Поредното малоумие на „Атака“

Право казват хората, че простотията няма почивен ден. Хвърлям бегъл поглед на новините да видя как е моят приятел полковник К. и какво виждам? Неговите български събратя по диагноза от партия „Атака“ занимават многострадалния български народ с поредното си малоумие. Дали са двуседмичен ултиматум на Българската национална телевизия да спре новините на турски и ще сложат близо до сградата й часовник, който да отброява дните до изтичане на ултиматума. Волен Сидеров заявил, че въпросните 10-минутни новини на турски „дразнят целия български народ“.

Е, аз заявявам най-тържествено, че МЕН не ме дразнят. За мен те са белег на цивилизованост – също като превода на жесто-мимичен език, който за жалост виждам далеч по-рядко, отколкото ми се иска. А когото го дразнят, не виждам защо просто не смени канала (или не отвори книга, докато новините на турски свършат).

За какво всъщност е нужен държавният канал? За предизборни студиа, за празнични приветствия, за разясняване на закони, за съобщения до населението при бедствие. Може би и за образователни и културни програми. Доста ограничена роля; за всичко друго се обръщаме към свободния пазар, т.е. към частните канали. Когато по БНТ излъчват някакво недоразумение, аз се ядосвам, задето пръскат залудо парите от моите данъци. Тия дни например се възмутих, че са викнали Феим/Петър Чаушев на сутрешно интервю. Но защо да се възмущаваме от новините на турски?

Ако искаме да живеем в добра държава, трябва да се занимаваме с изграждане на нацията. А нацията включва всички български граждани. Всички те трябва да са доволни, че са се родили тук, и да вярват, че в България честните хора живеят добре и ще живеят още по-добре. Новините на турски са символичен жест към българските етнически турци, към нашите съграждани, които говорят помежду си на турски. Те трябва да усещат, че държавата е и тяхна и ги уважава. Дори с такава дреболия като 10 минутки дневно новини на техния език. Разбира се, те могат да гледат новини и по турски канали, а в смесените райони могат да си направят и частни канали на турски (доколкото знам, законът не го забранява). Но е важно такива новини да се предават именно по държавния канал, финансиран с нашите и техните данъци.

Изграждането на нацията не включва насъскване на нейните етнически групи едни срещу други. Това не е изграждане, а разграждане. Когато политик каже, че етническите турци са „лош материал“, и след това бъде избран с почти абсолютно мнозинство, това оставя душевни белези у „лошия материал“. И едва ли можем да се измъкнем, като кажем – което е вярно – че на тези избори трябваше да гласуваме ако ще и за магаре, само и само да изгоним самозабравилата се тройна коалиция. Нито пък ще се измъкнем, като напомним на нашите турци, че немалко от тях пък гласуват за Доган. Макар това също да е вярно, то твърде много напомня класическото „а вие защо биете негрите“. Но да приемем, че все пак имаме оправдание за избирането на Бойко Борисов; какво точно оправдание имаме за факта, че малоумниците от „Атака“ са в Народното събрание, коват закони и влизат с взлом в новините?

Обикновено на този въпрос отговарят с изтърканото „протестен вот“. Само че човек, който заради единия протест овластява с гласа си народните трибуни от „Атака“, се принизява до техния коефициент на интелигентност. Ако „турците“ с нещо са ви ядосали, оплачете се в тесен приятелски кръг. Не изливайте в Мрежата натрупаната първосигнална негативна енергия. И най-вече, за Бога, не използвайте избирателната урна като кошче за душевни отпадъци! Защото после пак ще мрънкаме, че това не е държава и никога няма да се оправи.

Един коментар to “Поредното малоумие на „Атака“”

  1. Поредното малоумие на “Атака” | Bulgarian Blog Says:

    […] Право казват хората, че простотията няма почивен ден. Хвърлям бегъл поглед на новините да видя как е моят приятел полковник К. и какво […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: