„Никаква критичност към шарлатаните“

По-долу давам със съкращения и незначителна редакция коментар, написан от „pizzollaforever“ към поста ми „Научни доводи в защита на ваксините:

 

„За мен основен проблем е липсата на познания на базисни понятия от биологията и останалите природни науки, съчетано с голяма арогантност и пренебрежение към официални авторитетни източници… В повечето случаи се четат безразборно и избирателно неща, за които все пак трябва да има някаква база, за да бъдат интерпретирани правилно. Непрекъснато срещам из дебатите хора, които смятат себе си за „образовали се“, но в същото време е съвсем очевидно, че не е така – не се знаят елементарни неща… Не се информират за клиниката, разпространението, смъртността от съответните заболявания и колко струва на обществото тяхното лечение.

Антивакс и хомеопатичната истерия просто ще доведат до възраждане на забравени болести. Точно това е парадоксът – благодарение на ваксините, антибиотиците и изобщо модерната медицина, днес имаме лукса да сме освободени от страшни епидемии. А хората, поради късогледството си, ще се върнат отново назад.

По време на следването си например не бях виждала млади хора с ревматизъм, само над 40 и повече годишни болни – със сърдечна недостатъчност, протезирани. И това благодарение на антибиотичното лечение при всички случаи на стрептококово гърло. Днес много майки отказват антибиотици, държат децата си с дни с температура и ги поставят в огромен риск. Например една майка доведе детето си, когато вече се беше появило специфичното трицевидно залющване при скарлатина (т.е. в периода на оздравяване), притеснена от тази безобидна реакция, но не и от това, че беше оставила детето си без адекватно лечение.

Хубаво е хората да се информират, но от официални източници, Интернет е нож с две остриета. И това, което не разбирам, е – защо това подозрение към лекари, биолози и т.н., но никаква критичност към разни шарлатани.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: