Задържаните коментари

Започвам с обръщение-извинение към читателите.

Аз съм ужасна блог-домакиня. Почти никога не отговарям на коментарите в този блог. Чета ги всичките, бъдете сигурни, но… все не се наканвам да им отговоря, защото междувременно нови постове „молят“ да бъдат написани.

Освен това, когато правех блога си, WordPress ме попита дали искам да задържам за преглед коментари от нови за блога коментатори. Казах „да“. Сигурно много от вас, пращайки коментар, са се позасегнали от моята недемократичност. Знам много добре, че щом постъпвам така с първия коментар, рискувам човекът повече да не прати в блога ми друг коментар и дори да се ядоса и повече да не ме чете. Но не свалям тази опция, защото понякога българските Интернет-нрави ми идват в повече.

В крайна сметка почти всички коментари, които са идвали в кутията ми, са били публикувани, макар и понякога с дни закъснение. „Почти“-то е заради три коментара, на които е посветен този пост. Единият ме уведомяваше колко силно се отклонявам от представата на автора за секс-символ. Всяка жена, публикувала снимката си в Мрежата, трябва да е готова за такива коментари. Е, не възнамерявам да давам трибуна на всеки комплексар, който сутринта е бил настъпен в автобуса и държи да си го изкара на мен. Другите два коментара обаче бяха по същество и с тях въпросът беше по-сложен.

Единият беше пратен от анонимен автор на 27. септември 2008 към публикацията „Цикъл 1, урок 2 – Устройство на живите тела. Клетка„. Гласеше следното:

Въпросът ми е повече от сериозен. Как наистина е възикнала първата клетка? Твърдението преди 3 милиарда години си е странно. Отговор случайно същто е безпочвен, тъй като досега не е получена изкуствено нито една клетка, повтарям нито една. Дойдох тук с цел да науча нещо , но явно няма да е от тук. По-добре да напишеш: Тези раб“ (Текстът свършваше тук – М.М.)

Другият коментар беше пратен от Тодор М. на 25. август 2008 към публикацията „Цикъл 1, урок 6 – Хетеротрофно хранене при бактериите“ и беше следният:

„“Първите живи същества на Земята също са били хетеротрофни бактерии. Те са се хранели с органични вещества, образувани в неживата среда с помощта на енергия от мълниите. “   Извинете, това твърдение Вашо ли е, общо колегиално ли е? Защото, ако е вярно, то е революционно – край на глада в света. „Светваме“ върху скалата 300 000 волта и от нея се изсипват цвърчащи пържоли,  „кифтета“ на скара, топъл хляб, сирене на фурна, а защо не и греяна ракия? О, а за десерт – сладолед фламбе! Чудя се защо не използвахте по-литературното – вълшебната покривка, онази, дето я вадите от дисагите кога огладнеете, постилате я, плесвате с ръце три пъти и тя се отрупва с всевъзможни гозби, пък си е по-нашенска ? А, досещам се защо не я ползвате тази история – тя е приказка, а вие претендирате за „научност“, поради  което използвате научното откритие – електричеството. Така придавате на фантазиите си „научност“. Че то и приказката за вълшебната покривка ще претенира да е наука, ако вместо пляскане с ръце върху й се стовареше някоя гръмотевица. Ама си мисля, че гръмотевиците са вътре в главите ви…“

На коментатори от този тип бих препоръчала първо, ако искат някой да ги публикува, да бъдат малко по-учтиви. Знам, че когато противниците не виждат лицата си и не знаят имената си, задръжките отпадат и изкушението спорът да се изроди в размяна на ругатни е огромно (това е една от причините да пиша под истинското си име). Но ако искате някой да ви даде трибуна, не му дръжте такъв тон.

И все пак бих пуснала коментарите, ако бяха към някой от постовете ми за креационизма (каквито имам немалко). Но нека креационистите бъдат така добри да не ръсят враждебни коментари към моите постове-уроци, предназначени да се четат и от деца в прогимназията. Аз не споделям мнението на Сара Пейлин, че училищният материал по биология трябва освен еволюция да включва и креационизъм, за да се „преподават спорните въпроси“ („teach the controversy„). Напротив, смятам, че трябва да поднесем на децата последната дума на науката и да не им объркваме главите. И предупреждавам, че всеки коментар към постовете-уроци, който сее съмнение в приетите понастоящем научни теории и може да размъти главите на децата, ще бъде модериран безжалостно. По-късно мога да реша да го пусна другаде, както правя сега, но не обещавам.

Не че приемам само коментари-похвали към учебните си постове. Всеки може да изрази несъгласие с изнесените с тях факти – напр. да посочи, че според моя текст някое си едноклетъчно е с диаметър (примерно) около 100 микрометра, а според данните, с които разполага коментаторът (добре е да се посочи източник), то не надхвърля и 40 микрометра. С уважение ще се приемат и коментарите, критикуващи начина на поднасяне на материала – кога нещо според коментатора не е обяснено добре и има опасност да не се разбере или да се разбере погрешно от неподготвения читател.

Но коментари като горните два според мен обиждат самата идея за научно обсъждане. Като махнем неучтивия тон, какво ви прави впечатление в тях? Аз забелязвам, че авторите вадят меча, без да са си написали домашното. Те не са си направили труда да проверят доколко моите писания отразяват мои лични или „общо-колегиални“ възгледи. Не са отишли в библиотека да отворят университетски учебник, не са преровили сайтовете на водещите световни университети, за да се запознаят с общоприетите в момента теории. Е, добре, аз съм направила това и ви гарантирам, че като всеки уважаващ себе си автор на учебна литература съм се съобразила с общоприетите в съвременната наука теории. А ако някой мисли, че може да опровергае въпросните теории, то няма нужда да си хаби енергията в някакъв загубен български блог, ами направо да пише до редакциите на най-добрите научни списания като Nature, Science и Cell, та да катурне тъпите закостенели догми и да прослави отечеството. Разбира се, възможно е сегашната наука да греши, както се е случвало толкова пъти в миналото. Обещавам да следя развитието й с едно око и щом теориите се променят, да отразя промените в текстовете си (и това съм правила). Но нямам намерение да променям каквото и да било само защото постиженията на науката от ХХІ в. не харесват на един или друг фундаменталист. И ако се старая да пиша на ниво 5. клас, за да ме разбират децата, това не значи, че съм съгласна да си губя времето в дискусии на ниво 5. (или по-долен) клас с хора, които се предполага да са възрастни.

Отдавна се каня да публикувам тези коментари и своя коментар към тях, но все не идваше ред. Тласък ми даде един трол-креационист, който завъдих в английския си блог (вж. „дискусията“ към поста ми за Мартин Янке – не мога да се начудя на гьонсуратлъка на креационистите, нямат капчица усет къде да си пробутват коментарите, някой прекрасен ден ще почна да им ги трия наред).

Ще завърша с цитат от „Бунтът на масите“ от Ортега-и-Гасет: „Може би греша; но писателят, когато взима перото, за да пише по тема, която дълго е проучвал, трябва да знае, че средният читател, който никога не се е занимавал с този въпрос, го чете не за да научи нещо, а напротив – за да произнесе присъдата си над него, когато написаното от автора не съвпада с простотиите, с които е пълна главата му.“

Съжалявам, че използвам думата „простотии“, която точно сега има лошо име в българската блогосфера заради едно необмислено (надявам се) изказване на Соломон Паси, но преводачката Габриела Николова го е написала така и предпочитам да оставя цитата непроменен.

Послепис: През април 2010 някой си Dimiitar е написал към урока „Полови процеси при еукариотите“ следния коментар:

„izviniavam se za latinicata , no vi molia v novia vi uchebnik da ne dobaviate materiali za evoliuciata i mislia che v svetoven mashtab triabva tazi zabluida da spre !@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!“

Коментарът е излишен, нали? И, предполагам, е ясно защо го пускам тук, а не там, закъдето гениалният му автор го беше предназначил.

Реклами

2 коментара to “Задържаните коментари”

  1. размишльотини Says:

    Нещо интересно за това къде колко души приемат еволюцията:
    http://www.kultura.bg/article.php?id=15515

  2. „Салон на отхвърлените“ « Моето ъгълче Says:

    […] спам. Лично аз, освен че задържам за модерация коментарите, чиито автори пишат за пръв път в този блог, отрязвам достъпа на някои коментатори, чиито мнения […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: