Как една добра идея бе убита в зародиш

Неотдавна бъбрех с приятелки и стана дума за циганите и тяхната хронично несъстояла се интеграция. Заговорих за нещо, което си мислех отдавна: че, от една страна, не можем да искаме от белите граждани да приемат като равен човек, който не спазва дори най-либералните стандарти на лична хигиена, а от друга страна, не можем да очакваме циганин без баня и дори течаща вода в бараката си да спазва хигиена, освен ако не му предоставим обществена баня, каквато са използвали и българите не толкова отдавна. Така че – рекох – общините трябва да видят кои цигански гета са върху общинска земя и могат да останат и да построят във всяко гето общинска баня и пералня, която да предлага субсидирани услуги.

Една от събеседничките ми веднага възкликна:

– О, не! Нищо обществено не бива да се прави за циганите, а най-малко обществена баня. Само това ни липсва – място, където педофилите ще могат удобно да намират циганчета. Пералнята пък веднага ще я окрадат и изобщо…

Беше права наистина. Аз никак не омаловажавам педофилията – тя беше тема на предишния ми пост – освен това в един нашумял случай на педофилия, който ме засяга лично, чичковците бяха намерили жертвите си именно в обществена баня. И при все това с лекота щях да предложа решение на хигиенния проблем, което би породило нови, по-тежки проблеми. Така е, когато човек глаголства умозрително, без да си сверява теориите с действителността.

За обществените перални все пак мисля, че са добра идея. Но идеята за баните беше убита в зародиш. Съгласих се веднага, че е по-добре циганчетата да си ходят мърляви или като баба Вихронрав да се мият на части – когато и колкото са достъпни.

4 коментара to “Как една добра идея бе убита в зародиш”

 1. Как една добра идея бе убита в зародиш Says:

  […] Как една добра и&#1076… чрез Моето ъгълче от mayamarkov на 11-11-21 […]

 2. lyd Says:

  Амии, зависи. Ако малолетните ходят на баня с възрастен придружител? В Хасково направиха преди няколко години баня в циганската махала. Мисля, че все още функционира и не съм чула за случаи на педофилия … или поне не са разкрити.

 3. mayamarkov Says:

  Проблемът е, че точно циганите са доста склонни (или може би принудени от живота) да си оставят децата да опознават света сами.
  В моя квартал редовно се скитат групи циганчета с „водач“ на 6-8 години, най-малките от групата – едва проходили. Пресичат опасната улица „Кукуш“ и окото им не мига.
  Веднъж в друг квартал видях доста добре облечено циганче на видима възраст 2 години да кара детско колело – съвсем самичко. Българите ми казаха: „А, то все само се мотае тук, така си порасна.“ Но то изобщо не беше пораснало, там беше работата! Отидох в районното и казах на дежурния полицай – никаква реакция. Да, тия деца така си растели…

 4. Давид Севрюков Says:

  Педофилията има нещо общо с циганското или българското поведение. Тоест модела.. Човек взима модела.. Дори едно животно взима модела на човека с който живее – и съответно човека взима нещо от животното.. Така работи една част от интелекта.. Но неразрешими проблеми няма.. А баните могат да са две и на голямо разстояние една от друга – една за деца и друга за възрастни.. И предлагам на децата да им се четат приказки на български и английски още от две годишна възраст в подходящо помещение – като не е необходимо това да са детски градини.. По скоро това трябва да е детски културен център – за хигиена и култура – духовна( – четалня и библиотека) и физическа – люлки и други уреди.. Същото може и да е и за възрастни.. Но да са отделно..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: