Хайде да не сме лицемери

Пред съдебната зала на 26. септември. Източник: klassa.bg. От уважение към свободата на вероизповедание и правото на личен живот замазах лицата на дамите, или по-точно малкото, което се виждаше от лицата им.

 

През последните седмици в Пазарджик се води дело срещу 13 имами, обвинени в „проповядване на антидемократична идеология“ – разбирай радикален ислям. Част от свидетелите в съда се отказват от предварително дадените си показания, друга част се оказват защитени свидетели на служба в ДАНС. Правозащитниците се възмущават, че българската гражданска съвест не се вдига на крак в защита на обвиняемите. Това е едното мнение по въпроса.

Другото – моето – мнение е, че ако някой иска подкрепата на обществото, трябва поне да не си прави черен пиар. Иначе казано, ако те съдят за радикален ислям (както и да го наричат), постарай се в радиус от километър да не се вижда твоя близка или привърженичка, омотана в черно от темето до глезените (вж. снимката). Защото гражданската съвест – или поне моята гражданска съвест, доколкото я имам – се възмущава от потискането и обезчовечаването на жените чрез маскирането им като ходещи палатки. И когато разни мъже си присвояват правото да говорят от името на Бога и чрез психологическо (а нерядко и физическо) насилие привеждат жени в горепоказаното състояние, гражданската съвест се настанява да хрупа пуканки пред телевизора и оставя господата сами да се оправят с правосъдието.

Наистина е притеснително граждани да бъдат съдени въз основа на твърдения на анонимни тайни ченгета. Но от друга страна, ако следващата бомба, която гръмне на наша територия, се окаже българско дело, кого ще обвинят правозащитниците? Не тези, които са я гръмнали, и не тези, които са им промили мозъците, а ченгетата от ДАНС, задето не са следили зорко кой какво проповядва. Затова хората гледат превантивно да си вържат гащите, както уж всички искаме от тях.

Ето защо не смятах да пиша в защита на обвиняемите. Но в един момент се видях принудена – според репортажите един от 13-тимата (А. Ахмед) е обвинен, че (уж) бил казал: „Всички, които не са мюсюлмани, ще горят в ада и само ислямската религия е правилна.“

Вие да знаете религия, която да не твърди, че само тя е правилна? Самата идея за „мултикултурна религия“ ми се струва абсурдна. А да знаете религия, която да предвижда ад и да не слага в него най-напред неверниците и друговерците?

Да видим нашата традиционна вяра, християнството. Всички знаем, че някой разбойник може да бъде огрян от Божията милост, но ако не си вярващ християнин, ако не признаваш Исус за свой спасител, гарантирано оставаш там, дето е плач и скърцане със зъби. Изключение не се прави дори за бебетата. Не толкова отдавна при тежко болно бебе близките са тичали да викат не лекар, а поп. Защото лекар обикновено е нямало наблизо, пък и да е имало, полза никаква. Докато попът, ако завари малкото все още в агония, е можел да го кръсти в името на Отца, Сина и Светаго духа и така да му спести вечните мъки в ада. В съвременната светско-хуманистична епоха християнските богослови, разбира се, се опитват да представят нещата по-лицеприятно и да удостоят нещастните бебенца с виза за рая, но все пак са принудени да признаят, че това становище не може да се основе дори и на думичка от Светото писание.

Така че хайде да не бъдем лицемери и да не оскърбяваме ушите на Темида с глупости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: