„Не щем недъгави деца в квартала си!“

Неотдавна Светла писа за изоставените увредени деца: „Вместо да роним сълзи, да слушаме естрадна музика и да пращаме есемеси за горките „умствено изостанали“ дечица, а ако случайно видим такива на улицата, да ги отбягваме като прокажени, да схванем, че те заслужават уважение и зачитане на човешкото достойнство не по-малко от който и да е от нас.“

Така си е. И имаме още ужасно много път да извървим.

Преди 4 дни блогът за Могилино излезе с пост „Квартал „Средна кула“ не иска децата от Могилино„: „След като кметът на Русе Божидар Йотов предложи къщите за децата от Могилино да бъдат построени в квартал “Средна кула”, жителите му започнали подписка срещу идеята. Нямало да могат да понесат тежката гледка. Как щели майките да обясняват на децата си “какви са тези недъгави деца”?“

Напоследък така свикнахме да с подписките за различни благородни каузи, че често забравяме две неща: (1) малко е вероятно толкова лесно и просто действие като подписването да промени нещо и (2) фактът, че стотици (или хиляди) хора се подписват за нещо, сам по себе си не показва, че то е добро.

Справедливоста изисква да споменем, че в квартал „Средна кула“ има и хора, които не са съгласни с подписката. Но уви, другите гласове са по-кресливи. Ето коментар на същата страница: „Напълно съм сигурен че всеки които пише глупости че това било правилно хубаво съм наптлно сигурен че ако някои поиска да ги сложи на центъра на техните квартали те ще са първите протестиращи против това. Лесно да се говори така но реалноста е друга, никои ниама да поиска подобно заведение в центъра на квартала си.“ (Правописът запазен.) Други коментатори, например Петър на тази страница, искат децата от Могилино да се преместят в центъра на София. И, разбира се, дежурните расистки вариации на тема „махнете уродливите циганчета от възвишените ми арийски очи“ (тук предпочитам да не давам линк).

Не мога да разбера каква утеха намират мизерниците в заблудата, че всички други са същите мизерници като тях.

Аз не се смятам за особено добродетелна. Може би съм на средното равнище, може би дори под него. Но нямам нищо против в моя квартал („Захарна фабрика“ в София) да настанят хора с увреждания без оглед на възрастта и етническата им принадлежност.

Всъщност вече имаме център за рехабилитация на деца с церебрална парализа и изобщо не ми пречи да виждам как тези деца отиват в центъра и се връщат оттам в количките си, бутани от славните им майки.

Нямам нищо против да виждам в центъра на квартала си още увредени хора. (Един от доводите на жителите на „Средна кула“ е, че били претоварени, понеже, видите ли, вече имали старчески дом).

А идеята за настаняване в центъра на София е чисто заяждане, защото там е шумно, прашно, мръсно и няма педя свободно място.

Защо ли разпознавам отново добрата стара омраза срещу „привилегированите софиянци“? По време на войната в Югославия през 1999 някои жители на най-западните селища мрънкаха, че България не трябва да съдейства на НАТО с нищо, защото някои ракети падали в землищата на въпросните селища. Казваха, че софиянци били подкрепяли войната само защото нямало опасност ракета да падне върху тях.

Е, ракета падна и върху София, и то върху къща (нещо, което не стана никъде другаде в България). Нима това промени възгледите на някого?

Не че в София няма мизерници. Имаме си ги предостатъчно. Но мизерниците извън София явно си я представят като приказно местенце, където хомогенно население от лицемерни абстрактни хуманисти се радва на живот без проблеми.

На такива ми се ще да кажа: Не щете увредени деца? Пратете ни ги всичките, само вие не идвайте! 

Етикети: ,

8 коментара to “„Не щем недъгави деца в квартала си!“”

 1. Светла Says:

  Добре си го казала, Мая.

  Когато написах цитираните от теб думи в блога си, още не се беше случила акцията на някои жители на „Средна кула“ срещу децата от Могилино. За сетен път се уверявам, че събирането на пари само по себе си не променя отношението към хората в неравностойно положение, то само изграе ролята на „измиване на съвестта“. Която не става по-чиста от това.

  Имали си и старчески дом, та дом за деца с увреждания щял да им е в повече? Ами старите хора и децата с увреждане да не са отпадъци, че да са им в повече?

 2. edna maika ot kvartala Says:

  abe vie dvete na mnogo sastradatelni se napravixte be,ama samo mai na dymi

 3. Яна Says:

  Мен ме стъписа предложението на мъж от Средна Кула да дари земя, на която преди имало лозя, за да се построят къщите там. И това само и само да няма деца с увреждания в центъра на селото.

  Другото безумие за мен беше това 19-годишно девойче, инициирало данданията. Може ли да си на 19 през 2008 година, а да си умствено в средните векове?

  Нямам нищо против тези деца да са в центъра на София, където живея аз. Да заповядат. Преди малко си разхождах кучето в градинката на Св. Георги и то се сприятели с големичко дете с някакво увреждане. Майка му го учеше да ходи, обикаляха църквата. Никой не мяташе камъни по тях.

 4. Marfa Says:

  То това обаче не е вариация на вечната война „София срещу България“, тук не си права. По-скоро иде реч за нещо съвсем друго. Синдромът „нямам нищо против теб, стига да не си ми пред очите“. С други думи, гледаме със зейнали уста „Великолепната шесторка“, пращаме sms-и, за да поизперем съвестта си, но дойде ли ред наистина да направим нещо, тогава – а, не, без нас. Даже никой не ги и кара да правят нищо, като погледнеш. Децата нито ще обикалят из квартала, нито нищо. Проблемът е, че здравите им, чистички деца може да видят свой връстник със синдром на Даун и о, ужас, какво ще правим. Ми ще мрем, какво. Тъй като лек за синдром на Даун няма, най-добре е децата ни да живеят в свят, в който да не знаят, че такава болест изобщо има. Да ги държим далеч от реалността, от живота, да ги гледаме под похлупак, а ако не дай си Боже зърнат сакат човек на улицата, ще ги убеждаваме, че им се е привидяло.

  И аз нямам нищо против в моя квартал да има заведение за подобни деца. Не виждам с какво ще ми пречат. Да, не е приятно човек да гледа изкривени паралитици насреща си, но ми е далеч по-неприятно, че в центъра на Варна здрави, бели, добре облечени хора пикаят по входовете посред бял ден, щото не могат да устискат до тоалетната. Примерно. Ама не ми се говори просто…

 5. Milen Says:

  Истината за Русенския квартал “Средна кула” и децата от “Могилино”

  Здравейте дами и господа съдници !
  Искаме да ви запознаем малко по-подробно с проблема, понеже от изказванията Ви в ефира на България и от написаното от Вас по форумите в интернет разбираме, че всички се осланяте единствено на думите на двама изключително невъзпитани и некомпетентни журналисти (ако въобще заслужават да бъдат наречени ЖУРНАЛИСТИ), а именно Николай Бареков и Анна Цолова . Но знаем също, че това са спонтанни, първични изказвания на една много малка група българи които наистина не разбират колко деликатен е проблема! Надяваме се, че след прочитането на този текст, ще бъде повъзбудена и съвестта на милионите българи които споделят мнението на хората от този квартал, но точно поради тази деликатност на проблема , само слушат, възмущават се и не смеят да вземат отношение по въпроса.

  Приятно четене

  Първо:
  Въпросните 420 съвсем не са единствените, които не подкрепят идеята тези нещастни деца да бъдат настанени на центъра на квартал “Средна Кула”. Тези подписи бяха събрани в рамките на един работен ден, понеже ”днес”се разбра , че “утре в 18:00” в двора на училището ще има среща с представители на общината. Сами разбирате, че в този работен ден повечето хора от квартала са били на работа и не са имали възможност да сложат своя подпис.
  Второ:
  Знаете ли дами и господа съдници, че хората от квартала които подкрепят това мъдро решение на общината са точно двама души ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ, (за което не им се сърдим ! И ние не бихме казали лоша дума за работодателите си пред камерите) повлекли след себе си десетина техни съседи (на които също не можем да се сърдим понеже знаем, че са добродушни хора, които не са могли да откажат на съседите си, взели са пребързано решение без да вникнат дълбоко в същността на проблема и неговата сложност, както всъщност правят и уж демократичните ни медии, които уж обективно трябва да отразяват събитията и проблемите, чрез уж интелигентните си журналисти използващи в ефир думи от рода на Лумпени, Каскети, и най потресаващото НАЦИСТИ!!! Мислим, че всеки носи отговорност за думите си и тези интелигентни журналисти също ще понесат своята.) Та именно тези двама ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ отправят упреци към населението, че изказванията ни (като това което прочетохте до тук и което ще прочетете по долу, които всъщност не бяха излъчени или отразени по нито една от демократичните ни медии)са породени от корисни помисли !!! Оставяме на Вас сами да прецените чии помисли са користни.
  Трето:
  Знаете ли дами и господа съдници, че квартала, в който управниците на Русе искат да настанят тези деца е известен сред русенци като “Циганския Квартал на Русе” по простата причина, че преди повече от 30 години хората от този квартал са били солидарни към обществото и са се съгласили до техните домове да бъдат построени бараки в които да бъдат настанени циганите на града и вече 30 и косур години ние се мъчим да ги интегрираме.
  Четвърто:
  Знаете ли дами и господа съдници, че преди 5 или 6 години група управници от русенската община решиха да закрият детската ясла в квартала за да я превърнат в старчески дом, в което няма нищо лошо. Отново солидарното население на квартала приема предложението с отворени обятия и СТАРЧЕСКИЯТ дом е факт. Нарочно подчертаваме СТАРЧЕСКИЯТ, защото след като пристигнаха новите обитатели на нашата детска ясла, разбрахме, че това няма да е обикновен СТАРЧЕСКИ дом, а “ДОМ ЗА ХОРА С ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ” в което също няма нищо лошо!
  Пето:
  Знаете ли дами и господа съдници, че във въпросното старо училище, в което Русенските управници искат да настанят тези нещастни дечица до преди 8 месеца учеха нашите деца, които бяха изритани от там, също от тези управници с предтекста че бройката на децата не е достатъчна за да се ширят те на такава площ, и на 19-ти Февруари 2008 г. Ние , жителите на този квартал с изританите от училището деца научаваме ОТ МЕДИИТЕ, че мястото е абсолютно подходящо за настаняването на 30-40 деца с недъзи от Могилино!!!
  Шесто:
  Знаете ли (тук вече приключваме с “дами и господа съдници” и продължаваме само със”Знаете ли,че”) тааа… знаете ли, че на въпроса ни отправен към така наречената КМЕТИЦА на квартала. Защо не дойде Кмета на Русе господин Божидар Йотов или зам кмета или който и да е от тази община (както идват преди кметските избори) да каже “Еей… хора ли, овце ли, говеда ли,……. (просто да се обърне по някакъв начин към нас) решили сме тук на центъра на вашия квартал в училището, което наскоро освободихме от вашите деца да настаним децата от Могилино. Ще направим една анкета, ще обсъдим възможностите, ще ви покажем проектите ” както би направил всеки един демократичен Кмет във всяка една демократична Държава??? Беше ни отговорено по следния начин “Че защо да ви уведомяваме? Какво толкова е станало? Пък и най-накрая това училище ще получи достойните си ползватели”!!! Как би се почувствал Ти драги ми съднико ако един чиновник назначен от теб на работа и ядящ от твоя хляб ти отговори по този начин?
  Седмо:
  Знаете ли, че по думите на Кмета на Русе и по думите на изключително интелигентния журналист Н. Бареков, “целта не е тези деца да са в някое село или в някой краен квартал понеже пак ще бъдат като изолирани от обществото”(думи на Бареков сутринта на 27.02.08), а “целта е да са сред много хора на място, отговарящо на европейските стандарти”(думи на кмета в интервю по радио Темпо, минути преди да замине за среща в Гюргево на 29.02.08)
  Осмо:
  Знаете ли, че Средна Кула е възможно най-крайния квартал на Русе и е най-слабо населен, понеже е селски тип квартал.(Припомнете си седма точка) От Русе до европейския квартал може да се стигне по разбит 8 километров път, смето събирането в квартала се извършва по един път седмично и дори си имаме сметище!!! Именно, заради доброто стратегическо разположение на квартала, отговарящо на всички европейски стандарти, де що има да се интегрира се тъпче в този квартал от минали и настоящи оправи, подкрепени от техните партии и партийни медии!!! И после се бием в гърдите “Виж народе колко сме хуманни, а жителите на това населено място са НАЦИСТИ”
  Девето:
  Знаете ли, че ако каузата на Русенските Общинари подкрепени от рая фалшиви журналисти, манипулиращи общественото мнение успее, тези нещастни деца ще се давят в нашата, в на хората с психични отклонения, в на циганите и в собствената си помия !!!! Понеже Съвсем по ЕВРОПЕЙСКИ къщичките им ще бъдат цопнати върху помийни ями!!! ЕВРОПЕЙСКИЯ КВАРТАЛ си няма изградена канализация.
  Десето:
  Знаете ли, че за децата на този “европейски” квартал няма нито една изградена (от хуманните ни общинари) детска площадка! Преди една-две години бяха подхванали някаква инициатива за реставриране на старите, и изграждане на нови площадки, ноо… такава площадка не успя да озари “европейския ни квартал”! Просто нашите деца са НЕДОСТОЙНИ, (както се изрази онази чиновничка) те нямат нужда от детски площадки, от тях се иска да свикват с циганите, лудите а най-вероятно и с децата от Могилино, защото няма как, това е квартала в които се извършват интеграциите в Русе “Изолатора на града” и ние трябва да се примирим с това!!! Единственото място за игра на децата е под двата баскетболни коша в двора на училището, които скоро ще бъдат премахнати и децата ни ще бъдат принудени да играят по дигите на река Русенски Лом, а НЕДОСТОЙНИТЕ им майки (според думите на другия невъзпитан ЖУРНАЛИСТ Анна Цолова) трябва да стоят всеки ден на работните си места мислейки, дали след края на работния ден пред дома им няма да стои полицай който да им изнесе съболезнователна реч гласяща следното “Съжаляваме госпожо, но вашето дете се удави докато си играеше на Лома!”
  Това е картинката!
  Общо взето драги ми съдници за това се борите ! Сами преценявайте кой иска да изрита и изолира тези деца. Ние, жителите на този квартал или самите управници + фалшивите медии !!!
  Много хора като Никето Бареков гледат повърхностно на проблема, защото са 100% сигурни, че въпроса вече е решен и тези деца ще бъдат настанени точно в това село и нито те, нито децата им ще стават сутрин и ще лягат вечер с тази гледка. Дори пускат изявления в ТЕХНИТЕ предавания, че ще се радват да сложат тази гледка пред техния прозорец. Но ние пък сме 100% сигурни , че след изричането на тези думи тайничко си казват “Да не дава господ някой да ми се върже на приказките”
  Един въпрос към всички, които обвиняват жителите на това село, че са чудовища… Колко от вас успяха да изгледат филма на BBC за Могилино до край???
  Отговорът е един и всички ние го знаем ……….. ПОЧТИ НИКОЙ НЕ УСПЯ ДА ИЗГЛЕДА ТОЗИ ФИЛМ ДО КРАЙ! От почти всяка една уста се чуваха отзвуци от рода на “Господи страшна гледка!!! Не можах да издържа и смених канала.” Много лесно ви беше да смените канала тогава нали ? В правото сте си . Хубавото в този случай е, че сте имали право на избор. Истината е , че много малко психики издържаха на гледката.
  Тогава питам аз. Кои сте вие, които с вашите стабилни , зрели психики не можахте да гледате тези деца по телевизията, а сте тръгнали да съдите нас, че не можем да свикнем да гледаме това всеки ден ? И още по зловещото от ваша страна е да ни карате да излагаме и крехката психика на децата си на тази гледка всеки ден, по няколко пъти!!! Кой,… Кой от вас драги ми съдници би ни дал гаранция, че това няма да остави отпечатък в съзнанието на тези малки дечица, които ще израснат с тази гледка ? КОЙ ?!
  Не чуваме мнението на специалисти, на експерти……… и вие и ние се наслушахме на глупостите на некомпетентни по въпроса хора. Кметове и фалшиви журналисти от фалшиви медии, имащи за цел да трупат дивиденти на гърба на хорското нещастие.

  Ние жителите на този квартал трябва да се примирим с всичко това, ако не искаме да бъдем замерани с камъни от едно Манипулирано общество! Благодарим ви сънародници! Действията ви са много демократични и най вече европейски.

  Не мислите ли ХОРА, че с прекалено много задачи биват натоварвани жителите на този квартал ? Имат за задача да интегрират роми, имат за задача да интегрират луди старци и за капак, още една малка задачка, да интегрират и децата от Могилино!!!
  Осъзнайте се хора не позволявайте Продажни медии да ви манипулират.

  Пак казваме, щом като Бареков, Цолова, Кмета на Русе и всички вие искате тези деца да бъдат натикани в този краен селски квартал, превръщащ се в “Изолатор”, сред роми и психично болни, правете го. Но нека не е на едно място, на което могат да бъдат изградени детски площадки, игрище за волейбол, игрище за баскетбол, мини игрище за футбол и куп други неща, които биха зарадвали дечицата на този отритнат квартал. Деца от които цяло едно общество иска солидарност и хуманност, и които един ден ще дадат нещо на това общество и ще допринесат за по-доброто бъдеще на тези недъгави деца, на тези психично болни и на тези роми!!!

  Знайте хора, че нито вие, нито ние сме виновни за положението, в което се намират тези деца. Виновниците които нямаха срам да откраднат и парите полагащи се на тези дечица и с тях да си построят хотели по Банско и по Черноморието, сега си стоят по домовете в хубавите квартали, радват се на гледката под терасите си и обират лаврите за своята хуманност, докато вие хвърляте камъни по Нас.

  Призоваваме всички вас, след като прочетохте този текст, да му направите анализ в съзнанията си !!!

  До “журналиста” Бареков
  Уважаеми господин Бареков.
  В едно Ваше изказване(както винаги необмислено), Вие ни обвинихте, че искаме да настаним децата до “НЯКАКВО СИ ГРОБИЩЕ”. Какво сме виновни ние, че дори и Русенското ГРОБИЩЕ е в нашият квартал?!!! Мъка, Мъка и само Мъка за това селище!!! Уверяваме ви, че когато “истинските журналисти” на BBC се запознаят с това селище (в което на вас и кракът ви не е стъпвал, а искате да настанявате децата в него и се мъчите да убедите обществото, че по-подходящо място от това няма), отново ще си навлечем гнева на европейците ! Хората ще кажат “Вие луди ли сте бе ?! От къде ги махате тези деца и къде ги слагате?” Точно в този момент, който скоро ще настъпи Вие и всички ваши подръжници ще разберете, че освен пред България се изложихте и пред цяла Европа!!! В стремежа си да се покажете като добър и милостив, станахте за смях и показахте на хората истинската си същност.

  П.С. Ще се постараем да изпратим този текст до всички медии в България. Надяваме се, че поне някой от тях са истински и ще дадат възможност на текста да стане публично достояние.

  Разчитаме на всички хора които са съпричастни. Моля разпространявайте този текст.

 6. lyd Says:

  Толкова е просто. В някои общества просто няма място за някои видове хора. В едни няма място за християни, в други за инвалиди, в трети за хомосексуални, в четвърти за комунисти, в трети за демократи, в четвърти за евреи, в пети за цигани. Мнозинството определя правилата. Тука въпросът, може би, е как да накараме мнозинството да стане прекрасно като нас. И аз това се чудя.

 7. Майя М Says:

  Благодаря на всички коментатори, особено на тези, които са съгласни с мен, разбира се :-).
  Към майката от квартала: Думите са важни. Защо повечето жители на кв. „Средна кула“ също не изразят готовност да приемат децата „само на думи“?
  Марфа, наистина противопоставянето „България срещу София“ е съвсем периферен момент в тая история – но аз го усетих.
  Лид, съмнявам се, че някога мнозинството ще стане прекрасно. Според мен трябва да се учим от опита на страните, които постигат напредък въпреки предразсъдъците и себичните интереси на мнозинството.
  Милен, на вас ще отговоря в отделен пост.

 8. Като си нацист, не се обиждай « Моето ъгълче Says:

  […] Като си нацист, не се обиждай Най-добрата критика според мен е тази, която пряко се основава на думите на критикувания човек. Както казва пословицата, вол се хваща за рогата, а човек – за езика. Този пост е отговор, т.е. критика, на становището на Милен, жител на русенския кв. “Средна кула”, оставил дълъг коментар (№ 5) към предишния ми пост “Не щем недъгави деца в квартала си“. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: