Защо е трудно да блогваш в защита на науката

Знаете ли кое затруднява блогването в защита на науката, което се опитвам да правя?

Разбира се, когато човек си е разграфил времето предварително, а някакво събитие изисква незабавна реакция, понякога е трудничко в дневния ред да се вмъкне спешното писане на нов пост. Но това е бял кахър.

По-тъмен кахър е, че блогването в защита на науката, медицината и изобщо цивилизацията неизменно привлича легиони от хора, разочаровани от въпросната цивилизация, но охотно прегръщащи избрани нейни придобивки като компютри и Интернет. В резултат блогърът се вижда в чудо – дали да търпи потоп от коментари на хора с отрицателна научна грамотност, отрицателно възпитание, екстремистки убеждения и нерядко съмнително душевно равновесие… или да им трие екскретите, което все пак е донякъде притеснително.

Аз съм възприела среден път. Дълго търпя екскретите, но когато реша, че коментаторът е прекрачил чертата, го предупреждавам, че повече няма да приемам коментари от него. Интересно е, че тези, с които съм имала чисто политически разногласия, без възражения са приемали решението ми, докато противниците на ваксините продължават да цвъкат екскрети, принуждавайки ме наистина да ги трия.

Една от най-злостните тролки от последния тип, В. Г., на 29. декември ме ощастливи със следните коментари:

Не вярвах във вещици и дяволи, преди да попадна на теб ;-) а вече ти казах да не ми отговаряш, използвай си времето за нещо по-добро от това, което правиш тук, например да обърнеш внимание на семейството си ;-)

Мога да се занимава с каквото си искам, не е твоя работа! На кого ще пиша и по какъв въпрос, не касае теб! А и не съм те карала да ми отговаряш, най-малко имам желание да чета твоите отговори, които са явна агресия, некомпетентност, обиди, злонамереност и т.н. , които разбира се не подхождат на никоя жена, но ти си явно жалко подобие на представител от нежния пол ;-)
Различен свят не са гради от безразлични и груби хора, които освен с обидите си не могат да надделеят над останалите! Такъв човек е Майчето, а пък аз нека съм трол ;-)
Знаеш ли бе, Майя, че живота пречупва най-силните поставяйки ги на колене, за да докажат, че могат да се изправят, слабите не ги закача живота, защото те са на колене цял живот, също като теб ;-)

Отговорих на тези два коментара, че отрязвам достъпа на авторката им до коментиране. Но тя не миряса и на 31. декември, когато всички нормални хора се готвят да празнуват Нова година, изцвъка още цяла поредица коментари. Аз ги изтрих от блога, но ги давам по-долу:

„“В крайна сметка извършването на една медицинска интервенция почива на съотношението между ползи и рискове” – аз полза не намерих от ваксинациите и на двете си деца, рисковете дори и да са 0,000001 процент, това си е игра на руска рулетка или както казвате всички защитници случайност! За мен случайност няма, за всяко нещо си има причина и обяснение! По пътя на логиката за случайността, то излиза, че войните, които са се водили и все още се водят са случайни, няма причина за тях, замърсяването на природата също е случайно, случайно съм изтеглила късата клечка, а някои други хора още по-къса от моята и т.н. Случайно или не баща ми, който не е имал “късмета” да бъде имунизиран, така и не се зарази, когато аз и сестра ми боледувахме от вируси, шарки, пневмонии, грипове, хепатит, този човек даже и настинка не знае какво е, сигурно пак е случайност!
Блажени да са вярващите в случайните съвпадения!

Разбирам прекрасно, но някои хора не си правят труда дори да подложат на съмнение тази сериозност, какво остава за разбиране!“ (Това е отговор към друг коментатор, но не ми се търси неговият коментар да изясня подтекста на това изречение, давам го просто за изчерпателност.)

Те нямат вина, че ти, бебето ми и всички останали са дефектни! Нормално родени хора, с нормално и безпроблемно развитие изведнъж стават дефектни – случайно съвпадение! От всичко изписано в този блог, тази дума ДЕФЕКТЕН ми бръкна……. няма да казвам къде, то е ясно!

Алекс, случайно съвпадение, ваксините са най-доброто измислено нещо! Сигурно и създателят на първата ваксина, седейки си е нямал какво да прави и решил случайно да измисли нещо, без причина разбира се!
На всички ваксинаджии, мога да пожелая – нека случайността съпътства живота ви!
Алекс, моето невежо семейство желая на твоето невежо семейство Весело посрещне на Новата Година, бъдете живи и здрави!

Нашето, вече пет месечно бебе се чувства много по-добре, алергията разбира се си стои, но болезнените кризи и неспокойния сън вече са по-редки и по-поносими! Но как ли успяхме да променим нещата към по-добър резултат, разбира се не с престоя в болницата, системите, различните антибиотици, сиропи, прахчета и какви ли не лекарства, които всеки доктор изписваше! Благодарение на алтернативната медицина /хомеопатия и билколечение/, която биолози, доценти и един куп “кадърни специалисти” и преподаватели отричат, но за тяхна изненада примера стои до мен!
След многобройните лекарски прегледи и мнения, вече след направените изследвания и поставени диагнози, повечето препоръчаха от сега нататък без ваксина или да отлагаме колкото можем чрез лекарските комисии,но какво направи една лекарка, която й казах моето мнение и това на колегите й – ами пълни глупости било, след две седмици може да го ваксинирате, нищо му нямало на детето. Така, след приключване на прегледа обикновено пишат амбулаторен лист, който ти дават /всички мед.документи и изследвания трябва да се представят на съответната комисия по отлагане/. Когато се прибираме в къщи и зачитам листа, в него пише, че състоянието на детето, алергията и т.н се появяват много преди ваксината, а ваксината само е усложнила проблема!!!! Пълен абсурд и лъжа! Защо казвам всичко това, защото въпросната лекарка не го направи СЛУЧАЙНО, а умишлено, има си причина жената!
Алекс, това което се случва пак казвам, за пореден път не е случайно! Случва се, за да ни отвори очите, за да се борим за права и промяна! Малки, а за други големи знаци от живота, святка червена лампа, но някои са слепи за нея!
Твоята намалена тр. е 95% , а тяхната човечност, доброта, трезва мисъл, емпатийност и всички останали добродетели са 0%. Липсва им инсайт!
Много хора няма да се оправят от поразиите на медицината, но хора като теб правят и невъзможното тези поразии да се намалят, а вярвам, че един ден ще бъдат сведени до минимум!
Това е твоята кауза, твоята мисия и тя трябва да ти дава сили, а един ден направеното добро от теб ще ти се върне!
Радвай се на жената до теб и детето, което имаш, бъди щастлив на пук на всички и на всичко, малко хора биха се справили и биха продължили ако бяха на твое място!
Бях написала в един свой коментар в друга тема една велика и мъдра мисъл, /не знам на кого е/ ще ти я кажа и на теб:
“Живота пречупва най-силните, поставяйки ги на колене, за да докажат, че могат да се изправят….Слабите не ги закача, те са на колене цял живот!”

ами недей, щом така ти изнася :-)“ (в отговор на моето обявление, че повече няма да допускам нейни коментари)

разбрах, не ми повтаряй едно и също като папагал!“ (по същия повод)

От тук можеш да триеш каквото си искаш Маркова! Щом ти харесва да живееш в лъжа, твоя работа, пространства много и навсякъде, но ако можеш глупостта от мозъка си изтрий!
Ясно е кои са силните и кои слабите!

(Същата дама седмица по-рано ме бе заплашила: „И пак Ви казвам да внимавате с обидите, да не стане така, че вторият осъден човек в България за обиди да сте Вие!!!!„)

проблема ти е, че триеш само това, което не ти изнася! Защо не триеш всичко? Трий смело, но това няма да промени нещата!

Даааааааааа Алекс! Мая вече агонизира! Нека трие милата, ние няма да се откажем!

Ако приемем, че Таня е написала лъжи за ваксината срещу рак на шийката на матката /което, разбира се е лъжа само за теб, но говорим хипотетично/, то тогава всички други постове срещу вредата на останалите ваксини са истина за теб, без да искаш признаваш, че са опасни, след като не си изтрила коментарите и тогава можем да заключим, че Маркова е против всички ваксини с изключение на тази заради която е изтрит поста на Таня! Браво, доволна съм! Макар негласно и индиректно видяхме признание от теб ;-)
P. S. Да не забравиш да изтриеш :-)

По-ругателни коментари от твоите няма в този блог! Да ги беше оставила, за да видят колко са ругателни, иначе отново лъжеш!

Ето, оставям ги, без каквато и да е редакция. Нека всички четат и съдят – и то не нейде забутани из коментари по стари постове, а в основния текст на нов пост.

Скъпи мои читатели, приятели и неприятели, не мислите ли, че политиката ми на триене е добра? Поне аз смятам, че трия само когато това е безспорно полезно. Имам предвид, че триейки неща като горните, спестявам на съмишлениците си четене на безконечни глупости и обиди като по едновремешните опашки за мляко, а на противниците си – червене от някои техни бойни другари.

Поне се надявам някои от противниците ми да се засрамят, като видят какви личности има в техния лагер.

Ще добавя, че когато авторите на такива коментари са жени, изпитвам допълнителна неприязън, че се насърчават разни стереотипове за нашия пол.

Реклама

21 коментара to “Защо е трудно да блогваш в защита на науката”

 1. Veni Georgieva Says:

  Мая, виждам, че ти явно искаш да се занимаваш с мен! Аз спрях, но ти май сега започваш, разбира се за мен няма проблем, няма какво да крия или от какво да се притеснявам! Ти обаче, не играеш честно! Явно много съм те засегнала, не знам защо, но знам, че пак не си до край откровена! Дай да видим първия ми пост, когато ти говорех на ВИЕ, с нужното уважение и ти зададох въпроси, на които не получих отговор и се опитах няколко пъти да те накарам да ми отговориш, но не успях, така ли беше?
  Но ти вместо да обясниш нормално каквото и да е, без значение темата, тръгваш с рогата напред, нападки, агресия и обиди, както даже ти казах преди това, самото ти заглавие е обидно! И естествено, каквото почукало, такова се обадило!
  Самото ти отношение към хората в ТВОЯ БЛОГ е ужасно и това не е само мнение, прочети си коментарите, мисля, че си на ясно с това! Не знам откъде тая злоба и агресия в теб, но съвета ми е, когато не искаш хора с различни от твоите виждания и разбирания да тролстват в блога ти да го вместиш това някъде около „Моето ъгълче Блог за образование и други немаловажни (според мен) неща“
  И още нещо – ако искаш конструктивен разговор без нападки и обиди не предизвикай хората, защото в повечето случаи този тон на общуване тръгва от твоето отношение.
  Друго – не съм те заплашила, а предупредила! Защо ли? Защото както вече казах ти започна с нападките и обидите!
  И като за последно – няма проблем да ми напишеш цялото име, казвам се Венета Георгиева на 31 г. от Стара Загора, семейна с две деца, работя като психолог и също така с деца с различни увреждания! До сега никой от моите близки, познати, роднини, приятели не се е срамувал или притеснявал от мен и в този случай също, така че не е нужно да се опитваш да ме черниш пред аудиторията тук или да ме изкарваш някоя простакера. През живота си Мая, не съм обидила или наранила човек, ако той не го направи пръв, както стана и тук с теб! За всяко нещо си има причина и ни най-малко съжалявам за думите си към теб, защото според мое мнение си ги изпроси, както правиш и с други коментатори и след това се опитваш ти да се изкараш жертвата! Съжалявам, може да си голям специалист, учен и какво ли още не, но ти липсва доброта и човешко отношение /поне това демонстрираш/.
  Честита Нова Година! Бъди здрава, добра и с голямо сърце!

  • mayamarkov Says:

   И кога точно бяхте спрели, г-жо Георгиева? Докрая трябваше да трия Ваши коментари! Този ще го оставя, но другите Ви нови коментари ще ги изтрия.

 2. bozho Says:

  @Veni Georgieva – Не знам що за „психолог“ сте, но явно ви е нужен психиатър.

 3. Eneya Says:

  Мая, не се отказвай, защото има смисъл и се чете. На моменти наистина е малко ала глас в пустиня и ужасно самото, крещиш в празна стая и само разни хора, които не само че не разбират за какво говорят, но даже нямат желание да разберат, защото дори нямат достатъчно самоосъзнатост, за да подлагат на анализ собствените си вярвания и позиции. Все пак, не са само те, така че – игнор, след като веднъж си обяснила нещата, спор с радиото е безсмислен.

 4. Veni Georgieva Says:

  bozho, това каква съм и от какво имам нужда са две различни неща. Но да, прав сте – имам нужда от психиатър, щом се занимавам с безсмислени глупости в блог пълен с агресивност и безсърдечност, без проява на човешко отношение и стоя да отговарям за това какво съм писала и защо, без разбира се да се упомене от Мая, че някои от коментарите, които е публикувала тук са отговор към други хора, напълно съм съгласна с Вас – за психиатър съм!
  Но винаги има светлина в тунела и тя е, че това е последното ми посещение и коментар в блога на Мая, отдъхнете си, най-злостният трол изчезва! Не бих си позволила повече непознати хора да ме предизвикват и после да хвърлят цялата вина върху мен и заедно с това да си създават нови теми на чужд гръб. Нещата, с които никога няма да се примиря е нападателно и несправедливо отношение, лъжи и обиди, които тук има в изобилие. Но както и да е, все пак не съжалявам, че случайно или не попаднах тук, както и за всяка една дума, написана от мен!
  Успех на всички Ви! 🙂

 5. Eneya Says:

  Извинявай, но нашата представа за теб е изцяло на база СОБСТВЕНИТЕ ти думи, кой в случая е лъгал/нападателно и несправедливо отношение и обиди? Имаш някакъв проблем с това, някой да не е съгласен с теб и да бъде критичен с тях?

 6. bozho Says:

  @Eneya – всъщност и двамата се подведохме, както и домакинята и направихме най-безсмисленото нещо – да храним трол. А те имат нужда точно от това. За това предлагам на авторката да изтрие този пост, заедно с коментарите, или поне да го редактира и заключи. Така тролът ще остане незадоволен.

 7. Veni Georgieva Says:

  Eneya, няма смисъл да отговарям, Вие си имате изградено мнение и нямам никакво желания или намерение да го променям, само ще кажа,че нямам проблем с несъгласието, а с начина по който се изразява дадено несъгласие! желая Ви лека вечер!

 8. Eneya Says:

  Естествено, че съм си изградила мнение на база собствените ти думи, ти на какво си изграждаш представата за хората? И ако някой е агресивен, то това определено не е Мая, търпението й към теб е забележително, аз лично едва ли бих изтърпяла толкова време някой, който не разбира нищо от моята специалност да ми обяснява как аз съм обърканата.

  Представям си какво му е на човек, който е прекрарал целия си живот в това да се образова и да се интересува.

  Права си, очевадно е, че ти си горкана и онеправдана, задето професионалист в областта си е несъгласна и критична с някой, който говори за неща, които не разбира. Къде й е бил ума на Мая да си мисли, че има представа за какво говори, как изобщо биолог, генетик да има идея за какво говори когато става дума за биология, медицина и генетика, все пак, нали когато имаме нужда от психиатрична или психологична помощ не отиваме към образован психолог/психиатър, а отиваме при водопроводчика, нали?

 9. маска Says:

  Харесвам поговорката каквото повикало, такова се обадило, но не може един психолог да приема, че дадено отношение има за основа просто „предизвикване“. Ние така можем и престъпления да оправдаем с това предизвикване. Има блогове, които за да бъдат четени, въртят какви ли не интриги, авторитарни са, арогантни, но посещенията им са хиляди и заради остротата на авторите, които обаче също не можем да оправдаем за „рогата“ им с това, че са просто натоварени и изнервени от невежеството на читателите. Блогърите заслужават поздравления именно заради темите, които са си дали труд да работят и които дават освен понякога зрелища, и полза.
  Един американски физик наскоро рече, че днес е невъзможно да се каже кое е наука. Почти по всяка теза хората са разделени на две, и изглеждат точно като предубедени, а не като оценяващи две или повече теории, вероятности и версии. Досега не съм видяла сред стотици коментаращи разделени в два лагера, и един да е си е обърнал първоначалното мнение, или поне не го е споделил. Единият лагер само че е винаги прав. Интересно ми е как няма търсещи, а само намерили. Как реално да различим наука, след като и Мая казва, че има измислени изследвания, послужили на някого да си защити длъжностната характеристика или да си направи дисертацията.
  Има хора, които като чуят наука си представят антиприродност. Само че, както е споменал авторът във photoninthedarkness, те искат да се борят успешно с абсолютно природните естествени процеси като остаряването например и то само с природни средства.
  Другата крайност – да не смеем да направим или кажем нещо без непременно науката да ни го е обосновала и доказала.

 10. bozho Says:

  @маска –

  „Един американски физик наскоро рече, че днес е невъзможно да се каже кое е наука.“

  Физик, или псевдофизик? Защото да се каже кое е наука, в днешно време въобще не е толкова трудно. Нещо е научно, ако може да се потвърди от много независими изследователи и има повторяемост на опитите. За това и студеният термоядрен синтез не е наука, защото никой не можа да го повтори, включително и откривателите му. Както и свръхсветлинното неутрино.
  Иначе вярно, че се правят менте дисертации, знаем и за печалната история с фонд „Научни изследвания“, тази година почти всички „спечелили“ проекти бяха за псевдо наука. Вярно е и че много фармацевтични и други компании злоупотребяват с псевдонаучни дивотии. Единственото лекарство срещу това е по-добрата информираност на населението. За съжаление нещата се движат точно в обратна посока, към изпростяване.

 11. Защо е трудно да блогваш в защита на науката | К+ Says:

  […] Защо е трудно да &#107… […]

 12. Longanlon Says:

  Предвид дългогодишната си практика в поддържането на блог и борбата ми с легиони и легиони тролове, глупаци и обикновени луди, мога да ти кажа, че не си на прав път.

  В какво е грешката ти? Обръщаш им внимание. Тука цяла тема си посветила на някакви бръщолевения на хора, които нямат акъл за две стотинки. Хабиш часове от времето си всеки ден да обясняваш по сто пъти едни и същи неща на хора, които не само не ги четат, ами и не искат да ги разберат. Потиш се като Сизиф, ама резултатите от усилията ти са също като неговите.

  Мислиш си, че блога ти е трибуна на науката? Нищо подобно – техните дълги, многобройни и настървени коментари са всъщност голямата част от текстовете в блога ти и го превръщат както за читателите, попаднали за него, така и за ботовете на търсачките, индексиращи ключови думи, в трибуна на заблудата и псевдо-науката, рекламираща отказ от ваксини, лечение с ММS и други подобни.

 13. Longanlon Says:

  Надявам се тази статия да ти помогне да разбереш какво се опитвам да ти кажа:
  http://kaka-cuuka.com/970

 14. bozho Says:

  Ето още едно мнение в подкрепа на моето 🙂

 15. Olyphantman Says:

  Често пъти народа не осъзнава, и не бива посрещнат с пълния обем от доказателства, които науката има по даден проблем. Брат на мой преподавател работи в Музея по естествена история, в Лондон, и често се сблъсква с религиозни фундаменталисти, които твърдят, че динозаври нямало и света бил на 5000 години. Имали сме били един два цели скелета на някой динозавър, и друго нищо. Тактиката на въпросния човек е да ги води в някакво хранилище, където има десетки кокали и непълни скелети на динозаври и т.н.

  Така и при биомед науките, хората не осъзнават следните факти:

  – Фарма компаниите няма да изгубят интерес ако правят лекарства излекуващи болестите – както сега правителствата гарантират покупка на определен брой ваксини и антибиотици, така би станало примерно и с други медикаменти. Да не говорим например, че за открититето, че 95% от язвите се лекуват с антибиотик, е получена Нобелова награда, в резултат на което няма нужда човек да пие омепразол и т.н. цял живот.

  – Колко трудна, скъпа, опасна, и трудоемка, работа е проектирането на лекарства. От опасности за синтетиците, които дишат миазмите в лабораториите, до работещите на голям мащаб в заводите, през просто огромното количество персонал, които са нужни за да се изкара и държи едно лекарство на пазара.

  Лично мое мнение, е, че трябва много от регулациите да паднат, защото оскъпяват процеса и насаждат у народа вярването, че лекарства нямат абсолютно никакви странични ефекти. Трябва да пускат повече лекарства, със страничните им ефекти, и прниципа да е caveat emptor, както е било от зората на фармацията.

  Поздрави.

 16. Nikolai Mladenov Says:

  Добър ден на всички в това интересно кътче, на учени, на не учени, на лекари, философи, учители, възпитатели, психолози, биолози, психиатри, специалсти в една или друга сфера, на анонимни, на блогъри, на коментатори, майки, бащи, болни, здрави, тролове, опоненти, тясно и широко скроени, на всички хора!
  От известно време чета някои неща тук, заразих се покрай колегите ми и все ми се искаше да се включа в една или друга тема, но притеснението ми, че ще попадна под словесните удари на някой ме отказваше.
  Сега обаче реших да напиша няколко реда, които моля всички вас, да не приемате нито като критика, нито като защита, нападка, обида, заяждане или опониране на нещо и някой. Идеята ми е моето кратко прибиваване тук да бъде нещо различно, като странична гледна точка, анализ или просто мое мнение, с което не искам да засегна и ангажирям някой.
  Но като за начало бих искал да поздравя създателят на това местенце – доц. Мая Маркова.
  Поздравявам я за това, което прави, за времето което намира да пише и общува с всички хора тук, за енциклопедичните й знания. Най-сърдечни поздравления!
  Разбира се освен всичко това, имам и някои въпроси и различно отношение към социалния речник на доц. Маркова относно нейните опоненти.
  Надявам се, доц. Маркова, да не ми се обидите, защото не го правя с тази цел, а защото вярвам, че сте добър човек и словесните обиди, които хвърляте върху някои коментатори, според мен са един вид защитна реакция, а не че мислите наистина така.
  Разбира се, вие ще прецените и ще имате крайната дума за моите писания тук и това дали те ще бъдат публикувани.
  Ще цитирам някои ваши изказвания, по повод на това, че някои хора когато се опитват да ви убеждават прекалено дълго време в техните си твърдения, вие вече в един момент не издържате и започвате да ги хулите и обиждате. Само искам да допълня, че тези коментатори, които се опитват да си наложат мнението го правят безотказно, упорито, дразнещо, но не и с директни обиди и нападки към вас. Вие също безотказно се стремите да им докажете вашите твърдения и факти, но никой от тях не си позволи да ви нарече малоумна, глупава, трол, лош родител, смахната, шантава и прочие. /твърдя от това, което съм прочел, а то естествено не е всичко в този сайт/.Не разбирайте, че ги защитавам, въпреки че съм убеден, че и аз ще си навлича гнева ви.
  „Може би освен велик ум, недостъпен за простосмъртни като нас, имате и екстрасензорни способности,позволяващи Ви да засичате микроколичества живак без съответната апаратура? „
  „Натали, чиято снимка виждате горе на тази страница, е жертва на самонадеян и безотговорен родител като вас, който си мисли, че е изключително умен и просветен и е хванал Господ за пеша на шлифера и така е превърнал неваксинираното си дете в УБИЙСТВЕНО ОРЪЖИЕ. Някой като Вас, скъпа госпожо, е УБИЛ Натали. „
  „А Вие как сте с четенето? Втори клас завършили ли сте? До колко думи в минута го докарвате?„
  „Хората, разбира се, са хищници и са вредни, но не за това ни е думата.“
  „Разбира се, за да съм справедлива, трябва да допусна и възможността той да страда от състояние, което частично да го освобождава от отговорност „
  „Съчувствам Ви заради състоянието Ви, така че, ако искате, продължавайте да използвайте моя блог като място за безплатна психотерапия и реклама на Вашите умотворения. Който иска, да ги приема сериозно. Ей това е свобода на словото и борба на идеите. „
  „И ако като блог-домакиня не чувствам известно задължение да съм сдържана (и ако не ме сварвахте в спокойно настроение), бих написала и по-силни думи. „
  „А за евентуалните читатели вмъквам дребната подробност, че на мен науката ми е професия, така че Вие и Вашите съмишленици тук сте се събрали на краставичар краставици да продавате. „
  „Вие присъствате тук само с малкото си име „ – Тук ми се ще да кажа, че аз също не приемам хора, които се представят с малко име, с псевдоним или анонимен, дори и коментарите им да са научно и професионално издържани и за това приветствам всеки, който застава с името си без никакви притеснения!
  „При което аз, разбира се, реших, че сте завършили (примерно) четвърти клас „
  „Да редактирам смахнатите и шантави антиваксерски коментари, та да почнат да звучат по-разумно? „
  „Някой някога казвал ли Ви е, че сте трол? Съобщавам Ви го само за Ваша информация. „
  „Това просто е идиотщина „
  „Срещам се редовно с аутисти, на чиято интелигентност и чувствителност Вие можете само да завиждате. „
  „Вие сте трол отвсякъде. Това Ви го казваме ние с Марфа, никоя от нас не е мед. лице. Какви мед. лица сънувате?
  Това какво работите и за какво плащате няма никакво отношение към тролската Ви същност. „
  „А ако автор или преводач не иска да се пише името му и да се знае какво е писал и превеждал, това не навежда на мисълта за подвиг, а за срам, за нещо тъмно. Ако всичко наистина е толкова прекрасно, защо човек да си крие името, все едно върши престъпление?“
  „Неспособността Ви да разберете и най-простата мисъл е изключително показателна. „
  „Ако някой някога Ви е казал, че помагате или че имате добро сърце, вероятно е било от учтивост. Аз не виждам у Вас нито едното, нито другото. „
  „Знаете ли как се ходи в Уикипедия? Отивате на Гугъл, пишете в прозорчето това, което Ви интересува, пускате търсачката и обикновено първото, което излиза, е Уикипедия. „
  „Затова по мое мнение, ако някой заслужава да бъде наричан “невеж родител”, това не е някоя селянка или жителка на гето, която прави грешки от незнание, а именно Вие. „
  „Хубаво си отпускате въображението, но в този живот само с въображение не става, трябва и разум. „
  „Това по постовете си го обяснявам общо седем-осем пъти, но хора като Вас все не могат да разберат. Както и много други неща. Затова Вашата “информация” и гледна точка не може да даде нищо на никого. „
  „О, да, наглите и тъпи тролове с промити мозъци като Вас винаги искат да имат последната дума в чуждите блогове! „
  „…..най-вече благодарение на войнстващи невежи като Вас…..“
  „Ако имате деца, Господ да им е на помощ и нямам предвид само ваксините! „
  „Като ви дразня, не ме четете, милички . Не пиша заради такива като вас. “ – Тук също имам въпрос: За кого тогава е предвидена темата Отворено писмо до невежи родители?
  „Повечето хора като Вас не проявяват нормално отношение и с първия коментар. Аз от такива като Вас не искам “нормално отношение” (то бездруго е невъзможно от хора с такива интелектуални и морални качества), ще ми се само да престанете да тролствате в моя блог, както и аз не тролствам във Вашите тъпи страници. Добре, приемам да цвъкнете по един коментар, колкото да включите линк към тъпите си страници……“
  „Да, Ваше право – засега – е да решите кое е по-безопасно за децата Ви. Но не можете да попречите на друг да се възмущава от безумния риск, на който ги излагате. И не можете да убедите човек като мен, че сте добър родител. „
  „Ще Ви квалифицирам и обиждам, защото обратното би значело, че смятам Вашето поведение за приемливо. Като искате да се отнасят с Вас мило, стойте си при своята банда невежи с промити мозъци.“
  „Глупостта е нещо, което се установява доста лесно (за малоумието не искам да коментирам, за да не засегна човек с увреждане или негови близки).“ – Мое мнение, че със или без коментиране, хората с увреждания, дори и ментални не е етично нито вярно да ги наричаме малоумни/
  „Аз също причислявам веганите и повечето вегетарианци към чалнатите „
  „Това е типично поведение на злокачествен нагъл трол, каквито са повечето коментатори с Вашите възгледи „
  „Когато пишете в моя блог, това касае именно мен. В този коментар проявявате същата неадекватност, каквато проявявате спрямо ваксините, децата си и живота като цяло. Повече няма да допускам коментари от Вас.“
  Пак казвам, не съм ви цитирал с цел да ви ядосам или обидя. Искам да кажа нещо друго, свързано с коментарите, на В.Г. които вие сте цитирали в началото на темата си и на много други хора, които не сте цитирила, но прочетох в различни други теми, и с които смятам, че направихте „лоша“ реклама, но както знаем няма лоша реклама или ако има, то тя е най-успешната и добра реклама.
  Пак по мое мнение, смятам че всеки един човек, когато някой му говори / в случая пише/ по този начин с яд и обиди, че не е добър родител, че е трол, че е глупав, малоумен, невеж, убиец и т.н. би реагирал, както госпожата В.Г. и другите участници в блога, които не сте цитирали.
  Може ли да ви попитам нещо, ако някой на вас ви говори по този начин как вие бихте реагирали? Разбирам, че този блог е ваш и ще се държите както искате, но всеки себеуважаващ се човек, когато бъде обиждан не еднократно, накрая и той ще реагира подобаващо. Все пак, всеки който е посетил блога ви, независимо от позицията му трябва да бъде уважаван, защото е отделил време и желание именно на вас, на вашите теми и мнения. А и доколкото виждам имахте доста посетители, четящи и коментиращи темите, но всички биват прогонени от вашето отношение, единствените останали са няколкото ваши приятелчета – блогъри, които подкрепят и харесват всяка една тема поставена от вас. Ако това е целта на сайта ви, да бъде четен от няколко ваши авера, то тогава няма проблем.
  Разбирам също, че ви е омръзнало да обяснявате едни и същи неща и да се борите с хора, които не разбират нищо от това, което вие знаете и сте учили цял живот и в което вярвате, но тази словесна агресия, още повече ги амбицира да упорстват и вие още повече се дразните.
  Нелепо е да обиждаме и оценяваме хора, които не познаваме,а само въз основа на изказано от тях мнение!
  Професионалистите не пишат блогове, защото останаха твърде малко, държавата ни ги прогони, всички останали, имат време, но не и желание. Съдя така, защото вие също сте ангажиран човек с оскъдно свободно време, но имате желание да пишете и го правите.
  По отношение на коментара на „маска“ в тази тема, че „не може един психолог да приема, че дадено отношение има за основа просто “предизвикване”. Ние така можем и престъпления да оправдаем с това предизвикване.“, бих искал да вметна, че преди всичко останало ние сме хора, дали психолози или не, повечето коментатори тук не са на работното си място, те са тук със своите разбирания, вярвания, мнения, емоции и човечност! Малките деца биват съветвани от специалистите, когато някой ги ядоса, обиди, разгневи и пр. да дадат воля на вербалната си агресия, да не потискат чувствата си, защото ако ги потискат в по напреднала възраст това потискане се превръща във физическа агресия и тогава вече „маска“ можем да говорим за престъпления, и в този смисъл до някъде оправдавам вербалната агресия на доц. Маркова.
  Аз на ваше място /моля, не приемайте, че си позволявам да ви съветвам, просто споделям/ в темите, които са засегнати научни въпроси, не подлежащи на спор бих реагирал по няколко начина: или бих ги оставил да бъдат достъпни само за четене, без възможност да се коментират, или ако се коментират, то бих ги направил достъпни само за специалисти, ако разбира се това го позволява сайта, нямам представа как стоят там нещата, или на всеки, който неистово се опитва да ме убеждава в противно на моето мнение, пишейки нон-стоп коментари не бих ги допуснал или ако ги допусна, вместо да отговарям с обиди бих написал така: „Вярвайте в каквото си искате, ваша работа, но аз повече от едно обяснение и един жест на внимание няма да ви дам, може да пишете всяка минута, но както аз не мога да ви убедия, така и вие не можете“ или нещо подобно, в този дух.
  Отново ще се повторя, но се надявам силно да не съм обидил никой.
  Идеята ми с това включване тук не се базира на критика или защита на някой, искам да опитам да дам различна гледна точка, защото всички сме свикнали да гледаме от своята си камбанария без да се интересуваме какво причиняваме не само на другите, но и на себе си!
  Предполагам, че вече станах досаден и отегчителен, но за финал ще кажа, че всички сме хора, всеки си има своите слаби и силни страни, всеки си има своето вярване, дали е правилно или не е без значение, всеки иска да бъде разбарн, всеки иска да е над другия, но всички сме равни, и нека дори в споровете си да бъдем цивилизовани, възпитани и културни хора, защото както го е казал Н. Йорданов „Оголели от грижи за стомаха и джоба, ослепели от завист, оглупели от злоба, онемели от страх, озверели от крясък – в крайна сметка ще станем на пръст и на пясък! Затова да запазим във времето тежко малко нещо от Бога и нещо човешко“
  С Уважение и добри намерения: Николай Младенов

 17. Tereza Says:

  Смятам, че всяка политика на триене е лоша. Отнема се правото на глас. Ако някой е писал тъпотии, нека си седят, всеки да ги чете и да си прави сам изводи. Личи си, че госпожата, писала изтритите коментари доста е била почерпена. Разбирам я – в нея се е насъбрала злоба и безсилие, заради нескончаемите здравни проблеми на детенцето и. Друг е въпроса, че не вие сте виновна за тях.

 18. Dundaky Says:

  Уважаема Мая Маркова, трийте троловете (и чебурашките)безмилостно! Влезете ли в режим „обяснение“ или, не дай, Боже, „оправдание“, всичко е загубено! Не можете да им обясните на достъпен за тях език, че са полуграмотни и слабокултурни. Или, както имаше една мисъл: „Когато си умрял, всички го знаят, само ти, естствено – не. Същото е и когато си глупав“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: