Изненадка за Орешарски: протестиращите по-добри икономисти от него

Ето какво пише днес Dir.bg под заглавие „Разхлабваме фискалната система, а те протестират„:

„“Всички страни в криза, като Испания, Гърция, Португалия и Италия, затягат коланите, при което следват масови протести. В България разхлабваме фискалната система, а хората протестират. Това не го разбирам.“ Това с учудване коментирал премиерът Пламен Орешарски на вчерашната  неформална среща с журналисти в градинката на МС, съобщи в. „Преса“. Той събрал на по цигара репортери от всички медии без изключение, но условието било без камери и диктофони… Пламен Орешарски споделил, че негови колеги от чужбина не могат да повярват,  че при разхлабване на фискалната дисциплина и увеличаване на бюджетния  дефицит в България, с цел по-големи социални разходи, хората излизат на  масови протести“ (подчертаването тяхно – М.М.).

Изненадка! Протестиращите са грамотни икономически и не искат да се търкалят по нанадолнището към ада, постлано с изрази като „разхлабване на фискалната дисциплина“, „увеличаване на бюджетния дефицит“ и „по-големи социални разходи“. Те като добри и просветени граждани мислят дългосрочно. Не искат да закопават бъдещето на децата си, харчейки днес някакви грошове. И не могат да бъдат подкупени със социални разходи, защото не разчитат на държавата да ги хрантути. Накратко, те са по-добри икономисти от икономиста-премиер Орешарски. Е, преувеличавам. Предполагам, че Орешарски отлично знае какво прави, но е продал душата си на дявола.

Чудя се на правителствената пропаганда, която месеци наред вече повтаря като зациклена програма, че сегашните протестиращи (за разлика от достойните пролетарии през февруари) са хора с работа, с доходи и образование над средните, жители на големите градове. Та това си е открито самопризнание, че против теб са именно най-добрите, елитът на нацията! Но явно за сегашните ни управници най-добрата част от обществото, която единствено има право да протестира, са „париите презрени“, неспособни да си платят тока, отоплението и декодерите и да си изхранят децата. Марксистката закваска си казва думата.

Още от същия репортаж: „Премиерът обявил, че ще „изчисти“ някои от агенциите,  които са под шапката на МС. Целта е съкращаване на разходи от раздутата  администрация.“

Предлагам да започне с Министерството на инвестиционното проектиране, с щат от близо 900 души и, разбира се, сграда. Тогава и областният управител на София няма да се оплаква, че „държавните имоти в столицата не са толкова много и трудно се намира подходящ за цяло министерство„. Не че се очаква щетите, които това министерство ще нанесе на България, да се ограничат със заплатите на служителите му и режийните разходи. За да се надяваш на такова нещо, трябва да си непоправим оптимист.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: