Полицай убиец на свобода срещу жълти стотинки

Местопрестъпление: с. Михнево, Петричко, където полицаят Евтим Каламски от години редовно бие хора за забавление (и жалбите на жертвите му се потулват), а съпругата му е отворила кръчма в сградата на местната детска градина.

На 4-ти срещу 5-ти декември 2010 г. Каламски отива в семейната кръчма и започва да се кара с посетителите. Димитър Груев, на 30 години, с 5-годишно дете и тежко болна съпруга, не желае да се забърква в скандали и тръгва да си ходи. Но Каламски го догонва и пред 20-тина свидетели го пребива до смърт.

Впоследствие Каламски твърди, че жертвата сама била паднала и се била ударила. Обвинен е заедно с двама младежи от с. Рупите, които според местните хора са привлечени само за да се размие неговата вина. Първоначално е задържан, но 10 дни след убийството Софийският апелативен съд го освобождава под гаранция от 1000 (!) лева.

Източници: новините на „Блиц“ и „Дарик„, както и в. „Стършел“.

Няма да коментирам решението на съда, не мога да разбера как другите народи някак успяват да накарат съдиите си да осъждат убийците, пък ние вече толкова години не можем!

Искам да изкажа възмущението си от вътрешния министър Цветан Цветанов.

През същия месец – декември 2010 г., той изправи на нокти държавата, като след показен арест на четирима лекари от горнооряховската болница огласи пред Народното събрание подслушани телефонни разговори от болницата, според които задържаните умишлено са умъртвили недоносено новородено. Впоследствие петима лекари от София направиха съдебно-медицинска експертиза с единодушно заключение, че бебето, на 25 седмици, е било мъртвородено.

Ако ме питате какво мисля за самата история от Горна Оряховица – ами, нищо хубаво не мисля. Добре поне, че нещастното бебенце най-вероятно е умряло от естествена смърт. Целокупният народец по традиция е убеден, че „учените хора трябва да се избесят“, и не вярва на софийската експертиза, защото „гарван гарвану око не вади“. Министър Цветанов иска да праща телцето на експертиза в чужбина, та дано там излязат с резултат, който да му е по вкуса. Аз се присъединявам към коментаторите, които казват – пратете го да станем за смях надлъж и нашир, но ако и там се получи същият резултат, нека разноските се платят от уважаемия министър. Остава си обаче фактът, че лекарите не отрекоха да са говорили каквото беше прочетено. Не може човек, посветил се да пази човешкото здраве и живот, да говори така за умиращ пациент, за мъртвородено бебе, дори за абортиран плод, ако щете. Опитвам се като един от героите на Тони Морисън да вярвам, че човешкият живот от първия до последния си миг е нещо свято, макар с времето да намирам за това все по-малко основания. Работата ми е да обучавам бъдещи лекари и се надявам никой от студентите ни никога да не изрече подобни думи.  

Но да се върна на министър Цветанов. Той оправда своите прибързани и не съвсем законосъобразни действия с изключителните обстоятелства по случая. По-просто казано, той е изключително разтревожен от възможността лекари да бъдат убийци. Тук съм съгласна с него. За жалост той явно няма нищо против една още по-тревожна (според мен) възможност, а именно полицаи да бъдат убийци. Първото действие, с което запомних министър Цветанов, беше подкрепата му за полицаите, убили Ангел Димитров – Чората при „ареста“ му: „Полицаите не са убийци, аз стоя зад тях, ако зависи от мен, няма да допусна да влязат в затвора!“ Припомням, че въпросните полицаи вече имаха присъди, така че всеки можеше спокойно да ги нарича убийци (за разлика от Каламски, когото би трябвало да го наричам „предполагаем убиец“ или „обвинен в убийство“, защото още не е осъден).

Полицията като всяка бюрократична система е много чувствителна към ветровете, които подухват от върха й. Разбира се, много български полицаи (може би голямото мнозинство) са верни на духа и буквата на закона и не желаят да имат нищо общо със своите колеги-престъпници. Но си имаме и полицаи от другия тип; и какво очаквате да си помислят, като чуят Най-Голямото Началство да оправдава хладнокръвното убийство на задържан? Няма ли да решат, че е ударил техният час? Не е ли много вероятно да почнат да се държат като чорбаджии и да тероризират хората или, ако са на по-висок пост, да хвърлят в коша жалбите на тероризираните граждани? Ако хората от Михнево бяха чути и Каламски беше надлежно наказан и изритан от МВР още преди години, честният работник Груев сега щеше да е жив и дъщеричката му щеше още да си има татко.

Все по-многогласен хор иска от министър-председателя Борисов да се отърве от своя вътрешен министър. Бих се присъединила, ако не мислех, че е напусто. Защото откъде идва самият Борисов? Не предупреждаваха ли много коментатори преди избора му, че овластяването на човек с такава биография ще влоши бездруго ужасното положение с човешките права и окончателно ще превърне България в полицейска държава? Сещате ли се за демократична страна, където да избират за министър-председател или президент човек от силите за сигурност? В нормалните държави такива хора трябва да направят преврат, за да се докопат до властта. Но дано да изляза лоша пророчица и Борисов се отърве от Цв. Цветанов – все пак избори се задават.

Един коментар to “Полицай убиец на свобода срещу жълти стотинки”

  1. Защо наричам правителството хунвейбинско « Моето ъгълче Says:

    […] Някой може да възрази, че доколкото първата и основна функция на държавата е да „произвежда сигурност“, редно е за това да се заделят най-много пари. Ако МВР с раздутия си бюджет наистина произвеждаше сигурност така успешно, че учените от БАН да не са принудени да заделят от 300-левовите си заплати за суперключалки и аларми, бих признала това като успех. Но какво получаваме срещу огромния бюджет за подслушване? Предимно компромати и скандали като този от Горна Оряховица! […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: