Професионалисти, пишете блогове!

Тръгна ли да пиша срещу лъженауката и шарлатанството, които са сред основните теми в този блог, неизменно жъна богата реколта от враждебни предълги коментари. Авторите им имат твърде странен (за мен) начин на мислене, издаващ мозък, какъвто не бих искала да притежавам за нищо на света. Признавам обаче, че понякога и те улучват мишената. Например вчера един от тях написа следното:

„…Забележи има 50 форума,където хората споделят как са се излекували с ММС и само един блог на Мая…“

(Пунктуацията запазена.)

Коментаторът е напълно прав: тръгнете ли да търсите по ключови думи в Мрежата, срещу всяка разумна страница, подобна на моя блог, ще намерите поне петдесетина про-шарлатански. Иди после имай вяра в човечеството.

Защо е така? Разбира се, някои от най-видните хвалители на шарлатанството печелят от него и имат интерес да го рекламират. Но аз съм далеч от параноята на своите опоненти, които търсят парична подбуда зад всяко мнение, различно от тяхното. Не се съмнявам, че поне 9 от всеки 10 привърженици на шарлатанството са напълно безкористни. Причините те да се ловят на голата кукичка са различни и тук ще се спра само на една: Неспециалистите в дадена област се подвеждат много по-лесно от специалистите, а която и област да разглеждаме, неспециалистите неизбежно ще бъдат огромно мнозинство в обществото.

Често обаче неспециалистите, дори да са изкушени от „алтернативното“, са склонни да се вслушат в думата на специалистите. И тук идва проблемът, който е тема на този пост. Защо думата на специалистите не се чува?

Защо учените не заклеймяват лъженауката, особено когато тя претендира да лекува нелечими състояния или напада науката? Защо лекарите не пишат в защита на ваксините и срещу шарлатанството, алтернативната „медицина“, веганството, домашното раждане, привързаното родителство и т.н.? Защо биолозите не защитават ГМО? Защо химиците не просвещават гражданството за хелиращите вещества и белините и как да се предпазим от тях?

Не говоря за частния случай, в който шарлатанството се насажда от преките ви началници. Знам специалист, който се осмели да говори публично за нередност в своята месторабота и това му струва кариерата в България. Но ако изобличавате продавачите на жива вода, не се излагате на никаква опасност. Тогава защо не го правите?

Разбира се, много професионалисти – и то от най-добрите и всеотдайните – са затрупани с работа. Но едва ли са всички. WordPress, Blogger, YouTube са безплатни и общодостъпни. Трябва да използваме тези трибуни, а не да ги оставяме да бъдат обсебени от шарлатаните. Всеки глас на критично мислещ човек е добре дошъл. Но особено ценен е гласът на специалистите. Защото думата им тежи и защото според мен самият факт, че знаеш за нещо повече от другите, ти налага определени морални задължения.

Да завърша и аз с цитат от Шопенхауер: „Защото, ако ние мълчим, кой ще говори?

Реклама

16 коментара to “Професионалисти, пишете блогове!”

 1. longanlon Says:

  за всеки нормален човек, да не говорим за професионалист и медик, идеята да пиеш белина, за да се лекуваш, е толкова идиотска, че мисълта да тръгнеш да я опровергаваш е като да доказваш, че водата е мокра

 2. bozho Says:

  @longanlon – само че хората не вярват, че ммс е белина

 3. Гошко Says:

  На малко хора им се занимава. Първо им е под нивото, второ трябва да положат допълнително усилие да ограмотят предварително неосведомения читател за научните факти, за да бетонират развенчаването пред него и трето тактиката на зомбитата е писане на огромни текстове в отговор, които те наводняват изведнъж с много глупости накуп (справка Петър Фикипов) и на които е практически невъзможно да се отговори – т. нар. Gish gallop, и четвърто – идват един по един като Радослав и Петър и без да са прочели изписаното до момента, пишат същите глупости, като всеки очаква персонален отговор. Тия двамата изобщо няма да са последните. Въпрос на време е, докато следващата партида от 1-2-ма просветени довтасат.

 4. Госпър Хактивистът Says:

  Нека не надценяваме специалистите. Има 2 причини те да не се интрересуват от критикуване на глупостта:
  1. Заети са с правене на пари, а с критикуване на глупостта се печели омразата на мнозинството, но не и пари;
  2. Самите те са заети с правене на глупости. Класика в жанра са: изпращането на златни дискове с песнички в Космоса, експериментите с Големи адронни колайдери и националните системи за пенсионно осигуряване. Не мога да разбера как човек може да критикува склонността на древните египтяни да строят пирамиди (и на жителите на Великденския остров да си мерят … статуите), но не може да погледне по същия начин на Колайдерите и на пенсионните системи.

 5. Христо Блажев Says:

  Съгласен напълно, поздравявам за позицията!

 6. Бубето Says:

  Аз въгсина не слагам. Аз ядем сланчева енергия. Те са инстроменти на империализът и корпорации. Аз си бремена от слънцето и кърмя с хомеопатична кърма –
  „първата капка от кърмата се преварява в биволско мляко, защото е единствената истинско майчинска капка, която носи информацията от предишните поколения и гарантира най-добрите гени от всички прародители. Хомеопатичната кърма се използва в Япония и Китай, където децата изненадват своите родители с мистични коментари в невръстна възраст и висока резистентност към всички изкуствено създадени вируси, т.е. 98% от болестите по света. Хомеопатичната кърма отдавна се отрича от медицината, тъй като правителствата имат интерес хората да са глупави и болени за да ги манипулират по-лесно.“ – д-р Мушмулов

 7. kordonblog Says:

  Причината да има толкова много некоректна информация и толкова малко – обективна, е много проста: лаиците са много повече от професионалистите. А днес всеки може да изкаже своето мнение без оглед на знанията и опита си и при пълната липса на самокритичност. Или както казва Хенрик М. Бродер в своята книга с есета „Критика на чистата толерантност“: „До къде би водила подобна практика може да се види в Интернет форумите, където всеки идиот, който не прави разлика между „образувание“ и „образование“, но умее да натиска клавишите на компютъра, има не само собствено мнение, но може и да го разпространява“. Освен това винаги има безскрупулни хора, готови да се възползват от човешката наивност.

 8. Anton Caro Says:

  Защото всеки е писател. Никой не чете.
  Ето, аз водя блог по фотография. Обаче съм специалист в съвсем друга сфера, по която не желая да пиша и ред.
  Наскоро водих разговор с един програмист в моята сфера – ми той си живее с илюзията, че разбира повече от мен!?
  Прав път на такива! И много здраве.

 9. begem0t Says:

  Мая, възхищавам ти се за това, което правиш, но аз лично не мога да намеря достатъчно свободно време за блогване.

 10. mayamarkov Says:

  Благодаря на всички за подкрепата!

 11. Shine Says:

  От друг Ваш пост:

  „Искам между другото да вметна, че си давам сметка колко високомерно звуча в много от постовете си, когато наричам опонентите си “невежи” и т.н. от позицията на непогрешим авторитет; може би повече читатели биха ми се доверявали, ако използвах за примери и собствените си осъзнати грешки, но за човек, който пише под истинската си самоличност, е трудно и небезопасно да разказва пред цял Интернет какво магаре е бил.“

  Почти всички професионалисти звучат така 🙂 Дори и да пишат блогове, след като използват този тон ефектът ще отрицателен. Кой ще се довери на човек, който го обижда?
  Така излиза, че пишете за хора, които реално нямат нужда от Вашите постове. Те ви четат, тюхкате се дружно колко е прост народа, а народът, за съжаление не става по-умен от това…

 12. mirelahad Says:

  Аз, пък благодаря, защото именно благодарение на Вашия и подобни нему блогове, започнах свой собствен. Съзнавам, че като всяко начало и моето ще бъде трудно, но съм амбицирана (дай Боже за по-дълго време!) да отделям от нощите си, за да постваш качествени материали. 🙂

  Моите поздравления, имате сигурен съюзник в мое лице 🙂

 13. pfiziev Says:

  Здравей! Изчетох ти постовете за ММС и аутизма (заедно с дискусиите) и искам да те поздравя за целия положен труд и търпеливост! Знам, колко време и усилия отнема да проучиш в дълбочина и опровергаеш с научни публикации и факти някоя идиотщина, и ти се възхищавам искрено! Аз също пишех в блога ми на подобни теми, но и на мен не ми остава време заради истинската ми работа, която не е пряко свързана с повечето такива. Невероятно е, колко бързо и лесно се размножава творчеството на шарлатаните напоследък, и е доста депресиращо да гледаш как нормални и иначе умни хора им се вързват и правят глупости. Все пак съм оптимист и смятам, че истината ще надделее. Съгласен съм също така, че ние, като специалисти, трябва да се включим по-активно в тази борба.

  Поздрави от UCLA!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: