Баща ми (набор 1922) за противниците на ваксините: „Тия са луди!“

Според една сполучлива сентенция глупавите хора се учат от своя опит, а умните – от чуждия. Наистина, ако я прилагаме последователно,  множеството на умните хора ще се смали застрашително (и си признавам, че аз не бих попаднала в него).  Но все пак, когато е възможно, следва да се поучим от чуждия (горчив) опит, а не да повтаряме отново и отново грешките на предишни поколения и други народи. Както би казала Лид, не е нужно да пробваме цианкалий, за да се уверим дали наистина е отровен.

При предишните поколения често става дума не за грешки, а за неизползване на познания и технически средства, чието време още не е било дошло. Разбира се, не можем да обвиняваме за това хората от миналото. Но определено мисля, че ние днес носим вина, ако решим да се връщаме към по-първобитен живот с всичките му последици, загърбвайки натрупаните междувременно постижения. Един прекрасен пример са ваксините. Напоследък не мога да се откъсна от дискусии с техните противници, които за мен са нещо като безплоден опит да доказвам, че кръглото колело се търкаля по-добре от триъгълното. Чудя се дали моите уважаеми опоненти са говорили по въпроса със своите по-възрастни близки, по чието време ваксини не са се използвали (освен срещу едра шарка). Дали това изобщо им е дошло наум? Или им е по-сгодно да предъвкват помежду си колко прекрасен би бил светът без ваксини, отколкото да се допитат до очевидците, които помнят този свят?

Тази сутрин попитах баща си дали правилно си спомням, че негово другарче от детството е умряло от тетанус, и му споменаха с какви опоненти споря напоследък. Той спонтанно възкликна: „Тия са луди!“. След това разказа повече за починалото момченце, макар че не успя да си спомни името му.

Баща ми е роден през 1922 г. в Плевен. Другото дете е било приблизително на негова възраст, син на офицер. Учели са в различни училища, но са се познавали добре, защото семействата им са били близки.

Тогава масова имунизация срещу тетанус, разбира се, не се е провеждала. Детето още като малко се наранило и имало опасност да развие болестта. Прелели му антисерум срещу тетаничния токсин. Но когато после като ученик в началното училище („отделенията“, както са го наричали тогава) малкият пак се наранил, лекарите не посмели да направят същото, защото при повторна употреба антисерумът може да предизвика опасна реакция на свръхчувствителност. Така момченцето починало.

Баща ми си спомня един момент от опелото, който го е потресъл: преди да излезе пред опечалените с достолепно-тъжно изражение на лицето, свещеникът, явно мислейки, че не се чува, говорел с някого и се смеел. Разбирам защо баща ми е бил дълбоко впечатлен – когато умре човек, особено млад или дете, всички, които са го обичали, искат да спрат часовниците и да угасят звездите. От друга страна, давам си сметка, че за свещеника е било практически неизбежно да загрубее душевно, след като вероятно всеки Божи ден е трябвало да опява починали деца. Баща ми понякога цитира малко известна днес пословица: „Едно дете – без деца, две деца – едно дете, три деца – таман деца“. Толкова често са умирали дечицата. Починалото момченце е имало по-голям брат, т.е. семейството е било вторият случай от пословицата – от две деца е останало едничко.

Който иска, нека вярва, че високата детска смъртност от миналото няма нищо общо с липсата на ваксини и модерни лекарства. Нека само добавя, че радиовълните, консервантите и оцветителите в храната, медицинската намеса при раждане, генно-модифицираните организми и другите фактори, смятани от опонентите ми за вредни, също са били много по-слабо застъпени или направо липсващи по това време. Цялата светогледна система, основана на омразата към науката, медицината и техниката и въздигането в култ на „естественото“, ми е толкова чужда, че съм загубила надежда да я разбера. По-скоро се надявам да разбера защо, по дяволите, образовани и умни хора мислят по този начин. Може би някой читател-психолог ще се опита да ми помогне.

П. С. Моя приятелка, колежка и най-вярна читателка на този блог, след като прочете този пост, каза, че нейният баща (роден 1936 г.) е имал по-малко братче, което е починало от коклюш. Били са общо три деца, оцелели са първородният син и сестричката му. От второто дете в семейството, което е щяло да бъде неин чичо, е останал само смътен спомен.

Реклама

33 коментара to “Баща ми (набор 1922) за противниците на ваксините: „Тия са луди!“”

 1. Svetlana N. Bakalova Says:

  Аз съм ваксинирана с всичко, което можеше, дори и срещу холера. Имам две деца и също са ваксинирани с всичко възможно, а и с още няколко ваксини, които са задължителни за САЩ, тъй като те живяха там. Пак бих се ваксинирала и сега, но напоследък се заговори за евгеника и че чрез ваксините се прокарват други идеи за разреждане на световното население. Явно има привърженици на евгениката и сред обществото на лекарите и имунолозите. Мисля, че това е причината толкова яростно хората да не желаят да си слагат ваксини.

  • mayamarkov Says:

   Под „евгеника“ обикновено се разбира регулиране не на количеството, а на качеството на населението. По обясними причини лекарите са склонни към евгеника в една или друга форма. Ако някоя майка, знаейки, че плодът й е с малформации или генетично увреждане, реши въпреки всичко да го доноси, много е вероятно лекарят й да се опита да я разубеди. Мислите ли, че това е толкова лошо? Според мен решението да дадеш живот на човек с увреждане е огромна отговорност и за мен е показателно, че повечето хора, взели това решение, снемат от себе си отговорността за него и я прехвърлят на Бог.
   Предположението, че „чрез ваксините се прокарват други идеи за разреждане на световното население“, е конспиративна теория, за която не виждам никакво основание. Досега я бях срещала само сред наши роми, убедени, че ваксините са заговор на белите да направят децата им стерилни. Само Ви подхвърлям, че ако беше така, лицата зад тази идея щяха да напират да ваксинират децата от общностите с висока раждаемост. В момента най-усърдно ваксинирани са децата от западните общества, които без каквото и да е активно разреждане намаляват числено.
   Вие виждате, че сте ваксинирана с всичко (дори с повече, отколкото се полага на българите) и пак си имате две деца. Вярвам, че ще дочакате и внуци.
   Впрочем това, че световното население се нуждае от разреждане, за мен не е евгенична или друга идея, а ОЧЕВАДЕН ФАКТ. Но начинът да се постигне това не е чрез ваксиниране или неваксиниране (неваксинирането, вдигайки детската смъртност, на пръв поглед постига „разреждане“, но същевременно кара родителите да раждат повече деца, та някои да им останат, така че в крайна сметка повишава естествения прираст).
   Начинът е просвещаване на многодетните общности и особено на жените им, насърчаване на жените да работят извън къщи и отказ от всички „социални“ политики, които създават явлението welfare mother.
   Виждате, че заявявам възгледите си съвсем открито. Заявявала съм ги и на членове на общности с висока раждаемост. Но за жалост тези възгледи все още се смятат за „противоречиви“ и по тази причина мнозина не смеят да си ги признаят. Всеки път, когато се обсъждат проблемите с околната среда, този въпрос се заобикаля като слон в стаята. Вчера гледах по History дълго предаване как да си намаляваме потреблението, как да получаваме гориво от водорасли и т.н. и никой не посочи дори между другото, че докато броят на населението не се СТАБИЛИЗИРА, а след това не се ПОНАМАЛИ, можем да тръгнем пеша, боси и по препаски, да ядем само булгур и хич да не се къпем – и пак Земята няма да може да ни издържи.

 2. Гошко Says:

  Тези интелигентни и образовани гора всъщност нямат много понятие от наука и медицина. Когато става въпрос за здраве, самозаблудата, вярата в личния опит, позитивното мислене, вграденото търсене на шаблони във всичко и бъркането на корелация с причинно-следствена връзка развиват максималния си потенциал. Критичното мислене и логиката, които проявяват в други сфери на живота, някакси остава на заден план. Освен това, те са изгледали няколко филмчета и са прочели съответните текстчета по блогове и сайтове, които са безкрайно ефективни, защото включват сърцераздирателни лични истории, които много лесно ги омайват. Те имат нужда да вярват, че някой стои зад куслисите на всичко и го дирижира да е така. А авторите на тези филмчета са хора, които си гледат интереса. Обзалагм се, че неведнъж са ви питали, г-жо Маркова, „Какво печелят те, показвайки ни горчивата истина?“ или смятаният масово за супер, мега, ултра неудобен въпрос „Като ваксините са толкова ефективни, защо се страхувате вашите деца да не се заразят от нашите?“ Ето до тук са ги довели жалките драскачи. Давам пример с това брилянтно разпарчетосано слабоумие, родено от антиваксинистки деец: http://scienceblogs.com/insolence/2012/06/06/quoth-vox-day-vaccines-are-killing-babies/

  Аз спрях да споря. Да се бориш с вярата и невъзможността да се състави логически смислено мнение само ме ядосват, а полза никаква. Недай си боже пък да им обясниш че всъщност са се заблудили – обиждат се и превключват на директен ад хоминем. Може би не са толкова интелигентни и образовани, after all.

 3. estranged2 Says:

  Хората имат нужда от демони и чудовища. Ако такива няма, ще си ги измислят.

 4. Svetlana N. Bakalova Says:

  Вижте тези няколко филмчета:


  • mayamarkov Says:

   Е, не мога да ги изгледам. Пуснах първото видео, научих, че въпросният д-р е хомеопат, и не виждам нужда да гледам по-нататък.
   Чуете ли за някого, че е хомеопат, не Ви трябва да знаете нищо повече за него.
   http://kaka-cuuka.com/1820
   Ако искате да коментирам конкретни твърдения на д-р А.Г., дайте линк към някой текст, ама да не е прекалено дълъг. Не искам да оставя това лице да обсеби дневния ми ред и да не мога да се занимавам с нищо друго. Допускам, че и такава ситуация може да настъпи. От цялата тази поредица коментари ми настръхва косата. Но все още не съм склонна да се посветя изцяло на опровергаването му.

   • Андреева Says:

    Понеже наруших дневния си ред и поглъщам на големи порции вашия блог, който открих едва вчера и се опитвам да наваксам, бих искала да вметна, че коментарите за хомеопатия може да прехвърляте на мен. Обожавам я! Особено вербалната! Хващаш чаша вода с разтворено кристалче сол, най-добре розова. Поглеждаш я и ясно и нареждаш „ТИ ЛЕКУВАШ КРЪВНО“, изгълтваш я и шаааац! – кръвното паднало! Почвам да разреждам тия дни една бутилка ракия, мисля да стигна поне до 60С, така ще я отърва от материалното, болното, после ще я пия като лекарство – сутрин на гладно. Преди това може да помоля Софи Маринова да й попее, че молекулите й да придобият красиви форми, за справка дипломираният в Индия „прпфесор“ Емото…

  • Гошко Says:

   Знаем го този Гълъбов. Олицетворение на псевдонауката и конспирациите. Разсъждава така, защото нищо не е разбрал. Той не е автор на целия този бълвоч. Прочел го е другаде, повярвал му е и го е събрал в една книга да има и за българските читатели. Може и да не му е повярвал, но при всички случаи е решил да ви взима парите.

   • Svetlana N. Bakalova Says:

    Това обаче се показва по телевизията. Знаете, че телевизия гледат и по градовете и по селата. А вие пишете в един блог, четат го 100-200 души и толкоз. Иначе не е лошо, че го знаете този доктор. Лично на мен хомеопатията ми се струва нещо много несериозно, но дори и да е преписвал отнякъде д-р А.Г. говори компетентно. Жалко, че не сте изгледали целите филмчета. Има над какво да помислите.

   • Гошко Says:

    Какво да мисля? Че фармацевтичната индустрия иска нарочно да сме болни? Че медицината третира само симптомите, а не причината? Като отидете в болница с болки в корема, Ви дават болкоуспокояващи и Ви пращат да си ходите или гледат за апандисит, рак, колит или нещо друго? Че нарочно не искат да излекуват рака, защото нямало сметка? Ваш ред е да помислите защо всъщност ще имат огромна сметка и ще се опаричат още повече от колкото сега. За горните въпроси даже не се иска медицинско образование.

    Преди време ми попадна книгата му в електронен вариант, прехвърлих я отгоре-отгоре, защото вече бях запознат с всичко, което съдържа, много преди да разбера за нейното съществуване. Естествено не е пропуснал да изреди най-маститите шарлатани, лекуващи всички болести, плюс рак и СПИН и за които има купища лични истории в нета. Добре, че има хора, които ги проследяват и който има желание, може да разбере, че всичките им онкоболни пациенти са мъртви, а смействата им-разорени. А искате ли да знаете как същите тези шарлатани заплашват със съд или в стил „знаем къде живееш“ блогърите, които оповестяват какво се е случило с пациентите им? Всички тези неща на запад се дъвчат вече над 12 години, в България просто са навлезли късно, както всяко друго нещо. Тъжно е че масите, нямащи понятие от медицинска наука, ще налапат въдицата мигновено или поне значителна част от тях. Точно това незнание и отчаяние експлоатират, за да докопат и те парче от пая. Не падат от Марс и не са добрите, репресирани от системата самаряни, милеещи за нашето здраве.

    Не мога да коментирам всяко нещо, защото за едно негово извречение трябва да напиша три опровержение. Това е предимството на глупостите – много е трудоемко да се бориш с тях. Ако решите да се запознаете с другата страна на нещата, като например кои статистики и клинични изследвания Гълъбов и западните му аналози извъртат както им е удобно, за да плюят по медицината, имайте предвид, че навлизате в доста сложна материя. Освен това ще разберете колко повърхностно представят нещата тези хора, поради което и изводите, които вадят, действително хващат дикиш за пред мнозинството.

   • mayamarkov Says:

    Може и да изгледам някое, когато намеря нужното съчетание от свободно време, спокойствие и достъп до компютъра.
    Също така не се съмнявам, че мога да се поуча от д-р Гълъбов за някои неща, що се отнася до въздействие върху аудиторията. Не е задължително да ги използвам, но не вреди да ги знам.
    Ето, както отбелязвате Вие, той си е извоювал да го канят в телевизията, която се гледа в градове, села и паланки. Аз пиша блог, който се чете от неколцина с достъп до Интернет и склонност към четенето. (Допълнителният трафик, който получих с последните постове за ваксините и аутизма, включва главно хора, вече толкова пострадали от антиваксерите, че е изключително трудно, ако не и невъзможно, да бъдат убедени в каквото и да било.)
    Аз предпочитам текстовете пред филмите, особено когато се отнася до обучение. При текстовете човек сам решава с каква скорост да се запознава с това, което му се поднася. Филмът Ви налага скоростта, зададена от автора му. Не Ви оставя време да се замислите, а камо ли да прекъснете, за да проверите в друг източник. Ето защо за мен дори най-добрите учебни клипове са само спомагателно средство, освен ако не говорим за специални случаи (деца с дислексия). Резервирана съм дори към такова благородно начинание като Khan Academy.
    Във всеки случай, още щом пусна клипче с д-р Гълъбов (и дори щом погледна снимката му), виждам, че е хубав мъж с вроден чар и въздействие. В това няма нищо лошо, дори бих искала такива качества за себе си, те помагат. Но същевременно има опасност публиката да се повлияе от чара му и да бъде убедена от него, а не от доводите му. В политиката това води до избиране на неподходящи хора като сегашния министър-председател. Ето още едно предимство на добрите стари текстове – там чарът не личи.

   • Гошко Says:

    Абсолютно. Ето примерно в увода на книгата си Гълъбов задава въпроса „Защо болестите се увеличават?“. Така зададен, въпросът предразполага към съгласие с твърдението, че те се увеличават. Много хора няма да се запитат „Те увеличават ли се наистина?“ и вече си мислят, че мислят. С подобни елементарни психологически трикове са пълни творенията на Гълъбов и сие. Да не говорим за схващането, че щом нещо е наопаки на официалната информация, значи е последна инстанция и като го прочетеш, ставаш просветен.

   • Tereza Says:

    Мая, къде го видя хубав и чаровен тоя д-р Гълъбов? Аз само като му видях селската физиономия, че и тая на водещият, реших, че не си струва да го гледам. Такива предавания и водещи по телевизията ги прескачам.

   • mayamarkov Says:

    Браво!

 5. Marfa Says:

  Напоследък на няколко пъти се озовавам в особена ситуация, която мога да обобщя така: мой познат, интелигентен човек, чудесен програмист и пр. развива теории против ваксините със същата фанатична отдаденост, с която немалко ислямисти са готови да претрепят жена с камъни поради обвинение в прелюбодеяние. На въпроса ми дали е учил медицина въпросният човек ми отговаря отрицателно, но пояснява, че бил чел и/или слушал някакви работи. На въпроса ми как ще реагира ако някой специалист по инфекциозни заболявания започне да му дава акъли как да си напише кода, започва да повишава тон, да пелтечи и най-общо казано се изнервя здравата.

  На въпроса ми по-добре ли ще е семейството да има десетина деца с надеждата, че все някое няма да се огъта я от вариола, я от детски паралич, я от нещо друго, започва да ми обяснява колко било вредно за детския организъм да му се вкарва болестта, което значело, че детето се разболява насилствено и въобще ние тъй и тъй зорлем му подаряваме един хубав паралич за разкош. Започвам да обяснявам същността на ваксинирането (което ми е неудобно, тъй като си мисля, че иде реч за някакво средно ниво обща култура), но на втората дума съм прекъсната и започва да ми се цитира някой хомеопат, селска врачка или не знам какъв екстрасенс с диплома по лесовъдство, който обаче е много наясно с гемеото и чудесно е обяснил защо примерно уринотерапията е за предпочитане пред аспирина.

  Развили сме си някакво паралелно средновековие. Някога, поради недостатъчно познания, хората са имали склонността да митологизират елементарни от днешна гледна точка явления, приписвайки божествен характер примерно на гръмотевиците. Днес ситуацията по някакъв начин е подобна. Тъй като количественото натрупване на научен материал практически е необятно за един човек, то често непознати области от науката биват заменени с псевдонаучни обяснения, които обаче ни звучат достатъчно разбираемо, за да им повярваме.

  За съжаление не виждам изход. С фанатични привърженици спор не може да бъде воден, нито пък могат да бъдат убедени в каквото и да е било, тъй като фанатизмът е кутия, която може да бъде отворена само отвътре с ключ, който се намира отвън.

  • mayamarkov Says:

   Напълно си права! Просто не знам какво можем да сторим срещу това. Все пак се надявам да спечелим някои от „мълчаливото мнозинство“.

 6. mayamarkov Says:

  „Да не говорим за схващането, че щом нещо е наопаки на официалната информация, значи е последна инстанция и като го прочетеш, ставаш просветен.“
  Гошко, ето тук става дума за същото:
  http://skepticalob.blogspot.com/2009/08/claim-of-being-educated-about-health.html
  Прочети го – мисля, че ще ти хареса.

 7. Гошко Says:

  Много добре написано, благодаря. Не знаех за този блог, ще го прегледам.

  Между другото, аз от фейсбук групата „За и против задължителните ваксини“ (разбирай само против), на която не съм член, а само навестявам чат-пат да се посмея, разбрах за блога ти. Там основен деец е Александър Василев и една от темите е статията със 150-те коментара под нея. Накрая дружно заключиха, че си вкарват автогол с подобни коментари и е по-добре да спрат да пишат, но не в смисъл, че са се осъзнали. Наистина кофти за момчето, че има такава болест, без значение колко е арогантен в незнанието си или какъв самарянин се изтъква. В групата има още някакъв, дето го заблуждава, че амалгамите го тровели с олово и не знам си какви тежки метали и трябвало да се подложи на хелиране, за да се излекува. Хубаво е, че засега проявява здрав разум и не му се връзва на глупостите.

  • mayamarkov Says:

   Благодаря за ценната информация! Изобщо не съм допускала скромният ми блог някога да стане толкова важен, че в Сурат-тефтера да организират цяла кампания!
   А аз наивно бях помислила, че може би им е омръзнало или са се сетили, че нетикетът изисква последната дума да се остави на автора на блога.

   • Tereza Says:

    И аз оттам научих за този блог. Аз като Гошко не съм стигнала още фазата да се смея. Все още се шашкам от някой коментари. Най-шокиращият беше на една майка, с отрицателен резус фактор, която отказвала да си бие като бременна инжекцията срещу антителата в кръвта и, които атакуват кръвта на бебето, ако е с положителен резус фактор. Защото тази инжекция била нещо като ваксина. Всъщност се бият антитела на донор. Смята, че трябвало да се остави Бог да реши, дали бебетата с положителен резус фактор ще мрат, и дали с отрицателен ще се родят живи и здрави. Имала 3 аборта и 3 живи и здрави деца. Като я попитах, не и ли тежи на съвестта абортите, не ми отговори.

   • mayamarkov Says:

    Аз самата съм се родила с хемолитична болест поради резус-несъвместимост:
    https://mayamarkov.wordpress.com/2011/04/30/jehovah_witnesses_against_my_community/
    и като прочета за родители като тази дама, оставам с чувството, че не си заслужават живите деца!

 8. История на познанията за аутизма, част ІV « Моето ъгълче Says:

  […] вижда около себе си дечица, умиращи от детски паралич, тетанус, коклюш и морбили, хората удобно “забравят”, че […]

 9. Rostislav Says:

  @Гошко
  Аз в тая група във Фейсбук също влязох и тъй като имах малко повече свободно време се опитах на нормален език и с нормален тон да обясня на хората, че колкото и да им е неприятно, грешат. Резултатите бяха: кръчмарски обиди, псевдо-факти, малоумни въпроси от рода на „вирусите ли причиняват болестите, или болестите причиняват вирусите“, както и предложения да си завра дипломите (без да се хваля, ама са от авторитетни западни университети) еди къде си.
  Питам се само: на някой от тези кретени като му се разболее детето или като остане сакато, дали ще има смелост да пост-не един шибан коментар и да каже:“сбърках“, или ще обвини пак някоя фарма-компания, Зевс или ГМО за това. Да ги ева в малоумниците…

  • mayamarkov Says:

   Това, че „болестите причиняват вирусите“, и аз съм го срещала. Не знам кой го е измислил, но заслужава специална награда!

  • Гошко Says:

   Ростислав, видях. Нахендри се много жестоко. Приятелят, който ти е предложил да влезеш в групата, е егати приятеля! 😀 Естествено предположиха, че аз съм те накарал, щото и аз влязох за един-два дни там преди известно време, ама е много писане. Въпросите за вирусите и болестите, както и „Как сме оцелели без ваксини, след като вирусите са толкова зли?“ са култови. Има двама души, с наченки на мозъчна дейност, останалото е сеч и меланхолия, но пък е смешно. 😀

 10. Rostislav Says:

  Абе на мен още от начало ми стана ясно каква е работата, ама тъй като е наистина комично понякога, реших да инвестирам време там, разбира се, както и очаквах: без какъвто и да е резултат. Леко ме притенсява, че има доста хора, които са в групата, жалко, ако наистина има деца, които родителите им не ги ваксинират. Но, в крайна сметка и това си е форма на естествен подбор…
  Като цяло, мисля, че е крайно време повече хора да репорт-нат тази група и да не се дава толкова голяма гласност на шепа малоумници.

  • Гошко Says:

   Да, гласовити са, но чак репресии според мен не са ненужни. Такива групи има навсякъде, като в Америка мащабът е несравнимо по-голям. Но там имат и т. нар. общества на скептиците и критично мислещите в много градове, които крашват партито, ако много се самозабравят. Като например, когато спряха излъчването на антиваксерска пропаганда в самолетите на „American Airlines“. А пък и хора с образование по темата като твоето, на Майя Маркова и моето (макар и още незавършено) няма какво да обсъждат с готвачи, детски учители, банкери, адвокати, инженери и прочие хора от други професии. Както казва комикът Дара О’Браян: „Професорът по стоматология няма какво да дебатира с някой, който си вади зъбите с конец и врата.“ 😀

 11. Не пропускайте ваксината срещу тетанус « Моето ъгълче Says:

  […] да твърди, че е обесен). Моят баща като дете е имал другарче, което е починало от тетанус. По-долу превеждам […]

 12. Tereza Says:

  Мая, нещо не ми стана ясно. За ГМО-то ли си?

 13. Първобитните хора и проблемът с природосъобразния живот | Моето ъгълче Says:

  […] е нужно да се връщаме към каменната епоха – още има живи свидетели, в чието детство не е имало други ваксини освен за едра […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: