„Трябва ваксина срещу това безумие“

Долният текст е превод със съкращения на статията на Michael Fitzpatrick „Vaccine required to stop this madness“, публикувана във в. „Таймс“ през 2007 г. Д-р Майкъл Фицпатрик е британски общопрактикуващ лекар, баща на дете с тежък аутизъм и автор на редица статии и книги.

„А дали това морбили не е всяване на паника от страна на властите, за да вдигнат процента на имунизация, спаднал заради покритата от тях връзка с аутизма?“

Въпросът ми бе зададен тази седмица от един баща, колебаещ се дали да даде на дъщеря си MMR (ваксината срещу морбили, заушка и рубеола).

Ние в Хакни знаем, е епидемията от морбили е истинска, защото видяхме 150 случая за последните три месеца… – толкова не съм виждал за 20 години, откакто работя тук. Високата температура, раздиращата кашлица, възпалените очи, петнистият обрив, неутешимото страдание – всички тези белези на детенцето, страдащо от морбили, бяха станали далечен спомен.

Нарастването на случаите на морбили във Великобритания е печален резултат от нейния дух на антиразум. Каквото и да твърдят параноичните конспиративни теории, никога не е имало прикриване на връзка между MMR и аутизма. За десет години тези, които изтъкваха тази връзка, не успяха да представят убедителни научни доказателства. В същото време многобройни лабораторни и епидемиологични изследвания потвърдиха безопасността на MMR. Въпреки това процентът ваксинации с MMR спадна и, макар да се възстановява, още не е достигнал равнището си отпреди десетилетие и не е достатъчен, за да осигури колективен имунитет.

Родителите, които се тревожат от MMR, все пак питат как да ваксинират срещу морбили, заушка и рубеола поотделно. Това е дори по-нелогично от пълното отхвърляне на MMR. Противниците на ваксината обвиняват нейната морбилна съставка, че причинявала възпалително заболяване на червата (което според тях на свой ред причинява аутизма). Ако тази твърде невероятна и неподкрепена с никакви данни хипотеза е вярна, то същото би трябвало да се случи и след единична ваксина срещу морбили…

Силният скептицизъм към признатите научни и медицински авторитети, съчетан с тревоги относно това как външната среда заплашва здравето ни, кара мнозина да се доверят на самозванци, алтернативни лечители и шарлатани. Неотдавнашната епидемия от морбили, при която миналата година за пръв път от 15 години умря дете, показва колко опасно може да бъде това лековерие.

Като лекари ние се срещаме… с явно безкрайна поредица от страхове и паники на тема здраве. Една активистка дойде при мен убедена, че GSM-антена е причина за затрудненото й дишане. По-късно тя ми призна, че пуши по 30 цигари на ден… Пациенти, гълтащи витамини, антиоксиданти и билки на килограм, често отказват лекарства за високо кръвно налягане и други болести, защото „не искат да привикват към хапчетата“. Има дори раково болни, които заменят химиотерапията с хомеопатия, акупунктура или ароматерапия.

Една от най-мощните сили на антиразума в здравеопазването… беше насърчена от правителството, което постави избора на потребителите – и личните убеждения – над медицинския професионализъм… Проблемът, изваден наяве от MMR-паниката, е, че индивидуалният избор е несъвместим с програмите за масова имунизация на деца. Целта на имунизационната политика не е да даде на гражданите възможности за избор, а да осигури последователна програма за профилактика на заразните болести… Сега в резултат на лоши решения, взети в атмосфера на безотговорно насаждан от активисти и материално заинтересовани лица страх, ние имаме епидемия от морбили…

16 коментара to “„Трябва ваксина срещу това безумие“”

 1. Мая Бочева Says:

  Ще дам пример със себе си.

  Като бях на 13 се разболях от Хепатит А. От цялото училище се беше разболяло едно дете и аз бях второто. Други нямаше.
  Първо – имах проблемно семейство и сърцето ми беше изпълнено с яд, а от там бях лесна плячка точно за това заболяване. Второ – след излизане от болницата се влоших. Пиех си лекарствата…
  Нашите почнаха да ме водят по разни шарлатани (наистина бяха такива:))
  Докато накрая не попаднахме на един дядо в едно селце. Човекът правеше в задния двор на къщичката си прахчета от цветя. Даде ми вълшебните прахчета и за три дни по една лъжичка от тях аз живнах. Спрях напълно лекарствата и… диетата. На първия контролен преглед след излизане от болницата изследванията ми бяха блестящи! Нямаше и следа от заболяването. Лекарите бях толкова изненадани?!?
  До мен една жена се жалваше как умряла от болка, защото си хапнала малко баклава, а аз ядях не само баклава, но и всякакви храни дразнещи по принцип черния дроб – без никакъв проблем!

  Плацебо ефект?

  Малко по-късно (на около 23 годишна възраст) се опитах да намеря лечение за друг мой проблем свързан с гръбнака. Обиколих куп лекари, видни професори ми изписваха скъпи лекарства. Давах си цялата заплата за „лечението“ и вярвах, че ще ми помогне. Ала не се получаваше…
  Накрая един мой познат (конвенционален лекар) викна в кабинета си негов колега – холистичен лекар. Човекът ме прегледа, даде ми да пия някакви капки. Успоредно с неговото лечение ходех на акупунктура. Състоянието ми се влоши и се отчаях… да, но много скоро след влошаването започнах да се оправям и за мое огромно щастие разреших проблем за който всички лекари до този момент ми бяха казали, че няма лек.

  Мога да продължа с примерите и вече имам наблюдение и над здравето на собственото ми дете, но едва ли е необходимо.
  Само исках да кажа, че аз лично имам опит от обикаляне от кабинет на кабинет и в моя случай за сега само „шарлатани“ са ми помагали, като с повечето ме е запознавал познатия ми лекар, който е гинеколог при това съвсем обикновен конвенционален лекар!

 2. mayamarkov Says:

  Добре, нека приемем, че нещо в тези прахчета Ви е помогнало. В света на конвенционалната наука и медицина човекът, направил такова наблюдение, събира екип, събира пациенти, взема от съответните власти разрешение да проведе експериментално лечение, взема от пациентите (или ако са малки – от родителите им) информирано съгласие, прави изследването, после го описва и го публикува. Ако наистина помага, лечението става общоприето.
  А от това, че въпросният дядо с прахчетата си Ви е помогнал, никой друг няма никаква полза. И вълшебната рецепта ще умре заедно с дядото.

 3. Мая Бочева Says:

  За съжаление не малко хора са се опитали да „узаконят“ свои открития в областта на медицината, но са имали, да ги наречем – пречки. Мисля, че на всички е ясно, че фармацевтите нямат изгода от безвредни методи на лечение…

  • mayamarkov Says:

   Ако обществото е нормално, основната пречка, която би срещнал човек при опит да си „узакони“ откритието, е невъзможност да защити това си откритие пред общността от професионалисти.
   Да кажем, аз (си мисля, че правя) откритие – начин да се лекува нещо си. Първият въпрос, който ще ми зададе моята общност от професионалисти, е: „Къде са ти публикациите?“.
   Т.е. трябва да събера екип от колеги, който задължително да включва лекари-специалисти. Трябва да напишем научен проект. Впрочем в него има част, в която трябва пред Комисията по етика да се обосновем на какво основание ще изпробваме нещо върху бели мишки, докато работим с тях, и после върху хора, след като си приключим работата с белите мишки. Трябва да получим резултати и да ги публикуваме в реферирано научно списание. Едва тогава можем да мислим за узаконяване на лечението.
   Както се сещате, ако идеята ми не струва, има много етапи, на които нормалните хора могат да ми попречат да я осъществя. Не като в света на алтернативната медицина, където никому не хрумва не само да публикува в научни списания, а дори да пробва лековете си върху бели мишки, преди да ги пробута на живи хора.
   А това, че „фармацевтите нямат изгода от безвредни методи на лечение“, по моето скромно мнение е конспиративна теория.

 4. Marfa Says:

  Факт е, че наистина има много билкари и народни лечители, чиито лекове действат. Така преди години братовчедка ми не си отиде като бебе от бъбречна недостатъчност, защото санитарката подшушна на родителите за забравих точно какво се правеше със семе на див фий. Само за сведение и двамата родители са лекари, които вече толкова се бяха отчаяли, че бяха готови да пробват буквално с всичко. Впоследствие се оказа, че това с фия си има научно обяснение. Забравих вече кое в него напоследък присъства като лекарство при лечение на подобни състояния. Никак не съм против народната медицина и билколечението, напротив. Съжалявам само, че много чудесни рецепти си отиват заедно с билкаря. Но и той, както и фармацевтичните компании между впрочем, се интересува само от едно нещо – да си продаде лекарството, което само той има право/знае как да произведе.

  • mayamarkov Says:

   Моите впечатления са, че народните лечители (поне много от тях) работят повече за чест и слава, отколкото за пари. За жалост това може да доведе до същия резултат – нежелание да се сподели „вълшебната“ рецепта.
   Аз съм доста скептична относно народната медицина като цяло. Защо? Защото повечето ефективни средства, когато се дават при погрешна диагноза или в погрешна доза, не само не помагат, а и могат да бъдат опасни. А просто не си представям как в селски условия в рамките на главно устна традиция може да се разработят точни диагнози и дози. Затова предполагам, че повечето средства на народната медицина са вид плацебо.
   Не отричам обаче, че има и ефективни средства, които помагат. Например няма спор, че сърдечно-действащите гликозиди първо са използвани от народна лечителка, до която местният лекар се допитал за състава на лечебната й отвара и тя му го дала. Би било добре лекарите/учените и народните лечители по-често да си сътрудничеха – от това пациентите биха спечелили.

   • Marfa Says:

    Абсолютно. My point esactly дет се вика. Ей на как ме е яд за две рецепти – едната против акне, а другата – против кръгово оплешивяване. Но и двете си отидоха с лечителя.

 5. Antipastor Says:

  Аутизма се причинява от ваксини. Факт!

  • mayamarkov Says:

   Луната е направена от синьо сирене. Факт!

   • StefanBosh Says:

    Луната е направена от синьо сирене. Тъпотия. Не това не е факт. Ваксинациите ( не само тази) причиняват множество автоимунни реакции. Причиняват аутизъм чрез автоимунна реакция. Имунната система атакува тъкани на мозъка и причинява възспаление на мозъка водещо до аутизъм. Той е само един от страничните автоимунни ефекти които имат вероятност да се проявят и това се твърди вече и с изследвания и статистики които са леснодостъпни. Въпросът не е за подценяване нито за подиграване Господжа. В САЩ статистиката е 1 на 98 деца а в южна кореа 1 на 38 и това е само за аутизма а за останалите автоимунни е много по страшно. Германия също изкарва тревожна статистика относно въпроса. Там вацсинациите не са задължителни. Сигурно щот са прости нали. Хората не протестират щот са прости, а защото системата е наранила най-свидното им. А вие тука се подигравате със болката и страховете на хората.

   • mayamarkov Says:

    Къде са тези „изследвания и статистики, които са леснодостъпни“? Няма ги. Поне не и в научната литература. Защото са измишльотини на прости хора (освен една малка част, които са измишльотини на корумпирани хора от бранша като бившия д-р Уейкфилд).
    Аутизмът не е автоимунно заболяване, а разстройство на развитието на мозъка. Известни са гени, които го причиняват.
    Дали хората са прости – разбира се, че са прости. Но не е това бедата. Ако бяха само прости, хората щяха да се доверяват на специалистите или да се ограмотят лично и вече нямаше да бъдат прости. Но много от антиваксинистите са не само прости, а и глупави. А за глупав цяр няма.
    Естествено, че ще се подигравам със страховете на антиваксинистите. Те точно от това имат нужда. Защото истинската причина да не ваксинират е – да чувстват превъзходство над „стадото“, което ваксинира. Ако отвсякъде получаваха подигравки и осъдително-съжалителни погледи, на бърза ръка щяха да спрат да се фукат как не ваксинират. А много скоро щяха да почнат и да ваксинират.
    „Системата е наранила най-свидното им“? Имате предвид, че им се е родило детенце с увреждане? Как мислите, ако нямаше ваксини, всички ли деца щяха да се раждат и да израстват нормални, здрави, красиви и умни? Ей, че… сложнотия!
    За Германия – да, там има много прости хора. Една страна може да преуспява, да е икономическият локомотив на Европа, да прави страхотна наука и пак да е пълна с прости хора (като тия, дето преди по-малко от 100 години са гласували за един небезизвестен ефрейтор от австрийски произход). Заради простите и глупави германци, които не ваксинират, невинни дечица страдат и умират от напълно предотвратими болести:
    https://mayamarkov.wordpress.com/2012/05/27/letter_to_the_ignorant_parent/

 6. История на познанията за аутизма, част V « Моето ъгълче Says:

  […] морбили, заушка и рубеола. По този повод д-р Фицпатрик пише: “Родителите, които се тревожат от MMR, все пак питат […]

 7. маска Says:

  все пак да не забравяме откъде фармацията черпи вдъхновение – именно от растенията. народната медицина е преди всичко билколечение и рецепти с лук, и пчелен мед. няма толкова опасни народни средства

  • mayamarkov Says:

   Чели ли сте романа „Татул“? А знаете ли как е изпълнена смъртната присъда на Сократ? (С бучиниш.)
   Други примери за силно отровни растения: напръстник, горчив бадем, чемерика.
   Активните вещества на напръстника днес се използват в официалната медицина, но дозирано и внимателно, защото са смъртно опасни. Това е невъзможно да се постигне при използване на самата билка.
   Няма различна химия за билките и фармацията. Химично синтезираният стрихнин има същите свойства като извлеченият от стрихниновото дърво. Високите дози витамин А или D ще ви отровят независимо откъде сте се сдобили с тях – от аптеката или от черен дроб на риба.

 8. terezanishan Says:

  Защо тези 3 ваксини се поставят заедно, не отделно? Някаква връзка ли има между тях? Не се ли натоварва повече така имунната система?

  • mayamarkov Says:

   И трите ваксини са живи, което позволява да се съчетаят. Имунната система би се натоварила още повече, ако ваксините се поставяха поотделно и съответно начесто. Освен това поставянето на ваксина изисква детето да бъде здраво; а както се сополивят малките деца, колкото повече ваксинирания се предвидят в календара, толкова е по-трудно да се улучат подходящи моменти, в които детето да е съвсем здраво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: