Още за стволовите клетки и как да се предпазим от тях

Преди малко повече от две години писах за стволовите клетки и защо не трябва да бързаме да лекуваме с тях неврологични разстройства. Днес неочаквано ми се наложи да се върна към темата – в края на поста ще разберете защо. Нека първо преведа откъс от миналогодишния пост на Прометей „Лечение на аутизъм със стволови клетки“ (Stem Cell Therapy for Autism):

Рисковете от лечението със стволови клетки е трудно да се оценят… защото повечето пациенти, претърпели такова лечение, са получили костно-мозъчни стволови клетки и освен това високи дози химиотерапия или/и облъчване, което замъглява картината относно опасността от самото вливане на стволови клетки. Има обаче някои безстрашни доктори-дисиденти в страни като Русия, които инжектират зародишни стволови клетки в гръбначно-мозъчната течност на деца с атаксия телангиектазия (а явно и други неврологични нарушения). Резултатът при едно от тези деца е описан в PLoS Medicine:

През май 2001 на 9-годишна възраст, през март 2002 на 10-годишна възраст и през юли 2004 на 12-годишна възраст той е заведен от родителите си в Москва, за да бъде лекуван с многократно инжектиране на фетални стволови клетки.“

На следващата година след последното лечение със стволови клетки момчето е в болница:

„…Той постъпва в Медицинския център „Шеба“ през февруари 2005 с (оплакване от) чести главоболия. Прегледът установи тежки неврологични нарушения, характерни за атаксия телангиектазия. Те засягат главно двигателните му функции и го принуждават да използва инвалиден стол.“

Макар това да не е изрично заявено в статията, описанието на състоянието на пациента показва, че лечението със стволови клетки явно не работи. Лекарите обаче откриват и нещо още по-лошо:

Ядрено-магнитният резонанс, осъществен през февруари 2005 за разкриване на причината за главоболията, показва дясна инфратенториална лезия, която леко притиска мозъчния ствол, и друга лезия на кауда екуина (фиг. 1А и 1В). Лезиите бавно нарастват, което се показва от неколкократни ЯМР-прегледи през юни и юли 2006. През септември 2006 на 14-годишна възраст пациентът е опериран. Отстранен е тумор, разположен на ниво L3-4 и свързан с нервните коренчета на кауда екуина. Наблюдават се и допълнителни „спътникови“ лезии, прикрепени към нервните коренчета откъм ростралната страна на основните лезии (фиг. 2А и 2В).“

Накратко, това детенце има два отделни тумора на централната нервна система. Под микроскоп тези тумори не изглеждат злокачествени, а по-скоро имат вид на неорганизирана нервна тъкан. Генетичното изследване показва, че туморите не съответстват на наследствеността на пациента. Всъщност се оказва, че те произлизат от два различни донора.“

 

В родината на детето – Израел, вероятно дузина лекари са си изтъркали езиците да обясняват на родителите, че, уви, болестта на детето им е нелечима. Но родителите са грабнали момченцето си и са го замъкнали в Русия, защото там е имало кой да им каже това, което им се е искало да чуят. Така детето в добавка към жестоката си наследствена болест се е сдобило и с тумори и е трябвало да изтърпи и мозъчна операция. Не пиша този пост, за да съдя нещастните родители, а за да могат други хора да прочетат това и, ако може, да се предпазят от същата грешка.

Днес – извинете, вече е вчера – както си вървях по тесния тротоар на „Графа“, замалко да се блъсна в строен симпатичен младеж. Въпреки отвратителното време (около 10 градуса и ситен дъждец) той стоеше на пост с кутия за събиране на помощи. На кутията беше залепена снимка на друго младо момче в будна кома и пишеше, че парите се събират за лечение със стволови клетки – познайте къде! – в Русия.

Спрях се и заговорих момчето. Казах му, че съм биоложка, че работя в Медицинския факултет и затова донякъде разбирам от темата. Казах му, че това лечение не само не е ефективно, а и може да доведе до мозъчни тумори. Той ми възрази, че след първото инжектиране на стволови клетки пациентът възстановил гълтателния си рефлекс, а след второто – проплакал. Аз настоях на своето становище. Накрая младежът се направи на луд и отново ме попита: „Няма ли да помогнете?“ Отвърнах, че няма да дам пари, след като знам за какво ще се използват.

За протокола: Българският термин „будна кома“, доколкото мога да се ориентирам, е равнозначен на световния „трайно вегетативно състояние“ (поправете ме, ако греша). Както писах в предишния си пост за стволовите клетки, за да бъде едно лечение признато, то трябва да бъде публикувано в научната литература. Такива публикации липсват. Възможно е руските лекари да провеждат експериментално лечение, резултатите от което тепърва да бъдат получени и да се публикуват – но ако е така, защо трябва българин с увреждане да им плаща, за да им стане експериментален обект? Това е най-добрата възможност. Другата (според мен далеч по-вероятна) е някой руски бандит с лекарска диплома да е отворил болница-касичка и жестоко да злоупотребява с хорското нещастие, за да си пълни гушата. Колкото до възстановения гълтателен рефлекс и плач – те нищо не доказват; много пациенти са излизали от кома и вегетативно състояние спонтанно, без да са и помирисвали стволови клетки или друго алтернативно „лечение“. Да се прави извод за причинно-следствена връзка само защото едно събитие е настъпило след друго, е елементарна логическа грешка.

Защо младият събирач на помощи не поиска от мен подробности? Защо не даде и най-малкия знак, че доводите ми биха могли да пробият стената на убеждението му? Защото въпреки интелигентното си лице и говор той не беше способен да мисли истински. Никой не го беше научил. Той просто беше убеден, че щом лечението струва скъпо и се описва със засукани термини, трябва да работи. Сещам се за Юрталана от романа „Снаха“ на Караславов, който е сигурен, че за толкова пари човек и в локва да го оставиш – ще оздравее. Щом бъдем притиснати от този безмилостен свят, ние бързо деградираме до туземци, за които начинът да си решиш проблема е да положиш скъп дар пред олтара на някое грозно божество.

Реклама

10 коментара to “Още за стволовите клетки и как да се предпазим от тях”

 1. Evgenia Says:

  Za parvi pat chux za lechenieto sas stvolovi kletki tarseiki pomosh za deteto mi koeto e s autizam. V momenta e na 10 god. Bix iskala da mi izpratite poveche informacia ako tova lechenie se praktikuva v Bulgaria i bix iskala da znaia za reakciata koiato po vasheto opisanie ne e mnogo polozitelna.
  Blagodaria vi mnogo

 2. mayamarkov Says:

  Евгения, извинявайте, че малко се позабавих с отговора, но исках да проверя някои неща, преди да го напиша.
  Нямам информация аутизъм да се лекува със стволови клетки в България и съм почти 100% сигурна, че никой не би дръзнал да опита такова нещо, след като през 2008 Министерството на здравеопазването изрично забрани лечението на неврологични болести със стволови клетки.
  Нямам данни дали между 250-те пациенти, подложени на такова лечение през периода 2005-2008, е имало и аутисти. Това е един от проблемите при експериментални лечения, които не са описани в научни публикации – практически е невъзможно да установите какво точно е правил екипът и какви резултати е постигнал. От вас се иска само да вярвате сляпо на лекарите и да положите в ръцете им своето здраве, здравето на своето дете или друг недееспособен близък, за когото отговаряте.
  В научната литература засега няма съобщения за лечение на аутизъм със стволови клетки. Това е ясен знак, че следва да се въздържате от такова лечение – който и да ви го предлага, не е доказал неговата ефективност и дори безвредност по никакъв начин.
  Като се изключат някои болести на кръвта (левкемия, вродени анемии), предлаганите лечения със стволови клетки още не са разработени до етап да се изпробват върху хора. А за аутизма трябва да имаме предвид и че още не е ясно какво точно се стремим да лекуваме. От всички разстройства от аутистичния спектър засега се знае причината само за синдрома на Рет.

 3. Тодор Says:

  Има клиника в Пловдив, която прави вливания на сволови клетки при ДЦП.

 4. Румяна Says:

  Знам поне за един случай на дете от аутистичния спектър, на което са присаждани стволови клетки в „Иван Рилски“. Това е станало преди няколко години. Ако се интересуваш, погледни в „Аутистичен спектър“ тема 16 около стр. 37 , където има престрелка по въпроса между няколко мами и една докторка .

 5. Силвия Добрева Says:

  Силвия пита: Как може да се помогне на човек със елефантияза чрез имплантиране на фетални стволови клетки. Някой знае ли изобщо лечение на тази болест. Благодаря.

 6. mayamarkov Says:

  Няма логика стволовите клетки да помагат за елефантиаза. Има други лечения за тази болест:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Elephantiasis#Treatment

 7. защо името е задължително? Says:

  Когато детето е в толкова тежко състояние, че едва ли може повече да се влоши, освен да си отиде от този свят и няма никаква друга алтернатива освен присаждане на стволови клетки, аз като майка съм готова и най-несигурното лечение. ЗАЩОТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ШАНС И НАДЕЖДА ЗА ПОДОБРЕНИЕ. Защото не мога да стоя и да гледам безучастно детето си. А вие госпожо биоложка, гледате от висотата на човек, който не се налага да преживява, това което аз преживях и съм преживяла.

  За частната клиника в Пловдив, където се прави вливане на стволови глетки, мога да кажа не особено добри неща от собствен опит.

  • mayamarkov Says:

   Това за името е някаква настройка на WordPress, не съм го въвела аз и нямам никакви претенции кой с какво име ще се представя.
   Вашето мнение е абсолютно вярно за случаите, в които лечението със стволови клетки е ПРИЗНАТО ОТ МЕДИЦИНАТА, като левкемия или тежка наследствена анемия. Доколкото знам, в такива случаи около 30% от пациентите умират от лечението. Но без него смъртта би настъпила с вероятност 100%, така че изборът е ясен. Аз самата съм се регистрирала като потенциален донор на кръвотворни стволови клетки за такива пациенти и призовавам и други да направят същото:
   http://www.mayamarkov.com/popularmed/bonemarrow.htm
   Но тук пиша за друго – за случаи, в които лечението със стволови клетки няма да помогне на пациента, защото никой не го е разработил за хора с такава диагноза, никой дори не е провел успешни опити с животни. Такова „лечение“ не е „несигурно“, то е гарантирано безполезно и е много вероятно да е вредно. Детенцето с атаксия телангиектазия, за което става дума в поста, продължава да бъде обречено на смърт поради тежката си основна болест; нима му е помогнало с нещо това, че се е сдобило и с мозъчни тумори? От това, че някой иска да осребри нещастието Ви, като Ви вземе парите, за да провежда върху беззащитното Ви дете такова „лечение“, не значи, че лечението е само „несигурно“.
   Аз предполагам, че през следващите години използването на стволови клетки в медицината ще се разширява. Но това ще стане първо във водещите научни центрове на света – Западна Европа, Америка, Канада, Япония, Австралия. Натам трябва да гледаме, а не към страни, изостанали в науката и правосъдието. Вие самата споделяте, че имате лош опит с наша клиника – благодаря Ви за това! Ако някой прави експериментално лечение със стволови клетки, то, първо, на пациента (или на близките му, ако е недееспособен) трябва недвусмислено във формуляра за информирано съгласие да се посочи, че е ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО; и второ, от пациента не трябва да се взема и стотинка.
   Разбирам, че сте майка на дете в тежко състояние. Наистина не съм преживяла такова нещо и Ви съчувствам. В това, което пиша, споделям най-доброто познание, преценка и убеждение, с което разполагам. Ако звучи „отвисоко“, съжалявам – неволно е. Моля Ви да се грижите не само за детето си, а и за себе си. Това е изключително важно! Ако искате, пишете ми (mayamarkov at gmail dot com).

 8. Първо на животни! « Моето ъгълче Says:

  […] “Относно историята със стволовите клетки” и “Още за стволовите клетки и как да се предпазим от тях“.) Подвижността на ръцете, загубена след травмата, […]

 9. Dimi Says:

  В днешно време повечето хора допускат че по скъпото е по-добро. дори ако предложиш нещо качествено на ниска цена може да решат че е менте

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: