БДФ, легионерите и фашизма

Заглавието на поста заимствах от електронно писмо на моя приятелка, според която е добре да внеса разяснение по този въпрос, ако мога. Аз и сама си знаех, че би било добре, защото преди изборите ми се случваше да попадна на становища, че коалицията ДСБ-БДФ били „фашисти“ и затова този или онзи нямало да гласува за тях. Но понеже съм много заета, отминавах тези мнения с благородно мълчание. Може би отчасти заради благородното мълчание на такива като мен ДСБ-БДФ не успяха да минат 4-те процента и сега ни управляват феновете на „Хизбула“, които обаче и насън не могат да бъдат сбъркани с фашисти – Боже опази! Но стига толкова мрънкане.

По-долу преписвам от източника, с който разполагам – второто издание на книгата на баща ми Дянко Марков „Легионерството“ (2011 г.). Авторът не е безпристрастен – бил е легионер, а баща му Георги Марков не само е бил легионер, а и е заемал важен пост в организацията (председател на т. нар. Върховен съюзен съд), което вероятно е било една от причините да бъде убит в началото на октомври 1944 г. Първите цитирани откъси са от главата „Легионерство и фашизъм“ (стр. 27-37):

Не може да бъде отричан фактът, че в първите години от създаването на легионерската организация в символиката й присъстваше символът на националсоциализма, пречупеният кръст, свастиката… Първата световна война завърши с Версайската „мирна“ система… На победените страни и народи победителите отредиха продължителен период на мъки, несгоди и страдания. По това време в Австрия, Германия, България, Унгария, тази съдба на мъченичество и незаслужено страдание бе често изразявана символично с вериги и/или с християнския кръст като символ на най-чистото и незаслужено страдание… Основна(та) идейно-програмна позиция на Хитлеровата партия, позиция на безусловен ревизионизъм, се свързваше естествено с единствения партиен символ на NSDAP – пречупеният кръст, свастиката, като символ на пречупеното насилиие, преодоляното страдание. Логично бе този символ, схващан в изтъкнатия план, да бъде приет от политически формации с ясно изразена ревизионистична насоченост и в други победени и потиснати страни. Както и стана.

Не е установено, по чие предложение и кога свастиката е била приета като елемент от символиката на СМНЛ (Съюза на младежките национални легиони – М.М.)… Забележителен е фактът, че пречупеният кръст е приет в символиката на СМНЛ по време, когато Хитлеровата партия е твърде далеч от властта в Германия. А в 1934-35 година, именно когато NSDAP е победила и тотално овладяла институциите на властта в Германия, СМНЛ отхвърля този символ и го замества с черните полета на Сан-Стефанска България. Забележително е още и това, че актът за отхвърлянето става след срещата на водача на СМНЛ Иван Дочев с германския фюрер – март 1934 г… На срещата си с Хитлер главният водач на СМНЛ е могъл да се убеди, че както в програмно-идейната насоченост на NSDAP, така и в нейния символ, грижа за други победени и потиснати народи липсва и свастиката е всичко друго, но не и символ на пречупения кръст на техните унижения и страдания.

Друг аргумент, с който противниците на легионерството си служат при обвинението на съюза във фашизъм, е нескриваната и неоспорима симпатия на СБНЛ (Съюза на българските национални легиони, както се преименува организацията – М.М.) към политиката на Италия и особено на Германия както преди, така и след поемането на властта от националсоциалистическата партия. Мотивацията за това отношение на легионерството специално към Германия не е от идеен характер. Определящ бе ревизионизмът като основен политически момент в германската държавна политика. Идейно-политическият облик на държавата бе от второстепенно значение. За легионерите… важно бе не това, кой управлява Германия – клерикали, социалисти, националсоциалисти или дори комунисти; важно бе, че Германия бе единствената европейска сила, КАТЕГОРИЧНО ЗАСТЪПВАЩА ПОЗИЦИЯТА ЗА ревизия на Версайската „мирна“ система…

За членовете на СМНЛ, както впрочем за почти цялата ни общественост, идеите и домогванията на германския национал-социализъм бяха напълно „непозната земя“… Основният идейно-програмен труд, „библията“ на националсоциализма, Mein Kampf… остава непреведен на български език (дори не и извадки от него) и непознат за българската общественост не само до края на Втората световна война, но дори половин век след това…

По-долу цитирам от следващата глава – „Идейно-програмни начала“ (стр. 37-45):

При съпоставката фашизъм-легионерство, не може да не бъде засегнат и проблемът расизъм-антисемитизъм. Всички опити на противниците ни да открият расистки и антисемитски моменти в идейните и програмни документи на легионерската организация, както и в изданията на Централното й ръководство (Главно водачество) са претърпели неуспех, защото такива просто няма… Истина е обаче, че на места, особено по време на войната, когато еврейският народ навред по света беше против Хитлерова Германия (и как няма да е против, след като тя го изтребва – М.М.), докато легионерите поддържаха съюза с Германия (защото оттам дойде пречупването на веригите от Ньой), в някои местни легионерски издания (Русе, Ботевград, Кюстендил и другаде) са публикувани и статии с противоеврейско съдържание. Но истина е също и това, че нито едно легионно ръководство, в нито един основен документ не е застъпвало противоеврейски постановки и действия. Така стои въпросът с антисеметизмът на легионерството.

Не бих се учудила, ако и на столични легионери се е случвало да напишат антиеврейски пасквил (ние в София да не сме ангели небесни). Тези срамни явления са лесно обясними. След като легионерите са застанали на страната на Германия по причини, нямащи нищо общо с антисемитизма, нацизма и „фашизма“, на тях им се е искало да виждат съюзника си в добра светлина, за да не ги мъчи съвестта им. Оттам и желанието да се очернят жертвите на нацистка Германия, да се изкара, че те заслужават жестоката си участ. Но това не е официално приета позиция на организацията, а просто изразени публично мнения на нейни членове. И който иска заради антисемитите сред легионерите да заклейми цялата им общност и организация, нека първо си спомни, че легионер е и Илия Минев. Помните ли го? Великият защитник на човешките права, който дръзна да защити правото на българските турци и помаци на вяра и име, докато повечето българи мълчаха, а някои говореха против тези потиснати малцинства по същата причина, по която през войната някои са охулвали еврейското малцинство.

Advertisements

7 Коментари to “БДФ, легионерите и фашизма”

 1. lyd Says:

  Благодаря ти, Майя!

 2. Внимателно с фашизма, легионерите, приятелите и авторитетите | полетът на костенурката Says:

  […] а тя си направи труда да напише нова статия в блога си. БДФ, легионерите и фашизма. Добавям и още една нейна статия, която има връзка с […]

 3. lyd Says:

  http://lydblog.wordpress.com/2013/07/12/vnimatelno-s-fashizma/

 4. Georgi Says:

  Може би е по-малко известно, че легионерите са трошили прозорци на еврейски къщи и магазини, но в сравнение с българите, които са помагали на евреите преди и по време на войната 1939-1944 г., легионерите са били малцинство.

  • mayamarkov Says:

   Цитирам Роберт Леви от блога на Лид:
   „В историята, ако нещата не са еднозначно фашистки, трябва да се следи много внимателно. От покойния си дядо знам, например, че тези които са трошили витрини и прозорци в Ючбунар (еврейския квартал, в който съм израстнал), са били бранници, а не легионери.“
   https://lydblog.wordpress.com/2013/07/12/vnimatelno-s-fashizma/

 5. Борис Априлов – още един легионер-”фашист” | Моето ъгълче Says:

  […] Блог за образование и други немаловажни (според мен) неща « БДФ, легионерите и фашизма […]

 6. Борис Априлов – още един легионер-„фашист“ | Моето ъгълче Says:

  […] е добавка към дискусиите в този блог и блога на Лид дали легионерите са фашисти. Знаете […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: