Свидетелите на Йехова срещу моята общност

На 17 април в Бургас ВМРО заедно с футболни запалянковци организират митинг пред църквата на „Свидетели на Йехова“, без да искат разрешение от общината или дори да я уведомяват. Част от участниците в уж митинга нахлуват в самата църква, бият богомолците и с камъни пукват главите на пасторите. Едва тогава идва полиция. Петима ранени йеховисти са откарани в болница. Подробности вижте напр. на сайта на vesti.bg.

Първоначално не смятах да пиша по случая, защото явно вече остарявам и ми писна да привличам огън към себе си. Но след като повечето блогове, които чета, и още много други се обявиха изцяло в защита на Свидетелите, реших, че е мое задължение да им посветя и аз един пост, защото те са непримирими врагове на моята общност. Малко по-долу ще поясня коя общност имам предвид в случая.

Едва ли има българин, който да живее в голям град и да не си е имал вземане-даване със Свидетелите на Йехова – ако не от първа, то от втора ръка. Тактиката им е да се лепнат за набелязаното лице и да му досаждат, докато то не ги отпрати с най-резките думи, допустими при цивилизовано общуване. Моя приятелка се опитали да я спасяват още през 1988 (!) година. Две млади дами от сектата злоупотребявали с търпението на баща ми часове наред, докато той не им изтъкнал, че навън се смрачава и из тъмните улици ще плъзнат хора, от които и Йехова не може да те опази. Свекърва ми я причакали след прожекция на филма „Исус“ и дълго се опитвали да я спечелят за делото си, но тя оценява жеста им да й подарят Библия и затова не таи лоши чувства към тях. Следва да отбележа – и това е много важно – че във всички случаи, които са ми известни, обектите на агитацията са били пълнолетни. Организаторите на побоя в Бургас твърдят, че там сектата се насочвала и към деца. Ако това е истина, то за мен би поставило събитията в съвсем друга светлина, но не бързам да вярвам на думите на биячите, докато не бъдат потвърдени от независим източник.

От всичко, което беше написано по повод на събитието, с две ръце подкрепям мнението (напр. на коментатора Sa6 в тази дискусия), че вместо да прави митинг пред църквата и още повече да бие Свидетелите, ВМРО е трябвало да протестира пред Комисията по вероизповеданията, която ги е регистрирала. Така че аз осъждам бездействието на властите спрямо насилието на ВМРО, но още повече осъждам безпроблемната регистрация, която са дали на Свидетелите на Йехова.

Кои са Свидетелите на Йехова? Можете да прочетете в Уикипедия, че те са клон на християнството, основан през 1870 в САЩ и днес наброяващ над 7 милиона активни членове в много страни. Освен другото те вярват, че човешкото общество (с изключение на тях, разбира се) е под влиянието на Сатаната и неговия сонм дяволи. Забелязала съм, че това е типично за т. нар. секти или нетрадиционни вероизповедания – термини, които не харесвам най-вече заради съдържащото се в тях внушение, че с традиционните вероизповедания всичко непременно е ОК. Забавното е, че политически коректните хора искат съдебни гонения до дупка на всякакви хорица заради далеч по-невинно „слово на омразата“, но изобщо не се притесняват от проповедите на организирани групи хора, че всички други хора са в плен на силите на злото. Ако подозирате Уикипедия в неосведоменост или пристрастие, можете да отворите официалния сайт на Свидетелите. Мисля, че пет минутки ще ви стигнат; особено ви препоръчвам тази страница, според която предаваните по полов път болести са заслужено наказание за развратниците (по този въпрос вече съм писала).

Както и да е, аз не съм политически коректен човек и не ми пука кой ме обявява за последователка на Сатаната – това минава в графа „свобода на словото“. Друго ме възмущава: че Свидетелите на Йехова безусловно отхвърлят кръвопреливането. Ако забраната се отнасяше само до пълнолетните им членове, бих я подминала с пренебрежение. Вероятно дори бих подметнала в частен разговор нещо за естествен отбор в действие. Но за жалост членовете на сектата обвързват с табуто и своите деца – и тук вече алармата ми почва да вие и ако и вашите аларми не вият, според мен са повредени.

Аз принадлежа към многомилионната общност на хората, които без съвременната медицина нямаше да са живи или в най-добрия случай щяха да бъдат толкова тежко увредени, че нямаше да могат да формират и изразяват мнения. В частност аз съм от хората, които са се нуждаели от кръвопреливане като деца. Понеже съм второ резус-положително дете на резус-отрицателна майка, аз съм се родила с хемолитична болест, която изисква обменно кръвопреливане. Ако това не беше направено, аз вероятно щях да развия умствено увреждане, а може би дори нямаше да оцелея. Този факт ме задължава да искам подходяща медицинска помощ за всички деца, които сега са в моето тогавашно положение. Достатъчно много измежду нас са лишени от нужните грижи, защото се раждат в страни с недоразвито здравеопазване – недопустимо е деца, родени в напреднали страни, да бъдат обречени на същата участ заради безумните убеждения на родителите си.

Понеже много ги бива да водят съдебни битки и да злоупотребяват със защитата на човешките права в иначе дяволското общество, Свидетелите на Йехова днес действат свободно във всички цивилизовани страни. Наистина на много места специално в тяхна чест са били гласувани законови членове, според които лекарите могат да прелеят кръв на непълнолетен пациент дори при несъгласие на родителите със съответно съдебно решение, а при спешни случаи и без него. Но не навсякъде са приети такива параграфи, а и да са приети, не винаги се прилагат. Например унгарски педиатри съобщават как са лекували бебе с хемолитична болест по някакъв алтернативен метод, след като родителите-йеховисти подписали, че не разрешават да се прелива кръв на детето им при никакви обстоятелства.

Можете да прочетете и разказ на бивш Свидетел на Йехова: „Те (т.е. членовете на сектата) искаха бебето ни да умре„.

Като член на общността на хората, живи и здрави благодарение на прелятата им в детството кръв, аз настоявам обществото да оказва върху Свидетелите на Йехова натиск да приемат кръвопреливането (както мормоните в крайна сметка са били принудени да се откажат от свидното си многоженство). Говоря като представител на тази общност, не от нейно име. Никой няма право да говори от името на цяла общност, ако не е бил избран от нея за целта, макар че хората го правят непрекъснато. А нашата общност е разпръсната и неорганизирана. Някои нейни членове вероятно не са съгласни с мен. Момиченцето, което унгарските лекари са лекували с научна фантастика, на 1 годинка се е развивало нормално (според тях). Ако днес го намерите и запитате какво мисли за цялата история, то може би ще каже, че родителите му са имали право и че дори ако непреливането на кръв е унищожило част от мозъчните му клетки, това само го приближава до Бога, защото е писано, че блажени са нищите духом. Така че нашата общност няма единно становище. Нещо повече – именно онези нейни членове, чийто глас би тежал най-много в случая, не могат да говорят. Но аз поне мога да кажа: аз съм една от тези хора и съм възмутена, че обществото така лесно ни хвърля под колелата, за да угоди на религиозните фанатици.

Не очаквам никаква помощ от държавните институции по въпроса. Затова препоръчвам на гражданите да действат самолично. Почне ли да ви досажда Свидетел на Йехова, спомнете си старата мъдрост, че най-добрата защита е нападението. Настъпателно, без да прибягвате до физическо насилие, му обяснете, че сектата е зла, защото иска смъртта на невинни хора, включително деца. И понеже често най-ефективно се контраатакува с оръжията на противника, можете да заявите, че само подвластни на Сатаната хора могат да създадат такава зловеща доктрина. Изтъкнете, че Свидетелите на Йехова трябва да се отрекат от своя дяволски култ и да се покаят, преди да е станало късно, за да не горят вечно в ада. Продължавайте в същия дух, докато досадникът не свие знамената и не изчезне от хоризонта.

П.С. В хода на дълга и разгорещена дискусия за Свидетелите на Йехова в блога на Лид се видях в положение да доказвам, че солта е солена, т.е. че отказът от кръвопреливане може да ти струва живота. Така попаднах на тази страница, от която взех горната снимка. Тя показва корицата на Awake! – списание на Свидетелите на Йехова, броя от 22. май 1994. Виждате заглавие „Юноши, поставили Бог на първо място“ и снимки на три усмихнати деца. Това са Адриан Ийтс (15 г.), Лени Мартинес (12 г.) и Лайза Козак (12 г.), умрели, след като са отказали кръвопреливане. Явно забравяйки официалната пропагандна линия на Свидетелите – а именно да се лъже нагло, че прелятата кръв не носи полза, а само опасности – редакторите на списанието решават открито да почетат децата-мъченици за Йехова.

17 коментара to “Свидетелите на Йехова срещу моята общност”

 1. ju Says:

  Интересно дали една такава ответна психо-атака би ги накарала да се погледнат от страни? Всъщност винаги ме е учудвало, при всички религиозни, как никога не се поглеждат от очите да другите религии и да си кажат, ами ако аз не съм прав? #атеист

 2. ju Says:

  А колкото до това дали Свидетелите на Йехова зарибяват лица под 18 години, а нима аз съм имал 18 години когато са решили да ме кръстят? #атеист

  • tereza Says:

   Когато са те кръстили не са ти промили мозъка, а само са те изкъпали. За повечето хора това е повече традиция, отколкото силна религиозна вяра.

 3. Спас Колев Says:

  Въпросът с децата е уреден законодателно в Семейния кодекс:

  чл. 131 (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, районният съд взема съответни мерки в интерес на детето, като ограничава родителските права – отнема или поставя условия за упражняването на някои от тях, и може да възложи осъществяването им на друго лице. При нужда може да бъде променено местоживеенето на детето или то да бъде настанено извън семейството.

 4. Eneya Says:

  Аз и много други хора спорехме, че боят над някого не е начинът и че няма да промени поведението им, но за сметка на това ще постави толеранс към бой над някого на някаква база (все едно вече не се случва).

  Съгласна съм с аргументите ти.
  Не съм чела в детайл вариацията на Йеховистите на Библията (съжалявам, тази книга и хората, които вярват в нея ме карат да се чудя дали лоботомията не е задължително условие), но от малкото, което съм засичала писано от техни последователи, ми звучи изключително притеснително.

 5. Любомир Сирков Says:

  Като цяло съм съгласен с написаното, с някои малки, но съществени уточнения.
  mayamarkov пише:
  „ВМРО е трябвало да протестира пред Комисията по вероизповеданията, която ги е регистрирала“
  Всъщност организацията ВМРО е направила точно това – още през 2010 г.
  Според информация от сайта на ВМРО, на 27 юли 2010 „заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов се срещна с директора на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов, за да изложи аргументите си срещу дейността на „Свидетели на Йехова” в България.“

  Неточно е и това описание на случилото се:
  „Част от участниците в уж митинга нахлуват в самата църква, бият богомолците и с камъни пукват главите на пасторите.“
  Такава представа за развоя на събитията се опитаха (изглежда – засега доста успешно) да наложат в обществото някои медии, подбудени от една прибързана декларация на Българския Хелзинкски комитет (който от своя страна има богата биография в това да застава на страната именно на „Свидетели на Йехова“)

  Всъщност от всички видео-кадри, които бяха разпространени първо в Интернет, а после бяха показани и по ефирните телевизии, непредубеденият наблюдател може съвсем ясно да види, че на мястото има две групи хора – едни със знамена на ВМРО, и други, без знамена.
  И се вижда също, че тези със знамената през цялото време остават на отстрещния тротуар (без изобщо да се доближават до оградата около сградата на „Свидетели на Йехова“) – докато групата хора, която влиза в двора и стига до входната врата на сградата, са без знамена на ВМРО.

  Впрочем, любопитно е да се проследи как се променят позициите на някои от страните по случая. Наскоро след случая в Бургас, във вестник „Дневник“ излезе интересна статия – под заглавие „Религиозната омраза и ролята на държавата“ – от Виктор Костов, който e обявен като „издател и главен редактор на онлайн списание за свобода на съвестта, религията и словото „Свобода за всеки“ „.

  …dnevnik.bg/analizi/2011/04/25/1079853_religioznata_omraza_i_roliata_na_durjavata/

  Наистина добре е да се прочете тази статия в „Дневник“ – защото който го направи, ще се убеди, че този автор, въпреки че очевидно говори от позицията на защитник на религиозната свобода, изобщо не поставя въпроса за някакво участие на ВМРО в побоя – напротив, от характеристиката, която дава на извършителите на побоя („хулигани, чието върховно умствено постижение е да различат цветовете на любимия си отбор от този на съперника“), става съвсем ясно, че авторът вижда в побойниците футболни фенове, а не привърженици на ВМРО.

  И накрая още една информация по въпроса за „Свидетели на Йехова“.
  Вече имаме в България съдебен прецедент, при който съдът се е произнесъл, като е отнел родителски права на майка на основание на това, че поради принадлежността си към общността на “Свидетелите на Йехова” тя не може правилно да възпитава децата си.
  Това е записано в решение на Окръжният съд в Търговище от 3 декември 2003 г., което през декември 2004 г. е потвърдено и от Върховния касационен съд.
  Информация за случая може да се намери в сайта на
  в доклада „Религиозната свобода в България
  през 2004 г.“

 6. Eneya Says:

  http://news.ibox.bg/news/id_20896539
  Същата история, този път с мюсюлмани и Атака.
  И пак може да се извадят от бая кладенеца вода за проблемите на религията и прочие.
  А проблемът е същият – бой над хора задето са на различно мнение по дадена тема, както е религията.

 7. Ново 20 Says:

  Свидетелите на Йехова срещу моята общност…

  На 17 април в Бургас ВМРО заедно с футболни запалянковци организират митинг пред църквата на „Свидетели на Йе……

 8. Brazil Says:

  1 Йоан 3:10-11
  Децата на Бога и децата на Дявола се познават по това: всеки, който не постъпва праведно, не произхожда от Бога, а също и онзи, който не обича брат си. 11 Защото това е посланието, което чухте от началото — да проявяваме любов един към друг,

  „Затова сега ви казвам: не закачайте тези хора, оставете ги — защото ако този замисъл или това дело е от хората, ще се провали, но ако е от Бога, няма да можете да ги провалите, — иначе може да се окаже, че всъщност се борите против Бога.“ И те го послушаха, извикаха апостолите, биха ги и след като им заповядаха да престанат да говорят въз основа на Исусовото име, ги пуснаха.
  А те си тръгнаха от Синедриона, радвайки се, че бяха сметнати за достойни да понесат позор заради неговото име. И продължиха всеки ден в храма и от къща на къща да поучават и да известяват добрата новина за Исус, който е Христос“ (Деяния 5:38-42).

  „И теперь говорю вам: не трогайте этих людей и оставьте их в покое, потому что если этот замысел или это дело от людей, то оно разрушится, а если от Бога, вы не сможете разрушить их. Иначе как бы вам не оказаться противниками Бога». Они послушались его и, позвав апостолов, высекли их, приказали больше не говорить от имени Иисуса и отпустили.
  Они же ушли из Синедриона, радуясь, что удостоились понести бесчестье за его имя. И каждый день в храме и по домам не переставая учили и возвещали благую весть о Христе, Иисусе“ (Деяния 5:38-42)

 9. mayamarkov Says:

  Към Любо:
  В щастливите години, когато патаклами се правеха само с политически, а не с религиозни подбуди, съм участвала в доста от тях. Повечето се правеха в София, където живея. Веднъж дори отидох до Сапарева баня заради една тамошна патаклама, но за мое разочарование тя беше съвсем приключила.
  В немалко от случаите патакламите се основаваха на съвсем законно обявени митинги и шествия. А ние си знаехме много добре, че основната функция на законния митинг е да събере хора за незаконната патаклама. Още повече, че тогава Интернетът не беше много развит (особено у нас) и не можеше да се използва за събиране на флаш-моб.
  Така че, когато ми обясняваш колко мирни били хората от ВМРО и как някакви неизвестни диверсанти, взели се вероятно от Марс, били направили всичките лошотии… – ти просто се опитваш на краставичар краставици да продаваш. По-добре недей, защото това окончателно компрометира становището ти.

 10. Любомир Сирков Says:

  Мая, не знам колко голям „краставичар“ си, тъй като аз самият в краставичарски прояви от описания от тебе тип (в които „основната функция на законния митинг е да събере хора за незаконната патаклама“) никога не съм участвал и никога няма да участвам.
  Така че моето становище се основава не на краставичарски аргументи – с каквито очевидно ти разполагаш в достатъчно големи количества.
  Та ако искаш да си говорим за по-съдържателни неща (а не за това кой е по-голям „краставичар“) – можеш да заповядаш, като кажеш нещо по същество (а без непременно да даваш квалификации на позицията на своя опонент).

 11. mayamarkov Says:

  Като не си участвал, защо се правиш на разбирач?

 12. Волен Сидеров прави коджа патаклама « Моето ъгълче Says:

  […] на Енея). Патакламата явно е вдъхновена от априлския побой на ВМРО срещу Свидетелите на Йехова в Бургас. Но докато […]

 13. Поредната глупост на синодалните старци « Моето ъгълче Says:

  […] срещу какво ли ще е следващата фатва. Да се готвят кръвопреливането, упойките, ваксините и […]

 14. Църквата и ин витрото – елегия « It Looks Like A Feminist Blog Says:

  […] срещу какво ли ще е следващата фатва. Да се готвяткръвопреливането, упойките, ваксините и […]

 15. Задължителните неща | Моето ъгълче Says:

  […] ли на родителите да се даде право на избор дали да лекуват детето си, дали да го образоват или дали да го хранят? […]

 16. Открит атеизъм | Моето ъгълче Says:

  […] свърши и сега в България има свобода на съвестта (дори прекалена според мен), защо криете атеизма си? Припомням между […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: