Да грешим безпогрешно по всички въпроси

Тези дни отново беше подновена дискусията за генно-модифицираните организми (или същества, както някои* предпочитат да ги наричат). Как мислите, какво становище биха заели креационистите по този въпрос? Който не е виждал жив креационист, вероятно ще разсъди, че важен елемент на креационизма е подозрението към естествените промени в организмите и предпочитанието към съзнателно въведените промени. След като генно-модифицираните организми по определение имат интелигентни дизайнери (макар и вероятно по-малко интелигентни от Интелигентния дизайнер с главна буква), би следвало да очакваме креационистите да ги подкрепят, нали така?

Да, ама не. Който е виждал живи креационисти или поне се е карал с тях в Мрежата, знае, че те се отличават с неосведоменост (която можем да оприличим на софтуерен проблем), а в повечето случаи също и с оскъден общ умствен багаж (хардуерен проблем). Същите проблеми са свойствени и на противниците на генно-модифицираните организми. Така че едни и същи хора ще се противопоставят както на дарвинизма, така и на генно-модифицираните организми, макар двата възгледа трудно да се съвместяват логически. Но логиката е само още една област, в която креационистите не са добри.

Напоследък в този блог завъдих трол-креационист на име Димитър. Досега той е сътворил благочестиви креационистки писания най-малко за една минимална заплата, ако си намери кой да му ги плаща по 5 лв. на страница. Последното от тях, във вид на коментар към поста ми „В защита на науката, част 7“ ми достави истинско удоволствиие. Привеждам го тук едно към едно:

Тъй като от Дарвиновата теория отстои от социалния дарвинизъм само на една ръка разстояние, и тъй като от възгледите на съвременните дарвинисти до генно модифицираните организми(ГМО) разстоянието е не по-голямо , аз ще си позволя един лек офф-топик.Причината е проста-тия дни всички български медии просто прегряха от дискусии по темата за ГМО, от които стана ясно едно, че повече от 80% от българите НЕ ИСКАТ ГМО на българска земя и то не за нещо друго- а защото ги считат за вредни за своето здраве и здравето на своите деца.Нека да видим на същото мнение ли е цитирания вече няколко пъти съвременен учен еволюционист Левонтин-смята ли той че ГМО са вредни за здравето на хората или не?Ето и оригиналната статия на Левонтин по темата:

http://www.mindfully.org/GE/2003/DNA-Era-Lewontin1jul03.htm

А сега и моя превод на част от статията, която касае проблема с ГМО:

„Макар че съпротивлението към трансгенното селско стопанство в голяма степен да е предизвикано от „неествеността” на този процес, ТОВА ВЪЗРАЖЕНИЕ НЕ Е ПО СЪЩЕСТВО.Няма „естествени” селскостопански култури, тъй като всяка култура е резултат на постепенно, многовековно натрупване на генетични модификации,довели до възникването на сортове, значително отличаващи се от дивия им предшественик.Освен това смесването на различни видове е бил стандартен метод за селекция на растенията в нейната дълга повече от век история.Проблемът в действителност се състои в това, че генната технология дава на монополистическите производители мощно средство за контрол на селскостопанското производство, без да обезпечава в крайна сметка никакво преимущество нито за фермерите, нито за потребителите, а в добавка тази технология е в състояние да унищожи аграрната икономика на цели страни.“

Вие някъде да забелязахте Левонтин да предупреждава за опасността за здравето на хората от ГМО, аз лично -не.Така че когато си имате работа с учени, пък било то и МНОГО, МНОГО учени-просто бъдете нащрек и по възможност не им вЕрвайте.“

*Разбирай министър-председателя Бойко Борисов. Както е обичайно при негов гаф, повечето медии услужливо предпочитат да премълчат.

Един коментар to “Да грешим безпогрешно по всички въпроси”

  1. Димитър Says:

    цитат:
    „Макар че съпротивлението към трансгенното селско стопанство в голяма степен да е предизвикано от „неествеността” на този процес, ТОВА ВЪЗРАЖЕНИЕ НЕ Е ПО СЪЩЕСТВО.“

    коментар: Вярно е точно обратното и точно в това е корена на проблема- процеса е неестествен и това е възражение по същество.В подкрепата на думите си цитирам мнението д-р Д.Баев, научен сътрудник по молекулярна биология в универститета на щата Ню Йорк в град Бъфало.Само за уточнение ще кажа, че човекът е завършил биология в СУ и е защитил в чужбина докторат по „молекулярна микробиология, генетика и биохимия“:

    „Тези методи не са и не могат да бъдат „естествено“ продължение на традиционните методи на селекция, нито да превъзмогнат ограниченията на традиционните методи, както се опитват да ни убеждават, или по-точно да ни лъжат, поддръжниците на ГМО, предназначени главно за храни и хранителни добавки. Традиционните селекционери не могат да съединят гени от риба с тези на ягоди или гени на царевица с гени, взети от бактерии. За съжаление обаче такива „рибо-ягоди“ и „бактерио-царевици“ са вече на полето. На учените е ясно, че генното инженерство е много различно от традиционната селекция и поради това предствлява огромен риск. В същото време поддръжниците продължават да твърдят, че ГМО не са различни, не са опасни и не изискват специални регулации.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: