Българският хелзинкски комитет: Да си умориш бебенцето е човешко право

Преди да започна, съм длъжна да направя следната уговорка: Най-изтъкнатата българска правозащитна организация, Българският хелзинкски комитет, върши и полезна работа.

Но – вече пиша каквото ми е по сърце – редовно прави и издънки, и то големи.

Работейки по предишния си пост, посетих сайта на Комитета и какво да видя? Текст от Йоана Станчева, озаглавен „ЕС: Да родиш вкъщи е човешко право„. Ще копирам тук началния откъс: „Какво може да накара една млада и образована жена в добро здраве да предпочете да роди детето си вкъщи, без медицинска подкрепа? Мнозина наричат подобно решение безотговорно, лекомислено и подценяващо рисковете. Истината е, че тези коментари не осмислят най-важната мотивация на тази жена – да упражни правото си да роди както и където пожелае, в присъствието на избрани единствено от нея лица.“

Раждането вкъщи е станало направо епидемично в някои западни страни като Холандия и САЩ. Американската гинеколожка Ейми Тютор води блог, посветен на борбата срещу тази опасна мода. В него тя многократно (напр. в поста си от 23 април) изтъква основната, фатална грешка на философията да се ражда „естествено“: че тази философия – както се вижда и от текста на Станчева – смята предпочитанията на майката за по-важни от това дали раждането завършва със здраво (или поне живо) бебе. И подкрепя твърденията си с точни данни: например, че Холандия с честите си домашни раждания има почти най-високата перинатална смъртност в Европа. Или че в Калифорния (както и навсякъде) свързаната с раждането смъртност е в пъти по-висока за домашните раждания. От последния пост, публикуван на 6 февруари, взех графиката със стълбчетата. Сините показват смъртността при раждане в болница, червените – при раждане у дома. Без блога на д-р Ейми дори нямаше да знам, че има специално латинско прилагателно за „по време на раждане“ – intrapartum. То се използва главно за смърт (втората двойка стълбчета на графиката).

За хората, които не вярват истински в стълбчетата с различна височина, но биха усетили една човешка история, д-р Ейми е основала и друг блог: „Пострадали при домашно раждане“ (Hurt by Homebirth). Предупреждавам, че четенето му може да ви разстрои. В този блог майките, разбрали твърде късно за опасностите на домашното раждане, разказват за съдбите на бебенцата си. Последната история е на Магнус (на снимката). За това прелестно момченце т. нар. акушерки разбират, че е със седалищно предлежание, но въпреки всички препоръки убеждават майката да го ражда при домашни условия, уверявайки я, че е безопасно. При раждането пъпната връв на Магнус, увита два пъти около вратлето му, се притиска и опъва. Недостигът на кислород унищожава мозъка му. 

Майката разказва какво става после: „По-късно разбрах от доктора, приел (бебето) в нощта на раждането, че те 45 минути са се опитвали да го върнат към живот, макар обичайно да прекратяват опитите след 20 минути. Той каза, че то е било по същество мъртво още при докарването му и че никога не е виждал толкова тежко пострадало бебе да се върне към живот. Прекарахме две седмици в интензивното и отначало Магнус продължи да изненадва докторите, като дори показа някакъв напредък. Но след като две седмици ту бе на изкуствено дишане, ту се опитваше да диша сам, коремчето му се напълни с течност и органите започнаха да отказват един след друг. Ние осъзнахме, че всички по-нататъшни медицински манипулации могат само да отложат неизбежното… Трябваше да се простим с него. Помогнаха ни да го откачим от всички машини и ни отведоха в една стаичка… Няма по-лошо от това да държиш бебето си, знаейки, че то ще умре, и да го гледаш как умира. Изобщо не бях виждала Магнус да отваря очи, докато не пое дъх за последен път и те се отвориха широко и замръзнаха. Тази картина ще ме преследва, докато съм жива.“

Родителите разбират, че са сбъркали съдбоносно. Мислели са, че правят добър и „свободен“ избор за раждането, а всъщност са били манипулирани и изиграни от акушерките с користна цел. Намират смелост не само да разкажат публично историята на Магнус, а и да търсят справедливост в съда.

Не казвам, че майка, която се опъва и иска на всяка цена да ражда вкъщи („на всяка цена“ тук е много уместен израз), трябва да бъде карана в родилен дом с полиция. Но нека заявим ясно, че „правото“ да раждаш вкъщи е нещо като право да се гръмнеш. Или по-скоро да си гръмнеш бебето; защото, макар майките също да съсипват здравето си и дори да умират при домашно раждане, обикновено цената плащат невинните им бебенца, които нямат избор. Затова съм възмутена, че организация, твърдяща, че защитава човешките права, се опитва да утъпква пътя за домашното раждане в България. Надявам се българските родители да имат повече здрав разум, да не лишават рожбите си от постиженията на медицината в най-опасния ден от живота им и да не си играят със съдбата им в името на Раждането Както и Където Пожелаем.

За д-р Ейми научих от Градската самодива и й дължа благодарност.

11 коментара to “Българският хелзинкски комитет: Да си умориш бебенцето е човешко право”

 1. kordonblog Says:

  Благодаря за информацията! Лично за мен, макар и от другия пол, статията ми бе много полезна и поучителна. Няма как да не се запитам обаче, защо сериозна организация (или поне претендираща за такава), като Българския хелзинкски комитет, открито подкрепя такава вредна практика? Случайно или преднамерено е това? Всъщност, ако човек следи проявите на Комитета, би забелязал и други аномалии, изразяващи се в откровени пристрастия към определени групи хора, чиито интереси са защитавани в ущърб на мнозинството.
  Виктор Кордон

 2. mayamarkov Says:

  Трудно ми е да схвана начина на мислене на правозащитниците от БХК, още повече че те самите не обясняват как мислят (ако искат да го направят, са добре дошли да оставят коментар). Изглежда, те смятат, че правата на човек могат да бъдат нарушавани само от държавата или от „крайнодесни“. Но ако например старейшини от сектата Свидетели на Йехова психологически шантажират родилка да откаже кръвопреливане и тя умре от кръвоизлив, това не е нарушение на човешките права. Или ако новородено страда от хемолитична болест, но родителите-йеховисти откажат кръвопреливане и то получи мозъчно увреждане, пак няма нарушение на права. При този начин на мислене, разбира се, дори такова основно човешко право като правото на живот остава някъде далеч назад.

 3. kordonblog Says:

  На мен ми се струва, че функционерите от БХК са се фокусирали само и единствено върху правата на маргинални групи, забравяйки, че те, също така, имат и задължения към обществото, пропускайки и факта, че останалите членове на колектива също имат права. Съгласен съм, че има групи от хора, които трудно биха могли да отстояват собствените си права, и се налага някой по-компетентен да ги защитава. Но не е уместно покрай тази полезна дейност да се ограничават и забравят правата на останалите индивиди. Ако следим проявите на БХК, оставаме с впечатление, че от там са загрижени само за много тесен кръг от хора, като че ли другите не притежават права или пък техните никога не биват нарушавани. Една открито дискриминационна практика, бих казал!

 4. Петрана Георгиева Says:

  Любопитна информация, наистина! Странно е, че модата да се ражда у дома бе въведена именно в богатите страни. В болнични условия лекарите разполагат с по-добри условия да реагират според случая.

 5. mayamarkov Says:

  Социолози и антрополози коментират, че западните жени вече приемат нищожно ниския риск при раждане за даденост и мислят за други неща, например как да изживеят истинско естествено раждане. Съответно идеализират живота на жените в „естествените“ общности (разбирай миналото и Третия свят) и доброволно се поставят в тяхното положение. А всъщност нашите баби и жениците от днешните изостанали страни биха дали мило и драго за достъп до модерна болница.

 6. Александър Красимиров Василев Says:

  Петрана Георгиева, иска ми се да коментираме ползата и вредата от ваксините, но авторът на блога явно не желае…

 7. “Привързаното родителство причинява аутизъм” « Моето ъгълче Says:

  […] […]

 8. БХК продължава борбата за правото да си убиеш или осакатиш бебенцето « Моето ъгълче Says:

  […] си, че да родиш вкъщи е човешко право (иначе казано, да си умориш бебенцето е човешко право), е прегърнал каузата на сериозно и вади тежката […]

 9. hbeeva Says:

  Гледам, че по темата има и други блогове. Скоро пак се случи трагедия, а някои привърженици на домашното раждане са толкова луди, че биха казали, че Магнус с това име е обречен на лоша карма и е трябвало да се казва по-иначе.

  За съжаление, още по темата:

  http://blogelectrons.wordpress.com/2012/11/11/the-choice-i-never-had/

 10. Ха честито – първа жертва на домашно раждане в България « Моето ъгълче Says:

  […] последният ми пост от 30. октомври, както и един по-стар от 3. май. Това ли право трябва да отстояваме – да си умориш […]

 11. Katerina Says:

  Няма нищо по-естествено от естественият отбор, все пак така работи еволюцията. Не мога да разбера що за извратен, презадоволен и разглезен биологичен вид сме, за да се нуждаем от реклама на достиженията на нашата цивилизация, които спасяват животи…Колко къса памет имаме…Не случайно само допреди стотина години раждащата жена е била с един крак в гроба, за новороденото да не говорим…Днес всеки смъртен случай на родилка или бебе шокира и тогава същите тези разбиращи от медицина и човешки права и какво ли още не ( най-често нямащо нищо общо с образованието им) многознайки вкупом започват да играят драматични сценки, ронят сълзи търсят ВИНА ( забелязала съм , че напоследък е много важно за всичко да има виновен -ураган, тайфун, земетресение се тая). Поверяват живота си и този на неродените си деца в ръцете на самозванки-дули (признавам те са моята страст) , които разбира се, не „работят“ безплатно, въпреки липсата на каквото и да е медицинско образование…Мога още много да пиша, но се страхувам, че ще досадя. Очевидно не сме дорасли да се насладим на научните достижения на цивилизацията, която сами сме създали…Колкото до естествено – начетените “ майки“, БХК и всички останали дано хармонията и мира в душите им, позитивното мислене в главите им, “ свободата“ в сърцата им и здравословната храна в стомасите им ги пази и особено децата им?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: