Следизборно

Изборите на 12-ти май бяха може би първите избори, откакто водя този блог, за които не написах предварително как смятам да гласувам и защо. Гласувах за ДСБ-БДФ като Лид. Боях се, че моите избраници няма да минат 4-процентната бариера и гласът ми ще бъде изгубен. Затова реших да не препоръчвам на другите да гласуват по същия начин, за да не се чувства после някой подведен от съвета ми.

Това, от което се боях, се случи. Каквито и да бяха недостатъците на ГЕРБ, тяхното правителство се отказа от АЕЦ „Белене“ (може би) и от „Бургас – Александруполис“. Сега се очаква строежът на „Белене“ да бъде възкресен и да тръгне като Лазар. Или по-вероятно не самият строеж, а свързаните с него далаверки, които вече ограбиха нас и децата ни с около 2 милиарда лева.

През 90-те години се надявах, че електоратът на БСП с времето ще намалява и ще отмре по естествен път. Но това не стана. Явно на мястото на тези, които отмират по естествен път, идват нови. Кои са те? Защо през ХХІ век европейци, които би трябвало да са с всичкия си, гласуват за партия, която многократно е доказвала, че защитава интересите само на руската олигархия и на част от българската мафия?

Според приятели, с които обсъждаме тези въпроси, БСП печели гласовете на част от най-непродуктивните избиратели, като им подхвърля нетрудови доходи – увеличенийца на пенсии, вдовишки пенсии, социални помощи, енергийни помощи, майчински и т.н. или просто ги назначава на синекурни длъжности в раздутия бюджетен сектор. Вие как мислите?

Реклама

7 коментара to “Следизборно”

 1. molkircho (@molkircho) Says:

  Лично аз знам за поне трима бащи от ДАНС, които искаха от децата си клипче за потвърждение, че са гласували за БСП.
  Всичките военни и бивши такива ги слагам в същата категория.

 2. kordonblog Says:

  Здравейте, Майя Маркова,
  Като цяло споделям Вашето становище с единствената разлика, че аз гласувах за ГЕРБ. Гласувах за тях, не защото са съвършени и безгрешни (а кой е?) и не защото съм влюбен в Бойко Борисов, а понеже смятам, че те са единствената дясна алтернатива на този етап, способна да се изправи срещу комунистите и служителите на Държавна сигурност (които са в най-голямо количество именно в редиците на БСП и ДПС, както и сред РЗС и Атака), обслужващи интересите на Русия и на родни и чужди криминални структури. При цялото ми уважение към Иван Костов считам, че днес той, за съжаление, е политически труп (за което самият носи немалка вина), неспособен да организира ефективна съпротива против онези, които повече от две десетилетия източват националните ресурси. Ето защо смятах за единствено правилно решение да се гласува единно и сплотено за ГЕРБ, тъй като гласуването за които и да е други политически формации само разпокъсва и фрагментира дясното пространство, което е в полза единствено на порочния и абсурден тандем БСП-ДПС.
  Моето мнение е, че партии като РЗС, Атака, Лидер, България на гражданите, Гергьовден и безброй други подобни креатури, са създадени по подобие на стария принцип divide et impera от служителите на ДС именно за да не дадат възможност срещу тях да се организира единен блок, което би представлявало огромна заплаха за престъпните им интереси. За съжаление българският народ, все още политически и исторически невеж, отново стана жертва на грубата демагогия и пропаганда, която с помощта на материалните и човешки ресурси на бившата, но не и мъртва Държавна сигурност го заблуди относно това кои са неговите истински врагове. В крайна сметка ние получихме това, което заслужавахме, т. е. разстановката на силите в новия парламент и в обществото като цяло е закономерно следствие от нашето непознаване на историческите и политически процеси, непознаване, за което усърдно се грижат агентите на ДС, инфилтрирали се във всички важни социални структури и институции.
  Това е моето мнение.
  Виктор Кордон

 3. Georgi Says:

  И аз гласувах за ГЕРБ. Освен че са единствената реална алтернатива на демагозите отляво и отстрани, те почнаха действия срещу корупцията, „отпушиха“ парите от Европейския съюз и по време на правителството на ГЕРБ брутният вътрешен продукт на един жител в България (с отчитане на покупателната способност) достигна нива, в пъти над предишните години. За това мое решение се съобразих и с мненията на икономистите от Института за пазарна икономика, с уважавани от мен авторитети и приятели и с цялостен анализ на развитието на България през последните 12 години.
  Но основното е: Както пише Солженицин в есето си „Главният урок“ (сп. Экспресс“, 1982 г.): Комунизмът е световно зло!
  И аз не гласувах за комунистически формации.
  Г. Гочев

 4. Б.Павлов Says:

  Ето от мен един коментар, прочетен под статия на популярен „блогър“. Този цитат изразява (набързо и сбито) отношението ми към „десните“ в днешния парламент:

  „…В началото а 90-те ми беше болно, че на улуците децата си играеха на борчета. Като пораснаха лекичко, същите тези деца си увисиха синжири по врата. Както любимите им герои. Когато възмъжаха и получиха право на глас, им поднесоха образа на човека с кожения шлифер, той и главен секретар. Хем бабаит с мускули, хем борец за правда, хем не е от БСП. Да, ама не! Образът на „противника“ на БСП беше изграждан грижливо. И децата на прехода клъвнаха и продължават да кълват.“

  Запазил съм правописа и се надявам, че усещането за контекст също е съхранено.

  Сигурно е излишно да казвам, че гласувам за ДСБ.
  Ако имах таланта и авторитета на госпожа Маркова, не бих се поколебал да споделя и обясня своя избор и преди вота.

  „Човекът“ е дългосрочен проект. Ампутирането на част от паметта му – съхранена (или не) в семейството и културата – обяснява, за мен „саморазрушителният избор на част от народа ни“, това е перифраза на Михаил Жванецкий, а ето и оригинала :

  “ Я бескрайно уважаю чудовищный выбор моего народа…“

  Ако трябва да превеждам това на някого, сигурно всичко написано по-горе просто не е за него… 🙂

 5. Pepa Stankova Says:

  Напълно съм съгласна с Вашият пост. Въпросът, който ме мъчи в последните дни е- как стана така, че в БГ „пенсионер“ увисна като константна величина? Ако в началото на прехода едни пенсионери си пускаха червени бюлетини, защото само това знаеха да правят, сегашните тогава са били на по 40 год. Какво се случи с тяхната продуктивност? Нали точно те са били в най- активната възраст за обществено поведение и пълнеха площадите със сини знамена. Как стана така, че ние техните деца, останахме в дясно, зарязани като подлъгани булки?

  • mayamarkov Says:

   Явно с времето мисленето им се е променило. Тогава те са искали България да стане нормална държава и са се ядосвали на родителите си, че със своето гласуване ги обричат да живеят в мизерия. Сега на свой ред те с гласуването си закопават най-активните години на децата си и бъдещето на внуците си, защото по-скъпи на сърцата им са няколкото жалки левчета към пенсийките им.
   Ако някой почтен белокос радетел за демокрация прочете това: Моля Ви, не се обиждайте, знаете, че нямам предвид Вас!

 6. Pepa Stankova Says:

  Не разбирам логиката на подобна метаморфоза. Толкова ли наистина сме деца на неограмотени обществено родители?! Дори няколкото скъпи левчета към пенсиите им да са центърът на мирогледа им, нали ние трябва да ги изработим?! Кои уроци научи това поколение? Хич няма да мисля кои ще преподаде!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: