„Привързаното родителство причинява аутизъм“

Що е привързано родителство, можете да прочетете на английски в Уикипедия, а на български – в блога на Бу. Накратко, според привържениците на този метод е важно да бъдеш близо до бебето си физически, като го кърмиш дълго, спиш в едно легло с него и го носиш, но не в „кенгуру“, а в слинг (приспособление от плат). Мнозина отиват и по-нататък, като решават да си раждат детето в първобитни условия, да не го ваксинират и да не го пращат на училище. Тук не искам да обсъждам доводите „за“ и „против“ умерените варианти на привързано родителство, само отбелязвам, че за малките бебета има опасност да се задушат както в общото легло, така и в слинга.

Долният текст е превод на постовете на  Amy Tuteur Attachment parenting causes autism и (със съкращения) How homebirth advocates do research on the internet, публикувани в нейния блог The Skeptical OB.  Д-р Ейми Тютор е американска акушер-гинеколожка и авторка на книгата How Your Baby Is Born. Неотдавна използвах материали от нейните блогове за поста си „Българският хелзинкски комитет: Да си умориш бебенцето е човешко право„. Не ми е известно да има лично отношение към аутизма.

Привързаното родителство причинява аутизъм (23. 11. 2010)

Невероятна ирония е, че поддръжниците на привързаното родителство отхвърлят ваксините поради страх от аутизъм, а пропускат възможността самото привързано родителство да причинява аутизъм.

За това се натрупват все повече данни – съдете сами:

1. И аутизмът, и привързаното родителство са нараснали драматично през последните две десетилетия. За основател на привързаното родителство се смята д-р Уилям Сиърс, който за пръв път споменава метода в своята книга от 1988 г. Изследванията показват, че ТОЧНО ОТ СЪЩАТА ГОДИНА честотата на аутизма започва да нараства драматично (Environ. Sci. Technol., 2010, т. 44 (бр. 6), стр. 2112–2118).

2. Независимо кой упражнява привързано родителство и как го дефинира, не може да се отрече, че практикуването на привързано родителство ВИНАГИ предшества диагнозата. Не са известни случаи привързаното родителство да е започнало след поставянето на диагноза аутизъм.

3. Предполагаемият механизъм е лишаване от сетивна стимулация в резултат в резултат от носенето в слинг и продължителното кърмене. През критичните първи месеци и години, когато бебетата трябва да опознават света и да изграждат милиони връзки между невроните, подложените на привързано родителство бебета са лишени от контакт с околния свят. Много от тях постоянно биват носени по такъв начин, че не виждат нищо друго освен част от дрехата на майката и почти не общуват с други хора като бащи, дядовци, баби и детски учителки.

4. НИКОЙ досега не е доказал, че привързаното родителство не причинява аутизъм.

5. Дори тези, които убедено отричат възможността привързаното родителство да причинява аутизъм, признават, че има МНОГО деца, отгледани чрез привързано родителство и впоследствие диагностицирани с аутизъм.

6. Мнозина, които отричат връзка между привързаното родителство и аутизма, ще загубят пари, ако вредата от привързаното родителство бъде доказана. Автори на книги, консултанти по лактацията, производители на слингове и др. имат силен финансов интерес тази връзка да не бъде изследвана.

Време е да се предприемат задълбочени изследвания на вредните странични ефекти от привързаното родителство като цяло и връзката между него и аутизма в частност. Едва ли е съвпадение, че хората, които изкарват пари от привързаното родителство, НИКОГА не са се опитали да проучат тези вредни последици. Вместо това твърдят, че привързаното родителство е благотворно, без да са доказали това по никакъв начин.

****

Който е прочел дотук, вероятно е разбрал, че текстът е сатира. Осмивам начина, по който противниците на ваксините „разсъждават“ за предполагаемата връзка между ваксините и аутизма. Целта на тази сатира е да покаже, че „доводите“, които за противниците на ваксините изглеждат убедителни, всъщност не са нищо повече от безсмислици и логически грешки.

Опитах се да представя най-честите реторични гамбити на противниците на ваксините. Довод № 1 е твърдението, че тъй като и ваксинацията, и аутизмът са нараснали през последните десетилетия, ваксините трябва да са причина за аутизма. Това твърдение е глупаво и глупостта му проличава, когато направим същото наблюдение за привързаното родителство и аутизма. Фактът, че честотата на две явления нараства едновременно, не означава причинно-следствена връзка между тях. Тук дори не вземаме предвид, че докато честотата на аутизма нараства, честотата на ваксинацията дори НАМАЛЯВА.

Довод № 2 е последователността във времето. Ранните ваксини предшестват проявата на симптомите на аутизма, но много други неща също ги предшестват. Това е, понеже симптомите на аутизма най-често не се проявяват преди първата година и всичко, което се случва с бебето (напр. привързаното родителство), ще предхожда симптомите.

Довод № 3 включва измислен механизъм на действие. Той може да изглежда правдоподобен, но не са представени никакви данни, че наистина става така. Противниците на ваксините използват същия номер, когато говорят за вредното действие на „токсините“ във ваксините.

Довод № 4 е логическата грешка „аргумент от невежеството“. Това значи да предизвикаш противника да докаже обратното и ако обратното не може да бъде доказано (а в повечето случаи е логически невъзможно то да бъде доказано), се заключава, че това „доказва“ причинната връзка между ваксините и аутизма.

Довод № 5 е „грешката на единичния факт“. От факта, че някои деца са развили аутизъм, след като са били отглеждани чрез привързано родителство, се прави изводът, че същото ще се случи и с много други деца.

Довод № 6 е конспиративната теория, използвана почти винаги за подсилване на антиваксерските доводи. Но приложим ли същото „разсъждение“ към привързаното родителство, веднага виждаме, че конспиративната теория не може да обясни нищо. Какъвто и метод или продукт да се препоръчва, ВИНАГИ ще има някой, за когото това ще бъде изгодно. Но оттук не следва, че методът или продуктът непременно трябва да носи вреди и рискове, които неговите привърженици да държат в тайна от другите хора.

Последният откъс е привидно безвреден призив за „повече изследвания“. В действителност ние не можем и не бива да си губим времето да „изследваме“ зависимости без каквато и да е научна основа. Това е все едно да „изследваме“ дали Луната е направена от сирене или облаците – от захарен памук. Призивът за „повече изследвания“ е само начин да се придаде тежест на иначе смешни твърдения. Изобщо не е нужно да „изследваме“ всяка безумна идея, хрумнала на противниците на ваксините. И нашият отказ да „изследваме“ идеи, лишени от логика и научна основа, съвсем не е знак, че някой нещо крие.

Опитах се да обясня защо това, което сред противниците на ваксините минава за доводи, всъщност изобщо не са доводи, а само произволни обвинения, логически грешки и конспиративни теории. Идеята, че ваксините причиняват аутизъм, не следва да се приема по-сериозно от идеята, че привързаното родителство причинява аутизъм.

Как привържениците на домашното раждане търсят информация в Интернет (01. 12. 2011; постът е илюстриран с табелка: „Лековерен ли сте? Само за 1 долар можете да проверите)

Преди малко повече от година написах пост, озаглавен „Привързаното родителство причинява аутизъм“. Целта ми беше да покажа защо логиката на противниците на ваксините е погрешна…

Постът ми стана много популярен и мнозина схванаха идеята. Имаше обаче и реакция, която силно ме изненада: някои наистина повярваха, че привързаното родителство причинява аутизъм!

Видях дискусии в много форуми, една тече и в момента. Обикновено след десетина реплики някой посочва, че това е сатира… След което, разбира се, се изкарват обичайните доводи как „знаем“, че аутизмът се причинява от ваксините.

За мен тези дискусии предоставят възможност да видя как привържениците на домашното раждане и противниците на ваксините се „образоват“ по здравни въпроси.

1. Те са невероятно доверчиви. Когато подготвях първия си пост, дълго и старателно търсих пример, който да е толкова очевидно абсурден, че читателят веднага да схване сатиричния характер на текста. Кой може да вземе на сериозно твърдението, че привързаното родителство причинява аутизъм? Явно хората, убедени, че е безопасно да се ражда вкъщи и че ваксините причиняват аутизъм.

2. Те всъщност не четат текстовете, а просто възприемат заглавието… Очевидно не само не бяха прочели, а дори не бяха хвърлили бегъл поглед на текста ми, който ясно заявяваше: „Който е прочел дотук, вероятно е разбрал, че текстът е сатира.“

3. Те не разбират това, което четат, и не се опитват да го разберат…

4. Те изцяло пропускат основната идея… Не успяват да стигнат до очевидния извод, че щом могат да бъдат подлъгани да повярват, че привързаното родителство причинява аутизъм, могат да бъдат подлъгани да повярват и че ваксините причиняват аутизъм.

Тези фактори помагат да си обясним защо хората така лесно биват мамени от сайтовете и публикациите на професионалните привърженици на домашното раждане и противници на ваксините… Аз изобщо нямах за цел да въвеждам някого в заблудата, че привързаното родителство причинява аутизъм. Фактът, че неволно постигнах това, показва как… професионалните привърженици на домашното раждане и противници на ваксините могат да убедят лековерните си читатели в каквото си поискат, независимо колко е нелепо.

15 коментара to “„Привързаното родителство причинява аутизъм“”

 1. Sweetie Says:

  Ако мислиш логично, ще се досетиш, че броят на ваксините , които се слагат в първите 6 години от раждането са се увеличили. В САЩ са 48 и искат да ги направят 60. Друг факт, къде мислиш ,че се произвеждат ваксините??? Да, в лаборатория! Използва се мутирал вирус , създаден в епруветка, който е много по-старшен от истинския. Не случайно в днешно време , ако дете се разболее от морбили, се получават усложнения. Всъщност ваксинираните са доста по-опасни от неваксинираните, защото вие носите вируса в себе си и може да се предаде по въздушно -капков път, изпражнения, кръв и т.н. Да не говорим за другите „хубави“неща съдържат вакисните, като се започне от различните форми на алуминий, формалдехид, формалин, феноксетанол, и се свърши с тимеросал, който е форма на живак. И пак, ако се смяташ ,че си много умна би трябвало да се сетиш, как по време на бремеността ни е забранено да консумираме определени риби и морски дарове, именно поради високото наличие на тежки метали, които могат да увредят бебето. Същите тези доктори не се свенят да инжектират директно в кръвта на едно бебенце с недоразвит черен дроб, същите тези метали, заради които не ни беше разрешено да ядем морска храна. За мен е пълна безотговорност да имаш всичката тази информация , която доказва неефективността на ваксините и опсностите , които крият и въпреки това да си ваксинираш детето. Ето това е безобразие. И да завърша моя дъдлъг коментар, с това че очаквам да пуснеш тема за внезапната детска смъртност и как тя е предизвикана от кърмене и носене в слинг, т.е. привързаното родителство.

  • mayamarkov Says:

   Рибата не е „забранена“ за бременни, а само е ограничена на около 300 грама седмично:
   http://www.mayoclinic.com/health/pregnancy-and-fish/PR00158
   И това е най-малко глупавото нещо в целия Ви коментар!

   • Sweetie Says:

    За сведение, моят доктор ми забрани риба меч, риба тон, както и стриди, миди, скариди. Ако прочетете и се замислите над това , което съм написла ще разберете какво има предвид. Но Вие с вашия коментар доказвате,че не само сте глупова, но смешна и жалка. И хич не ми цитирайте Мayo clinic, тъй като те са най-комерсиализирани и привърженици на алопатичната медицина.

   • Tereza Says:

    За първи път чувам, че бременна не може да яде риба и морски дарове. Знам само, че не трябва да яде риба от консерва, заради консервантите.

   • mayamarkov Says:

    Може да яде, но препоръчват не повече от 2 пъти седмично. Защото рибите натрупват живак в тъканите си. Ескимоските, разбира се, по традиция ядат много повече риба – и в кърмата им се измерва високо съдържание на живак… Дотам си докарахме планетата :-(.

  • Marfa Says:

   Сега ако си дадеш и снимката, че Майа да я сложи в публикацията си за по-добра илюстрация на твърденията си, цена няма да имаш. 😀

  • mayamarkov Says:

   „И да завърша моя дъдлъг коментар, с това че очаквам да пуснеш тема за внезапната детска смъртност и как тя е предизвикана от кърмене и носене в слинг, т.е. привързаното родителство.“
   Почти познахте. Може да бъде причинена от спането в едно легло с бебето, т.е. пак привързаното родителство:
   „70% of infants who died from SIDS were sleeping in a surface not intended for infant sleep (adult bed, couch, chair) and 64% of infants who died were sharing a sleep surface, with half sharing with an adult. We can decrease SIDS risk by controlling our baby’s environment, knowing their vulnerabilities, and sharing what we know. Put babies on their backs without soft bedding (bumpers/pillows/blankets) in their own crib until 1 year of age.“
   http://seattlemamadoc.seattlechildrens.org/understanding-risks-for-sids/

 2. mayamarkov Says:

  Някои коментари ги оставям само защото са добър автопортрет на опонентите ми.

 3. Божо Says:

  @Sweetie – коя лаборатория сте посетили, за да видите, че се използва „мутирал вирус , създаден в епруветка, който е много по-старшен от истинския“?

  И с каква цел според Вас се ползва такъв?

  Между другото вирусите мутират непрекъснато ИЗВЪН епруветките, в естествена среда. За това се налага да се обновяват и ваксините.

 4. Гошко Says:

  Коментарът на Sweetie е класика в жанра. „Ако мислиш логично“ вика 😀

 5. begem0t Says:

  „Друг факт, къде мислиш ,че се произвеждат ваксините??? Да, в лаборатория!“ – Ми къде да се произвеждат бе, госпожа, в пещери? 😀

 6. История на познанията за аутизма, част V « Моето ъгълче Says:

  […] (разбирай майки) със своята измишльотина за “привързаното родителство“. Освен книги, в които обясняват как добрата майка […]

 7. Алтернативно здраве и лъже-познание « Моето ъгълче Says:

  […] and Pseudo-Knowledge. Коя е д-р Ейми, можете да видите в поста “Привързаното родителство причинява аутизъм“. Посвещавам настоящата публикация на някои […]

 8. Hipparchia Says:

  Всъщност малко проучване показва, че слингът не е оптимален за скелета на бебето. Удобство е до една възраст, но ако трябва да сме коректни, за бебето естественото е да го носиш на ръце, за да заяква. Има и други неща, които се пропускат, като например, че е полезно за детето от малко да се научи да увисва на ръцете си, много полезно упражнение, от което дребосът заяква като маймунче.

  Изобщо, има доста смислени натурални хакове за човешкото дете, като например да прекарва повече време сред природата, да гледа котка, а не екран, да яде месо и зеленчуци, а не джънк, но нито един от тези методи не отива в сферата на нерационалното.

 9. Защо неваксинираните са опасни за ваксинираните | Моето ъгълче Says:

  […] Наистина в предългата дискусия към поста неколкократно антиваксинисти са поставяли въпроса защо родителите на ваксинирани деца се страхуват от неваксинираните. Съответно няколко пъти аз и други сме обяснявали защо. Но можеш ли да стигнеш до мозъка на антиваксинист само със силата на писаното слово? Както би казал Удхаус, за целта е нужен парен чук. Защото антиваксинистите не четат, а ако все пак се излъжат да прочетат нещо, не го разбират.  Писах за това пак под „Отвореното писмо“, а също и в специален пост – „Привързаното родителство причинява аутизъм„. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: