Някои проблемни точки в легионерската програма

Този пост е в отговор на поста на Лид, която смята някои точки в легионерската програма за проблемни. Аз отдавна очаквах коментари в този дух, защото лично аз смятам за проблемни почти всички точки от програмата, но досега единствените забележки, които получих към своя пост с текста й, бяха от Веско Жилов, който (съвсем правилно) я окачестви като рецепта за икономически крах.

Лид пише: „…Настоявам политическата партия БДФ форум да предложи своите коментари, както и позиция доколко тя днес се идентифицира с тези идеи, след като се обявява за наследник на легионерите. Мисля, че ако една организация е наистина еволюирала, не следва да премълчава проблематични моменти в миналото си, а да ги посочи и недвусмислено да се разграничи от тях.

Тук не съм съгласна. Първо, организацията не премълчава проблематичните моменти в миналото си, а чрез книгата на своя съосновател Дянко Марков „Легионерството“, откъдето взех програмата, ги оповестява публично. Второ, организациите търпят еволюция не като посочват и се разграничават от проблематичните моменти в своите програми отпреди половин век и повече, а като приемат нови програми. В момента не разполагам с програма на БДФ (когато намеря такава, ще кача и нея), но се обзалагам, че в нея не присъстват точки като цитираните от Лид. Организациите трябва да се разграничават от проблематичните действия в миналото си, но програмата на Легиона никога не е била прилагана в действие. И трето, мисля, че ако човек има такива изисквания към дадена политическа партия (БДФ), справедливостта изисква да ги има и към всички останали политически сили, които се обявяват за наследници на партии, действали преди 1944 г. Тук ще препиша малко от стр. 12-13 на „Легионерството“:

„Позволяваме си да цитираме един забележителен труд, издаден много време преди фашизмът да се утвърди на власт в Италия: „…Политическите партии са изгубили правото си на съществуване. Всяко нещо, което е постигнало целите, в името на които е създадено, престава да бъде полезно, то няма право да тормози, да обременява, да насилва живота… политическите партии са постигнали целите си, те са осъдени да престанат да живеят, като вредни вече, като пакостни за новия живот… Неумолимостта на тази житейска необходимост диктува организирането на нови, съсловни политико-икономически обществени сили. И те ще се създадат само върху развалините, върху труповете на политическите партии. Друго не може да бъде.“ Това не е писано от Мусолини, а от Александър Стамболийски в основния му труд „Политически партии или съсловни организации“, София, печатница „Земеделско знаме“, 1920 г.

Някой да пита съвременните земеделци защо Стамболийски е писал туй през 1920 г. и да иска от тях да се разграничат от този текст изрично, за да не бъдат обявени за фашисти? Някой случайно да рови из документите, приемани през годините от комунистическата партия, чийто наследник е БСП? Не, такова гледане под лупа се прилага само за БДФ. Само от БДФ се иска на всички етапи от съществуването си и по всички точки да отговаря на високите изисквания на Европа от ХХІ век.

След като помества факсимилето от легионерската програма на стр. 25-27 от книгата си, баща ми пише (на стр. 27): „Предлагайки на общественото внимание и оценка цялостната програма на СМНЛ, съставена от двадесетгодишни младежи преди повече от шест и половина десетилетия…“ Коментирайки този текст пред мен, той изрази същата мисъл още по-прямо: „За да съставят по-добра програма, тези 20-годишни младежи трябва да са били гении. А в СМНЛ гении нямаше.“

По-долу обсъждам накратко точките, посочени от Лид, разбърквайки първоначалния ред:

7) Изгонване на всички държавни служители (учители и чиновници), които седейки на държавната трапеза подравят нейните здрави основи, убиват националния дух на българина и развращават младежта.“

Това за „развращаването на младежта“ от недобросъвестни учители е едно от малкото неща в легионерската програма, с които съм съгласна. Да не забравяме, че по това време нравите още са строги и се смята, че сексуалните отношения с непълнолетни са нещо недопустимо за един преподавател. Началният учител на баща ми е бил уволнен, защото момиченца се оплакали, че ги е целувал. Пак от баща си знам за внучката  на баба Тонка, учителка в девическа гимназия, чийто директор бил съпругът й. Той уволнил учител, уличен в непристойно поведение, но изгоненият след 9. септември 1944 г. се оказал силен и по негова „заслуга“ двамата съпрузи били разстреляни. Днес имаме друга култура, сексуалната разкрепостеност се смята за най-основно човешко право, а отговорността за защита на децата и младежите от преподаватели-педофили се стоварва върху крехките плещи на самите жертви. Днес преподавател, чиито сексуални отношения с непълнолетни са огласени от всички национални медии, се оказва невъзможно да бъде уволнен. Но стига по този въпрос; който не е поначало съгласен с мен, не мога да го убедя.

3) Насаждане религията на нашите деди сред българската младеж и предпазването й от всякакви попълзновения, уронващи нейния престиж и застрашаващи нейната цялост.

12) Разтурването и забраняването на всички тайни и явни организации и групировки целящи убиването на българския национален дух и традиции и насаждането на интернационални идеи.

13) Забраняването на всякаква литература, целяща разрушаването на моралните устои и семейните добродетели на българския народ.

14) Регламентация на печата за да служи на добре разбраните държавни и национални интереси…

Всички тези текстове са насочени срещу комунистите и ремсистите. Разбира се, борба срещу комунизма трябва да се води, но не по този начин!

10) Жреци на българските културни и просветни институции могат да са само тези, които са родени българи.

14) …Българският печат да се списва и ръководи само от български журналисти.

16) Народното представителство само за родените българи.

20) …Българското поданство само за тия, в чиито жили тече българска кръв.

Изразите „родени българи“ и „в чиито жили тече българска кръв“ целят да включат етническите българи не само от България, а и дошлите от други страни като бежанци. Лид е съвсем права, че тези текстове „правят уязвими тези, които не са от български етнически произход„. Баща ми признава (на стр. 42): „Тези програмни текстове отразяват… загриженост (може би прекомерна) за собствения народ. Не била да се пренебрегва моментът, когато се изготвя тази програма – 1932 г. Още бушува голямата криза в страната и в света; още тегне бремето на икономическия и репарационен гнет, наложен с „договорите“ на победителите; още се шири грозна безработица; едва-що е започнало уреждане съдбата на хиляди бежанци от останалите под чужда власт в българските земи. В такъв период грижата на националиста е преди всичко за своя сънародник. Нека това е вината на легиона!

И едно последно пояснение за първата половина на чл. 20:

20) Изгонване на всички чужденци, които отнемат хляба на българина – работник, занаятчия, чиновник и работодател…

Ясно е, че става дума не за гастарбайтери, а за чуждестранни инвеститори. Без да съм съгласна с този член, искам да изтъкна, че същото искаха и протестиращите през февруари тази година, които никой не обяви за фашисти! С основание или не, преди войната много български граждани също са били убедени, че ще се радват на по-евтини и по-качествени обществени услуги, ако те им бъдат предоставяни от българската държава или общини. И наистина софийската община изкупува трамваите, а плевенската – местната електроцентрала. Дали е имало подобрение в качеството или цената на услугите, не знам. Аз лично съм против поголовното очерняне на чуждестранните инвеститори, но принудителното изкупуване на собствеността им според мен не е непременно нарушаване на правата им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: