Не пропускайте ваксината срещу тетанус

alijah_williams

На снимката: седемгодишната жертва на тетануса Алайджа Уилямс с майка си Линда в детска болница „Старшип“, снимка Сара Айви, взето от преведения по-долу репортаж.

Една от болестите, срещу която във всички цивилизовани страни се провежда задължителна имунизация, е тетанусът. Причинител е бацилът Clostridium tetani, представител на некропаразитите – група патогени, които не могат добре да паразитират в живо тяло и затова първо го убиват, а после се изхранват от мъртвите му тъкани. При тетаничния бацил оръжието на убийството е белтък, който е изключително силна отрова за нервната система. Бацилът може да живее не само в човека, а и в много други животни. Освен това спорите му са извънредно трайни и устойчиви и се запазват живи в почвата дълги години, докато се случи да попаднат в рана. Ето защо за разлика от други болести като детски паралич и морбили, които се надяваме да изтрием от лицето на Земята, тетанусът ще остане с нас и ще трябва да ваксинираме срещу него, докато има човечество и цивилизация. Най-известната българска жертва на тетануса е Стефан Караджа (макар популярната легенда да твърди, че е обесен). Моят баща като дете е имал другарче, което е починало от тетанус. По-долу превеждам репортажа ‘It was hideous’ – family’s tetanus agony от Натали Акури, публикуван във в. The New Zealand Herald на 22. декември 2012 г. Нека в българската Мрежа тази история стои като противодействие на други Интернет-истории, от които се оплаква лекарка в края на репортажа.

 

„Беше ужасно“ – тетаничната агония на едно семейство

Алайджа Уилямс се събудил със сковано лице. 36 часа по-късно седемгодишното момче от Окланд не можело да преглъща, а тялото му било разкъсвано от гърчове и непоносима болка.

„Той пищеше в агония“ – казва майка му Линда Уилямс.

Алайджа се заразил от тетанус – смъртно опасна болест, която прониква в тялото през рана и засяга нервната система.

„Беше ужасно. На всеки три минути имаше гърч. Хапеше си езика до кръв. Ръцете му бяха обхванати от спазми, гърбът му се извиваше като дъга, а цялото му лице и челюстта се сковаваха напълно.“

Здравната работничка г-жа Уилямс и съпругът й Йън, технолог по храните, побързали да закарат детето в болница „Старшип“.

Било вечерта на миналия четвъртък. Докторът заподозрял тетанус, което било в съгласие с факта, че Алайджа си бил порязал стъпалото и – още по-важно – че никога не бил имунизиран.

Алайджа бил приет в отделението. 24 часа по-късно обаче се наложило да го преместят в интензивното, да предизвикат кома и да го парализират с лекарства, за да спрат гърчовете и да облекчат болката.

Дишането му трябвало да се наблюдава, защото имало опасност мускулните спазми да затворят дихателния път. По-късно била направена трахеотомия, за да може Алайджа да диша.

„Наистина е страшно за един родител да види детето си в това състояние“ – казва г-жа Уилямс.

През следващите няколко дни Алайджа бавно се подобрява. Той вече не е парализиран, но може да общува само с кимане и поклащане на глава.

Вчера се усмихнал за пръв път, когато братовчедите му дали свои рисунки.

Г-жа Уилямс казва, че откакто синът й се е разболял, не е спряла да плаче, но се надява на пълно възстановяване.

„Става все по-добре и по-добре. Още има гърчове, но те не са толкова чести и продължителни.“

Докторите са казали на родителите, че възстановяването може да трае дълго. Семейство Уилямс имат още две деца – Емиас (9 г.) и Джея (2 г.).

Алайджа може би ще остане в интензивното 6 седмици, в болницата – 4 месеца, а цялостното възстановяване ще отнеме година.

Г-жа Уилямс казва, че болестта е била смазваща и семейството е било „напълно шокирано“ от нея.

Тя и съпругът й искат да предупредят другите родители за опасността от тетанус.

Г-жа Уилямс казва, че са смятали, че вземат информирано решение да не си ваксинират децата поради опасения от нежелани реакции, но сега са си променили мнението.

„Имунизирахме другите си две деца миналия петък.“

Освен това са писали на учителите на Алайжа, призовавайки другите родители да ваксинират децата си, поне срещу тетанус и коклюш.

„Искаме да предпазим другите деца и родители да не преживяват това, което преживяхме ние.“

Директорът на спешното отделение на „Старшип“ д-р Майк Шепард казва, че тетанусът е невероятно болезнено и тежко състояние, което отнема месеци за възстановяване.

„По-рано много хора са умирали от него. Ако не се имунизирате срещу него, определено има риск.“

Тетанусът се причинява от силен токсин, произвеждан от бактерии, отделяни от заразени животни в почвата.

Бацилът може да проникне само през рана, но тя може да бъде съвсем малка – например от бодил на роза.

Д-р Шепард казва, че в „Старшип“ са имали най-малко пет случая на тетанус при неимунизирани деца през последните 10 години.

Директорът на центъра за имунизационни консултации към Окландския университет д-р Ники Търнър казва, че 10% от случаите на тетанус завършват със смърт (има се предвид при съвременно болнично лечение; естествената смъртност е между 40 и 78% – М. М.)

„Пациентите често стигат до интензивното и трябва да се сложат на изкуствено дишане, защото се парализират и не могат да дишат. Това е отвратителна и много мъчителна болест.“

Д-р Търнър казва още, че хората често не осъзнават сериозността на болестта и си създават мнение за ваксините въз основа на невярна информация, която са прочели в Мрежата.

„После родителите казват, че ако били знаели, нямало да вярват на историите от Интернет.“

Реклами

12 коментара to “Не пропускайте ваксината срещу тетанус”

 1. Гошко Says:

  Из сборника с антиваксерските плиткоумия: „Човек не може да се разболее от тетанус, защото бактерията е анаеробна, а и малките деца знаят, че в кръвта има кислород.“ 😀

  • mayamarkov Says:

   Този бисер е върхът! Не го бях чувала.

  • Lila Says:

   Освен, че антиваксерите разправят това за клетките, срещнах и още едно твърдение – че тетаничните бактерии си живеят в нас, т.е. ние си живеем в мир и любов с тетануса. Само дето горното твърдение и това, което аз пиша си противоричи малко. Уж живеят в нас, а пък имало и кислород в клетките, а бактерията била анаеробна…
   Има един „гении“ в бг-мама, който ги ръси все такива интерсни твърдения. Лошото е, че му се връзват.

 2. маска Says:

  Иска се ниска информираност, за да не осъзнава риска от тетанус и заблуда в това да отказваш точно тази ваксина. Каквито и да са доводите на антивакс защитниците, добре е да си проверят как 1000г. пр. н.е, когато не е имало фармация или финансови интереси, хората са се предпазвали от едра шарка, вариолата.
  За жалост, няма фармацевтичен продукт, който да е лишен от странични ефекти, и ваксините не са изключение. Затова, който мисли, че може да остави детето си изложено на риск от дадено заболяване, има право да откаже информираното съгласие, което обаче трябва да разяснява и какво представлява болестта, освен и риска, който се демонизира.
  Tези родители, чито деца имат увреждания след ваксиниране на детето им, отново ще кажат, че е безсърдечно и нечувствително пак да говорим за ползата от ваксините, щом нашите деца са здрави
  Една ваксина, която можете да подминете засега е срещу маларията, понеже паразитът й се променя бързо, така че става резистентен на ваксината – което я прави неефикасна в рамките на дни и може да насърчи разпространението на дори по-смъртоносна форма на заболяването. Медицината засега остава само с надежди за разработване на средство срещу този невероятно интелигентен паразит, който годишно причинява 1 милион смъртни случаи и най-уязвими са децата.

  • mayamarkov Says:

   Ако някой предлага ваксина срещу малария, тя трябва да е експериментална, защото за жалост още не е разработено нищо за масово приложение:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Malaria_vaccine
   Така че, ако някой си слага такава ваксина, това трябва да е с пълно съзнание за риска, който поема като участник в медицински експеримент. Специално за България бих препоръчала никой да не се включва в такива начинания. Експерименталната медицина трябва да се развива в страните, които са много по-напред от България и научно, и по отношение на етиката и правата на пациентите.

 3. маска Says:

  един интересен момент, свързан с тази зараза маларията, който пропуснах е, че има генетични фактори при африкански племена и групи, които са свързани с хуморален имунен отговор към маларията. но въпреки неподатливостта на определени етноси, антиваксерите могат сами да си пресметнат колко хора от коренното африканско население все пак нямат никакъв отговор, колко от тях заболяват или загиват от малария. а тя може да бъде контролирана и лесно лекувана, но там, извън цивилизацията, картината е плачевна. засега в африка се изпитват две ваксини и при разработките се използват данни за изградения защитен механизъм у някои хора, който пък е свързан с определени алели на гените.

  • Гошко Says:

   Там е разпространена сърповидно-клетъчната анемия, благодарение на която малария не ги лови. Полезен генетичен дефект.

   • маска Says:

    те са оставени на естествения подбор, точно тази мутация ги предпазва. едно е за сметка на друго.
    твърди се, че детските болести преди масовата имунизация са имали стимулиращ ефект върху определени имунни клетки и днес намаляването на циркулиращите инфекции и подобряването на хигиената са основна причина за увеличаващите се болести на цивилизацията. (антивакс твърдят, че именно подобрената хигиена е причина за спада в заболеваемостта) но само забележете колко време и жертви е взела маларията преди мутацията. ние можем ли да се оставим на чист подбор и да чакаме да си изработим най-накрая защитен механизъм срещу какво ли не. но можем ли и да сме сигурни обаче, че като сме защитени с ваксина, това няма да доведе до изменение на други имунни механизми.

   • Гошко Says:

    Увеличаващи се…не непременно. По-скоро ги откриваме повече благодарение на новите технологии за диагностика, но все пак увеличената продължителност на живота влияе върху честотата на определени заболявания. Приносът не хигиената и на миенето на ръцете го има, но няма как да е само той. Например между 80та и 90та година, след въвеждането на ваксината срещу Хемофилус инфлуенце, броят на заболелите пада от 40-100/100 000 до 1.3/100 000, а хигиената от тогава едва ли се е подобрила или поне незначително. Подобряването на хигиената е в основата на хигиенната хипотеза за възникване на алергии, понеже не всички алергии могат да се обяснят с наследственост. Идеята е, че прекалената чистота не на добре.

    И да не забравяме, че детските болести имунизират тези, които оцеляват. Те, разбира се, са много много по-голямата част, но при голям брой деца, броят на умрелите също отива в седем цифрените суми. Една част от оцелелите са увредени, кел файда, че им е естествен имунитетът, докато с ваксините много елегантно имунизираме без да разболяваме.

 4. маска Says:

  понеже е споменато в горните коментари, за коректност, преписвам:
  „Причинителят на тетануса се отнася към групата условнопатогенните микроорганизми. Той е естествен обитател на храносмилателната система на животните и човека, където живее и се размножава без да причинява вреда на организма.
  При липса на кислород, температура 37 °C и достатъчна влажност спорите прорастват в неустойчивата вегетативна форма.
  В организма и хранителни среди тази вегетативна форма образува силен токсин.“
  но как противниците на ваксините стигат до извода, че може да минат без имунизиране, е мистификация.

  • Гошко Says:

   Комбинацията от неосведоменост, дезинформация и лаишки разсъждения водят до цитата от първия ми коментар.

 5. катя Says:

  Ваксината е важна и то много, но на мен ми казаха, че не трябва да мия поставят, защото правим опити за дете/ от личния лекар е информацията/.Лично искам да ми поставят ваксината, защото така се чувствам по-сигурна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: