Ползата от образованието

Напоследък все повече успели млади хора заявяват, че университетът (доколкото са учили в него) не им е помогнал с нищо. Такива твърдения четох например във в. „Капитал“ от миналата година, а по-неотдавна – в блога на Лид. (Извинявайте, че не давам линкове – мързи ме да ги издирвам).

Аз съм преподавателка и, разбира се, гледам скептично на заявлението „Изградих се като професионалист съвсем сам“. Както веднъж коментирах при Лид, ако питаш нашите студенти, ще излезе, че повечето са се родили научени да работят с микроскоп. Но това, което истински ме притеснява, е, че тези дискусии обикновено внушават нужда не от спешно подобряване на българските университети, а от отпадане на изискването да имаш университетска диплома, за да заемаш определени длъжности. А както се досещате, каквото важи за висшето образование, може преспокойно да се приложи и към средното…

След това въведение преписвам (със съкращения) откъс от криминалето „Дупки в кожата“ от Елмор Ленард, M.-L Publishing House, София, 1992, стр. 200-203.

„Тримата апаши бяха в склада на самообслужване – Потния, Снега и Зулу… Те бяха донесли кашони, за да ги напълнят с различните видове оръжия… Не се налагаше този товар да се увива внимателно, за да бъде превозен с пикапа… Навън от тях чак до Острейлиън авеню улицата беше пуста. Когато свършат с опаковането в кашоните, пак ще обърнат пикапа и ще го натоварят през задната врата.

Чуха гласове отвън и помислиха, че е нечие радио. Спряха и се заслушаха. Майка му стара! Това беше мегафон, полиция! Казваха им:

– Излезте с вдигнати ръце!…

Потния каза:

– Как могат да ни убият? Те са надолу по улицата. За да стрелят по нас, трябва да се намират точно отсреща.

– Мамицата им! Имаме всичкото оръжие, което ни е нужно – обади се Снега.

– Потен, качи се в пикапа и огледай улицата през задната врата. Виж ги къде са – нареди Зулу.

Потния се върна и каза, че двата края на улицата са блокирани с полицейски коли и че има ченгета и по покривите. Зулу се обърна към него с едно леко оръжие за изстрелване на ракети в ръце. То представляваше половинметрова тръба с дръжка, спусък, мерник и инструкции с пиктографии.

– Как се стреля с това? – попита Зулу. – Всеки от нас взема по едно в пикапа.

– Аз искам моя „Калашников“ – обади се Снега.

– Ще го вземем с нас, но този убиец ще ни пробие път. Виж инструкциите.

…Полицаите гледаха в осветената улица… към задницата на един пикап, който се подаваше от един от гаражите. Групата за наблюдение съобщи, че там има трима чернокожи младежи…

– Ако всичките са младежи – каза Николет, – този, когото търся, не е тук… Единственият проблем е, че те разполагат със 150 картечници, голяма картечница М-60, гранати и шест ракетохвъргачки… Тези хора имат повече огнестрелно оръжие от нас.

– Могат ли да стрелят? – попита шефът на отдела.

– Не искам да проверявам – отговори Николет. – Преди да започнат да ни обстрелват с ракети, аз мисля да се кача там и да им метна зашеметителна граната… Сътресението ще ги отхвърли и те ще се друснат по задник. Тогава ние ще имаме около седем секунди, за да им надвием. Тези хора ми трябват живи.

Зулу държеше тръбата ракетохвъргачка на лъча на предния фар.

– Дръпни щифта – прочете Зулу. – Мах-ни… задния… ка-пак и…

– Ремъка – довърши Снега. – Пише: махни задния капак и онзи ремък там.

– Да, това е – каза Зулу и продължи да чете. – По-нататък: Отво-ри… по дяволите!

– Пише да отвориш шибаната тръба – тросна се Потния.

– Точно това правя – каза Зулу. – А ти отвори твоята. Ето така.

Сега неговата ракетохвъргачка беше почти деветдесет сантиметра дълга.

– Ос-… – продължи да срича Зулу. – Каква е тая тъпа дума тук?

– Ос-вободи – прочете Снега. – Да, пише да освободиш… таковата… нещо си. Освободи предпазителя. Ето онова нещо там. Освободи го.

– Да го бутна ли? – попита Зулу.

 

– Освободи тоя шибан предпазител така, както мислиш, че трябва – каза Снега. – Да, мисля, че трябва да се бутне. След това пише да се прицелиш. И си готов за стрелба.

 

– Готов ли съм? – попита Зулу. – Какво се казва след това?

 

– Натис-… – засрича Снега. – Мисля, че пише „Натисни“.

 

– Какво се казва там горе? – попита Потния. – Онази дума „опасност“ ли е?

 

– Я да видя – каза Снега. – Да, казва се „Опасност… отскачане назад при детонация“…

 

Нещо удари покрива на пикапа. Те го чуха и после го видяха – нещо продълговато като пръчка динамит… Две секунди стояха замръзнали на място, след което гранатата експлодира с ослепителна светлина и толкова силен гръм, че и тримата отхвръкнаха в предната част на пикапа.

 

Те се намериха на паважа заедно с ракетоизстрелващите си оръжия и картечниците, замаяни, примигващи в пушилката, закриваща лъча на фара, с очи, вдигнати към защитни жилетки и насочени към тях пушки.

 

Николет се наведе до Зулу и вдигна една ракетохвъргачка. Погледна инструкциите и сложи оръжието на гърдите на апаша.

 

– Не можеш да го прочетеш, нали? Глупак такъв, ние се чудехме какво правиш. Разбираш ли? – каза Николет. – Изобщо не е трябвало да се махаш от училището.“

Етикети:

Един коментар to “Ползата от образованието”

  1. razmisli Says:

    Хм… защото те като говорят за образованието си представят нещо като унивеpситетски техникум. Бас държа, че голямата част от тези изказвания са от хора в бизнеса и компютрите, които се учат от практиката по метода „проба-грешка“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: