Борис Априлов – още един легионер-„фашист“

Това е добавка към дискусиите в този блог и блога на Лид дали легионерите са фашисти. Знаете писателя Борис Априлов, нали? Авторът на „Приключенията на Лиско“. Чела съм и негови морски разкази за възрастни, които ми харесаха още повече от „Лиско“ – бяха много… човечни.

Копирам от фейлетона на Георги Мишев „Абажурът„, публикуван във в. „Стършел“:

Чокселяма беше евфемизъм… Заменяше името на Радой Ралин. Измисли го Друмев – да не се разбира от околните при кого отиваме… Бяхме го срещнали за пръв път в редакцията на „Стършел“ на „Добруджа“ 2. Носехме първите си опити за фейлетони, но там бяха вдигнали ръце от млади автори и никой не ни обръщаше внимание. Само двама посегнаха към ръкописите ни – Борис Априлов-Ахото и Радой… При Ахото си отдъхвахме. Имаше некрасиво мургаво лице, което светеше, когато заговореше. Четеше на глас нашите съчинения, някъде се смееше, някъде направо драскаше и зачеркваше и казваше без колебания става или не става. И не забравяше да поръча накрая – четете Марк Твен, Джером К. Джером, Хашек, Чехов. „Не забравяйте Чехов, той е над всички!“ Приключил консултацията, той изгасяше светлините си, лицето му потъмняваше, в големите му, бургаски очи изплуваше тъга, спотаена мъка. Като в разказите на Чехов. „Не му прощават, че е бил легионер – казваше за него Чокселяма. – А той е велико момче! Представяте ли си – преди девети, точно когато гонеха евреите, той се оженва за еврейско момиче!“

А ето и какво пише в страницата на Борис Априлов в „Уикипедия“:

Атанас Василев Джавков, с литературен псевдоним Борис Априлов… е роден на 21 март 1921 г. в град Малко Търново, България, където семействата на родителите му са намерили убежище след прогонването на българите от Източна Тракия, Турция… В 1945 година се жени за Шела (Рашел) Аврам Коен (6 май 1918 — 9 февруари 1996). Живеят заедно до края на живота си, имат 2 дъщери… През 1947 година е поканен от Радой Ралин да работи във вестник „Стършел“ и семейството се мести в София. В 1956 г. заедно със съпругата си посещава Лондон и Западна Европа в частно пътуване, което му струва кариерата във вестник „Стършел“. Анонимно писмо го набеждава, че е английски шпионин, пее шлагери от английски и американски филми и пътува до Лондон. Предупреден навреме от тогавашния главен редактор на вестника Димитър Чавдаров — Челкаш, Априлов подава оставка преди да бъде уволнен, и впоследствие — попаднал в черните списъци на неблагонадеждните — почти не работи на заплата, а се издържа изключително с писателска дейност… Умира на 10 април 1995 в болница на Тел Авив.

Човекът, когото нашата прогресивна общественост обявява за фашист, намира вечния си покой в Обетованата земя.

П. С. Всъщност Борис Априлов е бил ратник, а не легионер – вж. коментара от milady2009.

Advertisements

2 Коментари to “Борис Априлов – още един легионер-„фашист“”

 1. Нацистки фен плюе легионерите | Моето ъгълче Says:

  […] прикрит (а понякога и открит) ционизъм и някои дори се женят за еврейки! Горката България, къде е тръгнала с такива […]

 2. milady2009 Says:

  ЕДИН КОМЕНТАР И ОТ МЕН! ౼ дъщерята на Борис Априлов.

  Вече посвикнах негови „приятели“ да пишат спомени ౼ УЖ благонамерени, но поради непознаване на фактите ౼ да го чернят без вина! Както и П.Н. във „Ветроходецът се отправи за последното плаване…“ ХЕМ да се изкарат приятели с достойния си колега, ХЕМ и да го препратят към по-нечистите слоеве.

  Вероятно този си „спомен“ Г. М. е получил на честването на 90 годишнината на баща ми, когато аз прочетох своете есе „Кой е Борис Априлов“, в което споменавам и за неговото ученическо кратко „участие“ в организацията РАТНИК (НЕ ЛЕГИОНЕР И НЕ БРАННИК! И НЕ ФАШИСТ!)

  Ратниците са били също заклеймени след 9 септември, но те всъщност са били Движение за възвръщане на България земите, които са останали в Турция и Гърция, подарени им след войните за освобождаване на БГ от Турция, с „помощта“ на Англия и САЩ.

  МАКАР и патриотична организация ౼ в един момент и Ратниците са били изпратени да трошат прозорците на еврейските магазини. Което възмутеният „ратник“ ౼ гимназистът Наско веднага е отказал, защото в онова време в Бургас са живели един до друг ВСИЧКИ националности ౼ арменци, евреи, българи, гърци и турци, а и кой знае кои още. И тези магазини са били на родителите на негови съученици и приятели. Почти по същото време той се е запознал с майка ми ౼ една недоешалонирана красива еврейка, спасила се по чудо ౼ заедно с останалите бургаски евреи, защото очакваните на гарата цяло денонощие ешалони, за да ги откарат към Германия, не дошли! И двамата ми родители са станали двойка още по време на войната ౼ много обичани в града.

  И един селянин и нагаждач от Соца преразказва този мой любим спомен според своята неосведоменост ౼ както повечето гузни нагаждачи след промените обвиняват всички останали в СВОИТЕ грехове. УЖ доброжелателно ౼ но всъщност лепва петно на починалия си колега и приятел ౼ който няма как вече да обясни това си „престъпление“ и неговата грешка.

  АКО баща ми беше имал такива грехове в младостта си ౼ щеше и той ౼ както всички такива ౼ да стане член и на БКП! ౼ а не да бъде безработен цял живот.

  ВСИЧКИ ОНЕЗИ, които най-разпалено обвиняват и разобличават доскорошните си колеги и приятели ౼ го правят от гузна съвест и за да се обявят по индукция за НЕВИННИ.

  Калпакът на лъжеца гори! ౼ бих казала аз, но в случая дори не е и това, а е плещене на чуто-недочуто от гузно плямпало.

  Аз четох МНОГО подобни оневинявания на живота си от подобни автори, но предпочетох да не се цапам с техните клевети ౼ съзнателни или несъзнателни. А ВИЕ, умници, по-добре гледайте своите дела и постъпки, отколкото да „трепете“ престъпниците от миналите векове, защото НИКОЙ НЕ ЗНАЕ какви бихте били и вие на тяхно място и в техните галоши!

  АКО ИСКАТЕ да научите нещо за писателя Борис Априлов ౼ заповядайте в Блога, който му създадох и четете с личните си очи и душа неговите книги и текстове, които от години събирам там, за да не бъдат премълчавани и укривани от гузните потомци на Миналото!

  https://borisaprilov.wordpress.com/ ౼ и ще го допълвам докато съм жива.

  Дж. В. (С извинение за възможни незабелязани граматически грешки!)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: