Как да се помогне на тежко увредена девойка от дом?

Преди известно време с мен се свърза чужденка, осиновила момиче от български дом за деца с увреждания. Тя търсеше сведения за сестрата-близначка на осиновената си дъщеря, която също била изоставена в дом. Опитах се да помогна чрез блоговете си, някои от читателите ми вероятно ще си спомнят.

Преди няколко дни научих от същата дама, че една от областните дирекции за закрила на детето най-сетне си свършила работата и момичето било открито. То е в дом за деца и младежи с умствено изоставане в североизточна България. (За да не огласявам излишно лични данни, не припомням името на момичето и не посочвам кой е домът.)

През юли девойката ще навърши 18 години и скоро след това ще трябва да напусне дома. Осиновителите на сестра й се питат могат ли да помогнат с нещо, за да облекчат участта й. Напоследък в България се говори доста за домовете за деца, особено за увредени деца, но малко за домовете за възрастни. Знае ли някой какво става с изоставените увредени деца, след като навършат пълнолетие? Кой решава къде да бъдат настанени, какви възможности има и може ли външен човек да помогне по някакъв начин, за да се намери по-добра възможност?

Младото момиче има тежко умствено изоставане и двигателни увреждания. Не може да говори и да се обслужва. Може малко да се придвижва с количка, но прекарва повечето време на легло.

Ако имате идея как да се помогне, не се колебайте да я споделите.

Етикети: ,

4 коментара to “Как да се помогне на тежко увредена девойка от дом?”

 1. astilar Says:

  С извинение за вероятно глупавия въпрос – Не могат ли да й помогнат, ако осиновят и нея?

 2. mayamarkov Says:

  Уврежданията на осиновената им дъщеря са трайни. Предполагам, че ще им дойде много да поемат грижата и за втори тежко увреден човек.

 3. mogilino Says:

  Защитените жилища за пълнолетни с увреждания са толкова малко, че едва ли има писани правила за настаняване там. Питайте в БАЛИЗ, http://bapid.com/home_bg.html, те имат няколко защитени жилища.

  Не знам какво друго да кажа, дано БАЛИЗ могат да помогнат…

 4. Майя М Says:

  Много благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: