Управляващите отмъщават на учителите

Прекъсвам поредицата от уроци заради една новина, пак свързана с образованието.

Миналата седмица по новините беше обявено, че занапред учителите, които дават частни уроци, ще трябва да декларират това. Също така те няма да имат право да дават частни уроци на ученици от същото училище (с което всички по-малки селища, в които има само едно училище, автоматично стават зони, свободни от частни уроци).

Щом чух това, веднага си помислих – ето как българските управници дребнаво и злобничко си отмъщават на учителите, задето стачкуваха. Дори съпругът ми, който няма нищо общо с образованието, беше възмутен до дън душа.

Сега чета в „Дневник„, че всъщност тези промени се предлагат от Министерския съвет и още не са минали през Народното събрание. Не виждам да се споменава и ограничението относно „същото училище“. Може изобщо да не го пише на хартия, а някой само да плаши гаргите. Ще видим.

Декларациите ще се подават не пред данъчните, както би било в една нормална държава, а пред директора на училището. Може би замисълът е само учителите, които са дружки с директора си, да дават частни уроци. Или пък министрите смятат, че директорът ще осигури високо професионално равнище и достъпна цена на частните уроци, давани от неговите подчинени. Или има друга логика, която ми убягва? Може ли някой да ме светне? Явно съм твърде тъпа.

Покойната Ани Драндарова беше писала по подобен повод (цитирам по памет): „Българската държава прилича на жалък съпруг, който лъже, че отива в командировка, за да провери дали жена му няма да покани любовник. Тежко на такъв съпруг! Тежко на такава държава!“

Етикети: , ,

3 коментара to “Управляващите отмъщават на учителите”

 1. Светла Says:

  Мая, с интерес чета блога Ви (и обмислях един коментар за креационизма от социологически позиции, но в крайна сметка се оказах). Мисля обаче, че ако образованието е на необходимото ниво, от частни уроци няма да има нужда. Аз също преподавам, заплатата ми е по-малка, отколкото скро ще бъде на учителите. Нямам и лев допълнителен доход. Но не бих си помислила да взема и стотинка от студентите си, за да им преподавам по-добре. И в случая съм съгласна с държавата (което рядко ми се случва), че учител да дава уроци на собствените си ученици си е конфикт на интереси. Най-малкото, защото в огромна част от случаите това е залог за отлична оценка. Много учители дори решават задачите за контролното на учениците си, които ходят на уроци при тях.

  Според Вас, какъв изобщо е смисълът да има частни уроци?

 2. Още за частните уроци « Моето ъгълче Says:

  […] Моето ъгълче Блог за образование и други немаловажни (според мен) неща « Управляващите отмъщават на учителите […]

 3. mayamarkov Says:

  Светла, отговарям ти в следващия си пост. (Имаш ли нещо против да сме на „ти“? Така съм свикнала в Мрежата.)
  Бих се радвала да напишеш коментар за креационизма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: