Пазете се от edna.bg

Когато даден текст е предназначен за жени, в него спокойно могат да се очакват преголеми глупавини. За читателките се пише като за създания с гладка мозъчна кора и отчайващо тесен набор от интереси и този стереотип, поддържан главно от жени, не се кани да отмира. Но това, което видях днес в Edna.bg, минава всички граници. На лековерните Интернет-потребителки безкритично се дават съвети и инструкции как пъпната връв да не се реже след раждане, а да се остави прикрепена към бебето, докато падне сама. Перверзията се нарича „лотосово раждане“ (в текста на Edna.bg – „лотос раждане“, понеже преводачките на такива шедьоври не знаят български). Твърди се, че да оставиш бебето си закачено за парче гниещо месо „намалява риска от инфекции при новородените„.

Д-р Ейми Тютор е писала по темата под заглавие „Лотосовото раждане – най-безумната процедура, свързана с раждането“ (Lotus birth: the wackiest childbirth practice ever). Ето как започва постът й:

Обсъждайки странните похвати при раждане, мнозина ги свързват с културите от Третия свят. Но макар да е вярно, че култури от Третия свят имат необичайни и суеверни процедури при раждане, най-безумните и най-отвратителните почти винаги идват от страни от Първия свят. Никой в Третия свят не е изричал забележителната лъжа, че раждането води до оргазъм. Нито пък жени от Третия свят са измислили раждането във вода с довода, че потапянето на главичката във вода, замърсена с изпражнения, дава на бебето добър старт в живота. Но за най-безумна (и най-отвратителна) процедура на всички времена аз бих номинирала друга измишльотина на жени от Първия свят: лотосовото раждане.

Лотосово раждане се нарича оставянето на плацентата прикрепена към бебето за няколко дни, докато изгние. Това е безумна процедура, която не дава никаква полза, а носи немалък риск, най-вече от тежка инфекция. И това не си го измислям.

По-долу се цитира привърженик на метода: „И двете страни (на плацентата) се наръсват обилно с морска сол, за да се подпомогне изсъхването и да се намали миризмата.“ Понеже, нали се сещате, ако парче месо стои дни наред на стайна температура, без да е добре осолено, то почва да смърди, та се не трае.

В края на поста д-р Ейми обяснява защо лотосовото раждане (и други откачени практики като домашното раждане) имат успех: понеже някои жени от Първия свят почват да се състезават помежду си коя е най-добрата майка и „за победителка се признава тази, чиито действия са най-странни, а често и най-опасни. Например:

А казва: „Аз родих естествено.“

Б казва: „А аз родих естествено без болки.“

В казва: „Дами, аз печеля. Аз имах оргазъм при раждането!“

Или:

А казва: „Аз родих в родилен център“ (т.е. в сграда с акушерки, но без лекари и медицинска техника, където, ако нещата тръгнат накриво, може само да се звъни на спешния телефон – М.М.)

Б казва: „А аз родих вкъщи.“

В казва: „Дами, аз печеля. Аз родих вкъщи сама!“

А сега:

А казва: „Мъжът ми преряза пъпната връв.“

Б казва: „А ние изчакахме пъпната връв да спре да тупти и тогава я прерязахме.“

В казва: „Дами, аз печеля. Ние изобщо не прерязахме връвта, а я изчакахме да изгние!“ “

Аз бих добавила: Дами, да се пазим от развъдници на малоумието като Edna.bg и изобщо да се опитваме да се държим като разумни същества, вместо да мъкнем от девет сухи дерета доказателства, че не сме.

Един коментар to “Пазете се от edna.bg”

  1. Marfa Says:

    Обожемой! @_@ И такова ли имало вече?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: