Да помогнем на Аревик: невинна, бременна и затворена

Аревик с любимия си Давид (от блога на Светла Енчева)

Аревик… е момиче от Армения, което от няколко години общува по Скайп с Давид, който живее в България. Аревик пристига в България, за да живее със своя любим, но поради бюрократични причини не може да се омъжи за него. След като забременява, поради особено тълкувание на нашите закони попада в „дома“ за бежанци в столичния квартал Бусманци – нашенски вариант на концлагер…

Аревик не е заплаха за националната сигурност – не само заради тежката си бременност, която протича в нечовешки условия. Въпреки това, подобно на много други хора (включително болни и малки деца), тя ще остане там, без да е извършила престъпление, ако никой не й помогне.

Ако бъде освободена, Аревик ще живее у родителите на приятеля си, където ще я издържат и ще се грижат за нея. Има кой да й предостави юридическа помощ.

Как можем да помогнем ние? Като окажем обществен натиск върху някои институции. Практиката показва, че в подобни случаи у нас тази стратегия е била успешна…“

Горният цитат беше от блога на Лид (ето и друг неин пост по темата). А Светла Енчева, която даде гласност на случая, в по-късния си пост „Да пишем писма за спасяването на Аревик“ обяснява конкретно как всеки от нас може да помогне. Съставила е примерно писмо в подкрепа на Аревик, обосноваващо каузата с подходящи нормативни текстове, а също така и електронни адреси и пощенски адрес на РДВР – Монтана, където да го пратим. За по-сигурно е най-добре да пишем на всичките електронни адреси и същевременно да изпратим препоръчано писмо с обратна разписка по обикновената поща.

Освен това ви препоръчвам да пишете и в Министерството на вътрешните работи – електронната му приемна е тук, пощенският адрес – София 1000, ул.”6-ти септември” № 29.

6 коментара to “Да помогнем на Аревик: невинна, бременна и затворена”

 1. Светла Says:

  Майя, много ти благодаря за съпричастността и подкрепата и за това, че представи казуса и на английски.

 2. Анжелина Says:

  мисля че не е справедливо тези детца заслужават да са щастливи
  момичето не е направило нищо лошо и трябва да е свободна
  във България неможе да се отнасят толкова жестоко аз изцяло съм за Аверик желя и щтастие и ако мога да помогна с нещо съм готова
  да я пиема в моя дом

 3. мима Says:

  Много ме докосна това за Аревик. Мисля, че България в момента е времето през 16-17 век, а не 21. Все едно живеем в хитлериска Германия.Това правителство фашистко ли е или е народно и мисли за хората независимо дали са българи или не. Толкова ли опасни могат да бъдат хора като Аревик и Давид, какви престъпници се разхождат из страната ни, но ние нали трябва да се покажем пред света все правим нещата точно обратното, престъпниците вън, а невинните затворени, а понякога и съдени. В каква държава(анархия) живеем. Да ни пази Бог ние, българите да попаднем в чужбина в такова положение. В България цари пълна анархия и бюрокрация във всичко.

 4. мима Says:

  За пореден път съм възмутена от поредните българските власти, които ни водят надолу, а не нагоре. Сякаш живеем в средновековието, но всичко това се случва през 21 век и е за срам на нашата държава и политици, то каква ли държава сме, по-скоро в България цари пълна анархия на всякъде. Всеки работи това, за което не е учил, отива там където не е изпратен, говори за неща, които не са му ясни и последствията са такива каквито са-анархия или по-скоро се доближаваме към времето на Втората световна война или може би към времето след девети септември 44г., когато в България затварят, а в последствие и убиват много невинни хора. Вярно, е че сега няма да убият директно Аревик, но с действията си, държавата я убива бавно, не само физически. В нея умира вероятно надеждата за нещо хубаво, което е очаквала да стане, ами това бебе, което очаква, ще може ли да оживее при тези условия. В България има ли ХОРА, които мислят за последствията на това момиче, а и не само за нея, там има доколкото разбрах много чужденци. Въобще всички политици, не само управляващите, наясно ли са какво става изобщо в България, или искаме само да ни показват всеки ден по телевизиите? Всичко това е позор за нашата страна, но ние( всички хора живеещи тук, в тази държава наречена България) сме виновни за това, защото всички или почти всички само стоим и гледаме как шепа хора, които се сменят на 4 години, си коват закони за себе си и които закони са товар за народа им, а и както се оказа и за чужденците(бедните). Всички хора трябва да подкрепят тези две прекрасни деца, които са влюбени да се оженят и да получат възможност да живеят тук, в тази държава, ако желаят да останат.

 5. Георги Иванов Says:

  Това момиче има разпореждане от Дирекция Миграции за напускане на страната – неколкократно! ДАБ и отказва статут на бежанец! Административния съд в Монтана е потвърдил решенията им! Тя не се съобразява с никоя институция в РБ подкрепяна от семейството арменци при които живее. Държавата в лицето на МВР трябва да предприеме необходимите мерки и спрямо тях с цел недопускане на това своеволие да стане пример за подражание!!! Всички трезвомислещи хора в РБ вярваме, че ДЪРЖАВАТА няма да отстъпи пред натиска в интернет и медиите и ще си свърши работата !!!

 6. Георги Иванов Says:

  Преди 12-13 години (не помня точно) когато МВР озаконяваха това семейство арменци в Монтана те пак правеха някакви гладни стачки и протести, защото не искаха да платят държавната такса(около 500 лв. на човек) за законно временно пребиваване в РБ.Тогава пак писаха за тях в медиите. Нямам представа дали платиха, ама това са хора които не зачитат нито нашите, нито Европейските закони!Сега техния незаконно пребиваващ син достойно продължава делото им!Хора, пак си помислете кого и защо защитавате…… !!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: