Нашите отбори за тазгодишния еко-маратон на „Шел“

Всяка година „Шел“ устройва т. нар. еко-маратон – състезание на студенти и ученици с икономични или алтернативни коли, замислени и създадени от самите тях. Компанията финансира самия маратон, но младежите сами трябва да намерят средства за изработката на возилата си.

По покана на организаторите заедно с други блогъри на 14-ти март се срещнах с отборите, които ще представят България на еко-маратона на „Шел“ през 2013 г. Ето ги:

otbor_chepelare

Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – Чепеларе. Училището ще участва в състезанието за пръв път. Техният модел ще бъде със слънчев панел и литиева батерия.

Вдясно е капитанът Тодор Михайлов. Общо отборът включва шестима ученици – по двама съответно от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас. От 12-ти няма, защото им предстоят балове.

otbor_varna

Капитанът на отбора на Техническия университет – Варна Даниел Константинов. Варненци участват в еко-маратона от години. Този път колата им ще бъде с електрически двигател с батерия.

otbor_sofia1

Капитанът на отбора на Техническия университет – София Атанас Керсизов. Те също са ветерани в еко-маратона. Тази година и те ще участват с електромобил, но техният ще бъде с водородна горивна клетка.

otbor_sofia2

Софийският отбор включва две дами – Лидия (вляво) и Розалия. По думите на Лидия участието им в състезанието ги предизвиква по начин, по който образователната система за съжаление не успява.

(Аз като правоверна жрица на образователната система, разбира се, бих добавила, че младежите не биха успели да посрещнат извън-образователното предизвикателство, ако първо не бяха подковани и подготвени от сухата и често направо неприятна образователна система. Но съм съгласна, че е добре образованието да предлага и интересни неща, и предизвикателства.)

Тази година европейският еко-маратон ще се състои в Ротердам. Пожелавам на нашите отбори да се представят добре и – което е по-важно – да си прекарат добре.

Advertisements

Един коментар to “Нашите отбори за тазгодишния еко-маратон на „Шел“”

  1. Как са се представили нашите на еко-маратона | Моето ъгълче Says:

    […] вече писах, в тазгодишния еко-маратон на “Шел” бе […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: