили там други незаконни къщи. Така проливният дъжд повлякъл кал и камъни от оголените склонове към дерето, а то преляло, защото било задръстено. Циганите никога няма да се оправят, само беди носят… – тук дискусията спира точно навреме, преди да се даде някое „конструктивно“ предложение.

Човек би рекъл, че циганите толкова обичат от чиста лошотия да строят незаконно, че нямат нищо против така скалъпените къщи да бъдат пометени от стихията, някои обитатели – удавени, а оцелелите да останат в разрухата без дом. И че белите българи никога не строят незаконно и никога не предизвикват свлачища. А аз помня отлично как именно тяхното незаконно строителство причини големи свлачища пак във Варна през 1997-ма. Бях там същата година и видях развалини и върхари на овошки да стърчат от земята; самите дървета бяха затрупани, живи погребани. Имаше черен хумор – уж обяви за продажба на „двуетажна вила край Варна на 60 м от морето, догодина – на плажната ивица“. И да беше само Варна… Мисля, че всеки възрастен българин, ако не е лично строил незаконно, знае семеен имот с някаква пристройка, първо построена и после (полу)узаконена. Случва се някоя обичана китна къщурка неусетно да стане непродаваема, защото след множество самодейни подобрения губи всякаква прилика със законната си версия в нотариалния акт.

Ромите не са непоправими нарушители, а по-скоро „миньорски канарчета“, които първи напипват и разкриват пукнатините в правовия ред. А че оставените на самотек пукнатини се разширяват, е неизбежно. Защото всеки човек е склонен да нарушава не само морала, а и закона в името на интереса си. По-точно в името на това, което смята за свой интерес, а то най-често е краткосрочният му интерес. Затова не можеш да се облегнеш не само на доброто в човешката природа, а и на разумния егоизъм. Опитът показва, че оставени на прехвалената си свободна воля, хората се заселват не само върху свлачища, а дори и по склоновете на действащи вулкани и по ниски атоли, неизбежно помитани от цунами на всеки 20-25 години. Само работеща държава може да попречи на тези явления. Нима горските, полицията, общинарите не са виждали незаконната сеч и незаконното строителство? Защо държавата не се е намесила да спре тези нагли нарушения, да срути незаконните и опасни постройки, преди самата природа да го стори? Защото за всяка власт е било по-лесно да не прави нищо. Експертите на общината дори не са допускали, че има опасност от наводнения в „Аспарухово“. А ако държавата я няма никаква, за това не са виновни циганите.

И последно: нека изявления, че „няма циганин-доброволец за разчистването“, правят само тези, които са били доброволци и могат да говорят като очевидци. (П.С. Vesti.bg помества репортаж за роми-доброволци от Сливен, Бургас и с. Камено.)

6 коментара to “Мътна вода”

 1. kordonblog Says:

  Много ми допадна този пост, но първо бих искал да споделя личното си впечатление. Аз съм свидетел, че в първия ден след трагедията в кв. Аспарухово, в една от другите цигански махали на Варна се вихреше сватба, която продължи цял ден, смущавайки спокойствието на гражданите. Беше необходимо полицията да се намесва Няколко пъти, за да прекрати ужасната дандания, тъй като това оскърбление на паметта на мъртвите и незачитане на обществените норми, щеше да продължи цялата нощ, както става обикновено. Обръщам внимание, че циганското празненство се случи в деня, когато вече бе ясно, че има загинали немалко хора и че тези хора са предимно от ромския етнос. Няма да коментирам това и оставям всеки сам да си направи съответните изводи.

  Иначе съм напълно съгласен, че „всеки човек е склонен да нарушава не само морала, а и закона в името на интереса си. По-точно в името на това, което смята за свой интерес, а то най-често е краткосрочният му интерес”. Далеч съм от мисълта, че българите са много честни и добронамерени, а пък циганите са виновни за всички национални бедствия и проблеми. Точно тук е мястото на държавата и на съответните институции, които са длъжни да не допускат частният или тясно груповият интерес да надделяват над обществения. Ние не можем да разчитаме и да се доверяваме на такива лабилни и субективни фактори като съвестта и безкористността на индивидите, защото те (индивидите) са склонни да мислят на първо място за себе си, което най-вероятно е природно обусловено.

  Няма никакво съмнение, че вината е у неработещите държавни иститути, но те не работят от само себе си, те не могат да работят адекватно, ако не са контролирани от обществото. Институциите са представлявани от хора, а всички хора правят нещо, само когато са мотивирани. Обществото е този фактор, който трябва да ги мотивира, включително и чрез постоянен натиск върху тях. Изводът, който се налага от това е, че в крайна сметка отговорността за всичко, което се случва в страната ни, е наша, т.е. на българското общество!

  • mayamarkov Says:

   Напълно съм съгласна. За да върви държавата добре, много е важно обществото, хората да осъзнаят, че тя в крайна сметка е тяхна и те трябва да я накарат да работи. В България убеждението, че „от нас нищо не зависи“, кара дори най-свестните граждани да бъдат пасивни и така се потвърждава в порочен кръг.

 2. kordonblog Says:

  Според мен осмислянето на нашите отговорности като граждани, възприемането на идеята, че ние сме задължени едни към други и към обществото като цяло, проумяването на факта, че държавата е точно такава, каквато я направим ние, са едни от най-важните трансформации, които трябва да бъдат извършени в съзнанието на българина. Без разбирането на собствената ни роля като единствените градивни (или разрушителни) сили на държавата и обществения колектив, които единствено са отговорни за тяхното състояние и здраве, ние сме обречени да бъдем управлявани от некомпетентни и злонамерени хора, възползващи се от апатичността и обезверението ни, от политическата ни незрялост и от историческото ни невежество.

  Аз Ви благодаря за този постинг, както и за цялостната Ви деятелност в интернет, която следя доколкото мога с интерес!

 3. Lostov Says:

  Тази статия представя нещата от един по-обективен ъгъл от този, който ни се представя в повечето медии, на чиито статии повечето хора са склонни да реагират емоционално, повлияни от заглавията. Естествено, че държавата носи отговорност за всичко това, понеже е позволила всичко да се случва през годините. Поздрави за добрата статия.

 4. Tereza Says:

  Аз пък никъде не прочетох статия в която да обвиняват циганите. Затова пък четох статии, в които пишеше, че незаконите цигански постройки са били в края на свлачищна зона, властите са знаели за това, но не са ги бутали, защото били на семейства на приближени цигански партийни глави. Кмета не предприел нищо по укрепване на свлачището, защото трябвало да бутне тези сгради. Но пък в същото време във Варна има поне 12 свлачища, за които до сега никой кмет не е предприел нещо за укрепването им.
  За сеченето на гората и за незаконото сметище кмета отново е знаел, или се е правил, че не знае и не е предприел нищо.

  И се опасявам, че с този траур властите само измиха очите на хората и няма да предприемат нищо за предотвратяване на следващи подобни трагедии. И никой виновен чиновник няма да бъде наказан.

  Сигурна съм, че ако имахме нормални европейски улици и крайпътна канализация, тази трагедия щеше да бъде в много по-малък размер.
  Бях миналото лято във Варна с детска количка. По улиците майките трябва да возят децата си в детски танкове, не колички. Пътищата са разбити, тротоарите също.
  Морската градина – „гордостта на Варна“ е с асфалт и бордюри останали от времето на комунизма.
  Плажната ивица е залята с грозен бетон и асфалт, който при всеки дъжд става на огромни езера. За красотата на нацвъканите заведения да не говорим.
  Та вървях през „Морската столица на България“ и се чудих за какво по дяволите туристите биха посетили Варна?
  Моят любим град, в който съм се родила и израстнала ми прилича на боклукчийска кофа, не на морска столица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: