Законите трябва да се спазват, нали?

В България законът не позволява университетски преподавател да заема административна ръководна длъжност (ръководител на катедра, декан, ректор) след навършване на пенсионна възраст.

Не ми се обяснява тук защо това ограничение е крайно необходима защита срещу естествената геронтофилия на академичната система. Това значи да развивам довода „спазвайте закона, защото е добър“. А всъщност законите трябва да се спазват, независимо дали са добри или лоши и дали ни изнасят или не.

Деканът на Правно-историческия факултет на Югозападния университет, проф. Александър Воденичаров, е роден през 1940 и следователно от години е в пенсионна възраст. Той трябва незабавно да освободи заемания пост. Има твърдения и за други негови нарушения, но не бих искала да ги коментирам, понеже съм твърде далеч от ЮЗУ и нямам сведения от първа ръка.

Знам за цялата история от блога на Светла Енчева, главен асистент в катедра Социология на ЮЗУ. Хич нямах и намерение да пиша за тези събития, понеже не ми се струваха достатъчно важни (уви, в скъпата ни татковина се случват и къде-къде по-такива неща). Но като гледам колко помия се излива върху Светла, задето се осмели да пише в блога си, че законите трябва да се спазват, не мога и аз да не драсна два реда.

Повечето от доставчиците на помия са анонимни, както и трябва да се очаква. Но ми става тъжно, че някои колеги на Светла, вместо да погледнат слона в стаята – т.е. наличието на незаконен декан, я обвиняват в неетичност, задето пишела разни неща в личния си блог. Жертва на конфликта вече стана едно хубаво начинание – блогът на катедра Социология, списван пак от Светла.

Да подкрепяш закононарушител, колкото и силен да е в момента, значи да залагаш на куц кон. Дори и в България. Надявам се преподавателите от ЮЗУ, които правят това, по-скоро да осъзнаят грешката си.

Надявам се също, че грешат те, а не аз.

Етикети: ,

3 коментара to “Законите трябва да се спазват, нали?”

 1. Светла Says:

  Много благодаря за подкрепата, Мая! Всъщност, помията е доста по-голяма, отколкото се вижда в блога (и се увеличава), но се сещаш кой бива смятан виновен за това ;-). Представи си, напоследък дори изкараха, че поругавам паметта на мъртвите! Може да прочетеш всички коментари в блога ми, ако имаш нерви, за да видиш дали има нещо такова.

  След като вече съм се „хванала на хорото“, не бих могла да отстъпя и да млъкна, колкото и да не им се ще…

 2. mayamarkov Says:

  Желая ти много късмет! Кураж си имаш.

 3. Светла Says:

  😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: