Преглед? Това са отживелици

Днес е 1. март, честита баба Марта на всички! По добрия стар обичай се кичим с мартеници за здраве. Ако приложим Хипократовия критерий „Не вреди“, мартеницата превъзхожда повечето използвани лечения в историята на медицината… Днес сме по-напреднали, няма спор, но българското здравеопазване често може да отчае човек.

Неотдавна моя приятелка отива с направление при специалист за подробен преглед, включително ехографски. Докторката взема направлението и казва: „Ще Ви прегледам, но сега не мога, елате еди-кога си.“

Приятелката ми отива на уречената дата. Докторката й връща направлението и заявява: „Съжалявам, нямам абсолютно никаква възможност да Ви прегледам.“

Пациентката си прибира листа и едва после го поглежда. Оказва се, че лекарката е попълнила съответната графа, все едно е провела прегледа! Включително подробности за определен орган, които могат да се видят само с ехограф (при положение, че приятелката ми не е и минавала покрай ехографа и последният може и да си е стоял изключен от щепсела). С което „специалистката“ най-нагло е унищожила направлението.

Сега приятелката ми трябва или да махне с ръка на грижите за здравето и да се остави в ръцете на майката-природа, или да си намери друг специалист и да си плати за прегледа. Ако чевръст джебчия я беше издебнал в трамвая и я беше облекчил от 50-60 лв., за нея щеше да е същото. Дори по-добре, защото джебчията поне нямаше да я разкарва и да й губи времето.

Ако питате коя е все пак въпросната докторка, за да се пазите от нея – ами, ето я.

4 коментара to “Преглед? Това са отживелици”

 1. Светла (една от всичките) Says:

  Търгаши! 😦
  Аз от 2 години мрънкам да ми се даде направление за анализ на липидите – не за някакъв специалист, а само за анализ. Да видя точно как са и сама да си реша. И нищо не постигам – нито при личния лекар, нито в т.нар. „работническо здравеопазване“ (извинявам са за оксиморона).

 2. Мария (една от всичките) Says:

  Заглавието трябва да гласи „Безплатен преглед? Това са отживелици“ и тогава щеше да бъде вярно. Безплатно (или почти безплатно – съдейки по размера на здравните осигуровки на българите) здравеопазване няма и докато българите не научат това, ще бъдат нещастни и болни, защото по-скоро биха чакали 1 година за „направление“, отколкото да се погрижат разумно за здравето си и да платят за частен преглед при качествен специалист.

  Няма нужда да ми казвате, как всички си плащате здравните осигуровки, защото ми е известно колко българи по колко пари плащат за здравно осигуряване. В развитите европейски държави хората плащат здравни осигуровки в размер стотици евро на месец, но не си позволяват космическите претенции на българите (значителна част от които се осигуряват на минимална работна заплата), защото са дораснали до разбирането, че добре работещо здравеопазване не е право, а привилегия и умеят да ценят това!

 3. mayamarkov Says:

  Мария, в поста ми става дума за направление, което вече е било ДАДЕНО и е било нагло унищожено от т. нар. специалистка, за да вземе тя пари, без да свърши работата.
  Съгласна съм с Вашето мнение поне отчасти, но според мен свързвате две независими променливи – за нуждата от още пари и гражданско съдействие за здравеопазването, от една страна, и за отношението на медицинските специалисти, от друга. Това, че си плащаш, изобщо не те защитава от подритване, подбутване и отказ от здравеопазване. Случвало ми се е да отида при специалист със заплащане и той не само да не ми помогне, а и да се гаври с мен. Много мои познати имат същия опит.
  Заплащането дори може да ВЛОШИ нещата. Както е казал Марк Твен, ако на лекаря се плаща за ампутация на крак, той може да реши, че се нуждае от парите повече, отколкото пациентът се нуждае от крака си. Малката Гери, която умря след операция от сливици в „ИСУЛ“, щеше и досега да е жива, ако родителите й – с най-добри намерения, разбира се – не бяха платили на доктора. Той е предприел рискованата (най-малкото заради сезона) операция, защото се е полакомил за техните 200 лв.

 4. Преглед? Това са отживелици | Bulgarian Blog Says:

  […] Днес е 1. март, честита баба Марта на всички! По добрия стар обичай се кичим с мартеници за здраве. Ако приложим Хипократовия критерий ”Не […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: