Който не е ангел, също има права

Предишният ми пост „Затвор под друго име“ беше посветен на Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където бежанци и кандидат-имигранти биват затваряни произволно и за неограничено време. Светла Енчева, от чийто блог подхванах темата, остави следния коментар:

Страхотна работа си свършила, като си свалила практически целия текст от филма, че и си го превела на английски. Има обаче един дребен детайл, който бях забелязала във връзка с един недобронамерен коментар в моя блог. Коментарът гласеше това:

„Бихте ли коментирали изказването на момчето от Палестина, което от един месец е там, но от 4 месеца чака за адвокат?“

И моят отговор:

„В отговор на анонимния коментар – според мен, става въпрос за грешка при превода. Слушах внимателно. Мисля, че човекът казва „I am waiting for months“ („чакам от месеци“), а е преводачът го е разбрал като „I am waiting four months“ („Чакам четири месеца“). Преди това казва, че е в България вече повече от месец; в неговата ситуация е напълно нормално да се интерпретира месец и нещо като „месеци“.“

Аз споделям мнението на Светла по въпроса и преди малко поправих „четирите месеца“ в двата си поста по темата (на български и на английски). Но ми остана усещането за наполовина свършена работа, затова реших да напиша отделен пост.

Анонимният коментатор е искал да каже, че младежът от Палестина е лъжец и на това отгоре е толкова тъп, че не може да лъже свързано 5 минути подред. Т.е. бежанците и кандидат-имигрантите от Бусманци не са свестни хора и властите постъпват правилно, като ги държат там, а Светла греши, като ги защитава.

Няма да се опитвам да доказвам, че всички затворници от Бусманци са свестни хора. Та аз не знам общност, в която свестните хора да са квалифицирано мнозинство, затова пък мога да посоча местенца, където трябва да ги търсиш като Диоген – с фенер посред бял ден. Както казва Хамлет, ако всеки получаваше според заслугите си, малцина биха отървали камшика. И какво от туй? Да не би ние, несвестните, да нямаме права?

Човешките права са права на всеки човек, не само на идеалния. За да ги искаш, не е нужно да имаш крилца на раменете си. Всъщност някой беше казал, че правата на честните хора могат да бъдат гарантирани само ако бъдат гарантирани и на най-гнусните и отвратителни личности. Едно такова право е да не бъдеш затварян без присъда за по-дълго от определен от закона кратък срок. Независимо дали си нарочен от властите без вина, дали си решил да ставаш европеец чрез покупка на фалшив паспорт, или си терорист-главорез от Гуантанамо (истинското). Както каза един от чужденците във филма, ако си заплаха за националната сигурност, да представят доказателствата в съда и да те осъдят; и тогава да те пратят в затвор, а не в Дом за временно (?!) настаняване.

Поначало аз съм за рестриктивна имиграционна политика, т.е. не искам всеки, който похлопа на портите ни, автоматично да получава разрешение за престой и впоследствие гражданство. Но също така не искам моята държава да гази човешките права и основните принципи на законността. Те са важна част от съкровищницата на нашата цивилизация и ако ги прежалим, сами погубваме това, което се опитваме да постигнем (или възвърнем) през последните две десетилетия: България да стане цивилизована държава.

Достатъчно ясно ли го написах? Или да взема да го нарисувам?

2 коментара to “Който не е ангел, също има права”

  1. Светла Says:

    Майя, напълно съм съгласна с теб, тук няма спор. Всеки човек има право на защита, дори и най-големите престъпници. А един нормален съд би трябвало да отсъжда според закона, а не според личността на съдения… Защо в България това не е така, е друга тема.

    В коментара си просто се постарах да отговоря съвестно на иначе недобронамереното питане, нищо повече. А за причините някои нелегални имигранти в България да се налага да лъжат, съм писала тук. Не бих могла да ги виня за това…

  2. Жилов Says:

    Ето един подобен текст от Denia:
    http://whatsthatcrap.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: