Има ли задължителна имунизация в Европа

В дискусиите с антиваксинисти в този блог нееднократно бе поставен въпросът дали в другите европейски страни има задължителна имунизация или не. Аз досега се заричах да не си губя времето за такива справки, но днес ми дойде до гуша и потърсих източник, по-надежден от нашите медии.

Намерих обзора от Haverkate и сътр. Mandatory and recommended vaccination in the EU, Iceland and Norway: results of the VENICE 2010 survey on the ways of implementing national vaccination programmes, публикуван в сп. Eurosurveillance (т. 17, 2012 г.) и изцяло достъпен в Мрежата.

Накратко: от изследваните 29 европейски страни 15 нямат задължителна имунизация, останалите 14 имат поне една задължителна ваксина. Най-популярните задължителни ваксини са срещу детски паралич (12 страни), дифтерия и тетанус (11 страни) и хепатит В (10 страни). От табл. 1 се вижда, че по правило задължителни ваксинации имат страните от бившия Източен блок, докато „стара Европа“ с изключение на Италия, Гърция и Малта разчита на доброволното участие на гражданите в имунизационните програми.

Така че задължителната имунизация може да не е правило в ЕС, но не е и нещо невиждано.

2 коментара to “Има ли задължителна имунизация в Европа”

  1. Задължителните неща | Моето ъгълче Says:

    […] ваксиниране (което съвсем бегло засегнах в предишния си пост, без да го обсъждам истински) и задължителното […]

  2. Tereza Says:

    За хората от бившите комунистически страни трябва нещо да е задължително, за да го направят. Трябва и годишните медициски профилактични прегледи за възрастни да са задължителни. Така ще намалее броя на хората, които умират я от удар, от запушена артерия, я от напреднал рак, без да са имали представа, че са болни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: